Πως φαίνεται να ζουν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με αυτά των ετερόφυλων;

Κοινοποίηση

Πως φαίνεται να ζουν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με αυτά των ετερόφυλων;

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που αφορά το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία, βλέπουμε να επικρατεί τεράστια πόλωση σχετικά με το αν πρέπει να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών ή για τον τρόπο που θα μεγαλώσουν, καθώς και για το αν η σεξουαλικότητα των γονέων θα επηρεάσει αυτή του παιδιού. Αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μάθει να βλέπουμε το θεσμό της οικογένειας και πολλές από τις λειτουργίες που αυτός έχει μέσα από τις αναπαραστάσεις και τις κατασκευές που έχουμε. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αποδεσμευτούμε από από αυτές και να τις εγκαταλείψουμε. Μια τέτοια εξέλιξη μας απομακρύνει άλλωστε από το comfort zone, στο οποίο έχουμε μάθει να ζούμε. Από την άλλη πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιζόμαστε μέσα στους κυρίαρχους λόγους, που καθορίζουν τις αξία και την ηθική μας. Σαν κέντρο οι ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, θα θέλαμε να συμβάλουμε στο διάλογο με την μετάφραση μιας σειράς άρθρων που αναφέρονται σε αυτό θέμα. Το πρώτο άρθρο που αναρτούμε δημοσιεύτηκε στην Gurdian, και αναφέρεται σε μια σειρά από έγκυρες και εμπεριστατωμένες μελέτες!

Εισαγωγή: Γκότσης Ηλίας , Παπαδοπούλου Νατάσσα

Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών τα πηγαίνουν, το λιγότερο, το ίδιο καλά με άλλες οικογένειες – μελέτη

Έρευνα συνέκρινε την ανάπτυξη των παιδιών ετερόφυλων ζευγαριών με αυτά των λεσβιών και των gay γονέων

Nicola Davis Επιστημονική ανταποκρίτρια
@NicolaKSDavis
Tue 7 Mar 2023 00.30 CET
Πηγή: The Guardian

Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών τα καταφέρνουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, με εκείνα των ετερόφυλων ζευγαριών, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Αν και τα στοιχεία για τις λεγόμενες “οικογένειες σεξουαλικών μειονοτήτων” είναι περιορισμένα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε 212.000 οικογένειες ομοφυλοφίλων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, μια αύξηση 40% από το 2015. Ο αριθμός των ομόφυλων γονέων αυξήθηκε από 4.000 το 2010 σε 12.000 το 2013.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει ελάχιστη σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονέων του.

“Αντίθετα με πολλές ανησυχίες, η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι τα περισσότερα οικογενειακά αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ αυτών των δύο τύπων οικογενειών και οι οικογένειες σεξουαλικών μειονοτήτων έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως η ψυχολογική προσαρμογή του παιδιού και οι σχέσεις παιδιού-γονέων”, έγραψαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα συμφωνούν με αρκετές άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ερευνών τριών δεκαετιών από την Αυστραλία, οι οποίες αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου τα πάνε εξίσου καλά συναισθηματικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά με τους συνομηλίκους τους σε ετεροφυλόφιλες οικογένειες.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Global Health από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα, βασίζεται στην ανάλυση 34 μελετών από χώρες όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και τμημάτων της Ευρώπης. Οι μελέτες αυτές συνέκριναν την ανάπτυξη των παιδιών που μεγάλωσαν ετεροφυλόφιλοι γονείς με εκείνα που μεγάλωσαν λεσβίες και gay γονείς – και ορισμένες μελέτες συμπεριέλαβαν επίσης τις οικογένειες αμφιφυλόφιλων, queer ή τρανσέξουαλ γονέων.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 16 από τις μελέτες και διαπίστωσε ότι οι γονείς σεξουαλικών μειονοτήτων ανέφεραν σημαντικά λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας από ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι γονείς, αν και δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ενώ η οικογενειακή λειτουργικότητα, η ικανοποίηση από τη σχέση του ζευγαριού, η ψυχική υγεία των γονέων και το άγχος των γονέων δεν παρουσίασαν διαφορές με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, σε ορισμένους τομείς οι οικογένειες των σεξουαλικών μειονοτήτων φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα.

“Οι ομάδες γονέων των σεξουαλικών μειονοτήτων εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας της σχέσης γονέα-παιδιού, όπως υψηλότερα επίπεδα ζεστασιάς, μεγαλύτερο χρόνο αλληλεπίδρασης και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά, σε σύγκριση με τις ομάδες ετεροφυλόφιλων γονέων”, έγραψαν οι ερευνητές.

Η Dr. Rachel Farr, ειδικευμένη στις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη, εξέφρασε την ανησυχία της πως η παρούσα έρευνα έλαβε υπόψη της αμφιλεγόμενες ή και απαξιωμένες έρευνες – συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που υποστήριξε ότι το να έχει ένα παιδί ομόφυλους γονείς, αυξάνει την πιθανότητα αρνητικών κοινωνικών, συναισθηματικών και σχεσιακών αποτελεσμάτων.

Ο Deni Mazrekaj, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, εξέφρασε επίσης ανησυχίες, σημειώνοντας ότι ορισμένες έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν παρερμηνευτεί υποδηλώνοντας ότι τα παιδιά από οικογένειες του ίδιου φύλου είχαν χειρότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ άλλες σχετικές έρευνες δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Ωστόσο, ο Farr δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα ενός μεγάλου όγκου ερευνών. “Το γενικό μήνυμα είναι το ίδιο”, δήλωσε.

“Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν μέσα στις οικογένειες, όπως η ποιότητα της γονικής μέριμνας και των οικογενειακών σχέσεων”.

inspiring photos of families around the world with same-sex parents

Μετάφραση & Επιμέλεια: Παπαδοπούλου Νατάσσα, Ψυχολόγος – Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Λίγα λόγια για την αρθρογράφο:
Η Nicola Davis είναι επιστημονική ανταποκρίτρια του Guardian και παρουσιάστρια του podcast Science Weekly. Έχει πτυχίο MChem και DPhil στην οργανική χημεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαβάστε επίσης : Πυρηνική Οικογένεια

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...