Ψυχοθεραπεία νέων ενήλικων ατόμων

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ψυχοθεραπεία νέων ενήλικων ατόμων

  Η περίοδος των νέων ενηλίκων ανθρώπων χαρακτηρίζεται από ραγδαίες φυσιολογικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Συναισθηματικά, γνωστικά, αλλά και σεξουαλικά, τα άτομα αλλάζουν και διαμορφώνονται πλήρως. Επίσης, ξεκινούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και ενήλικους ρόλους, μιας και καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον και τη ζωή τους. Αυτή είναι και μια συνθήκη η οποία μπορεί να αποβεί αρκετά στρεσογόνα.  Για αυτό και τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιαστεί η ανάγκη παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (18-29 ετών περίπου).
   
  Άλλωστε πια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι επιδιώκουν να μορφωθούν μετά τα 18 και επιθυμούν μια καλύτερης ποιότητας ζωή και μια επαγγελματική πορεία που να τους προσφέρει απόλαυση, πέρα από το οικονομικό όφελος. Όλα αυτά, όμως, μεταξύ 18 – 25, συγκρούονται με την ανάγκη να εστιαστεί η ενέργεια στις προσωπικές σχέσεις, φιλίες, ερωτικούς συντρόφους, κοινωνικές συναναστροφές, ταξίδια και παράλληλα διαμόρφωση της ταυτότητας.

  Τα νεαρά άτομα, επομένως, καλούνται πλέον να πάρουν πολλές σημαντικές αποφάσεις σε πολλαπλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί στρες και σύγχυση. Επικρατεί έντονη αστάθεια και ρευστότητα. Τα όνειρα είναι πολλά και η πραγματικότητα του σήμερα, μπορεί να οδηγήσει σε ματαιώσεις.

   Παράλληλα, οι συνεχόμενες αλλαγές, η ανάγκη για πειραματισμό και εξερεύνηση, αλλά και η ευθύνη για τον εαυτό και το μέλλον, κάνουν το ενήλικο άτομο να νιώθει παγιδευμένο μεταξύ ενηλικίωσης και εφηβείας.

   Σε αυτό το μεταβατικό ταξίδι, η θεραπεύτρια και ο θεραπευτής, αποτελούν συνοδοιπόρο, προκειμένου να μπορέσει το άτομο να προχωρήσει, να θέσει στόχους ίσως περισσότερο ρεαλιστικούς, να αποκτήσει ψυχικά εφόδια και ανθεκτικότητα. Προσφέρεται ανακούφιση, σε μια περίοδο γεμάτη ένταση.

Στις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, οι θεραπεύτριες και οι θεραπευτές μας, αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο και στέκονται δίπλα στο άτομο.  Στόχος είναι τα άτομα να βρουν την υποστήριξη ενός θεραπευτή χρήσιμη κατά τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή άλλες δυσκολίες καθώς συνηθίζουν σε νέες προσδοκίες, ρόλους και ευθύνες.

Ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Μετά την πρώτη επικοινωνία με το ενδιαφερόμενο άτομο, ακολουθεί η λήψη ενός πλήρους ιστορικού, προκειμένου να τεθούν οι πρώτες βάσεις και στόχοι, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της ατομικής ψυχοθεραπείας.

*Εφόσον κριθεί αναγκαίο από την ομάδα αξιολόγησης μπορεί να προταθεί ψυχιατρική εκτίμηση.

Ένα νεαρό ενήλικο άτομο μπορεί να διερευνήσει κάποια από τα ακόλουθα αιτήματα/ερωτήματα για θεραπεία στο κέντρο μας:

 • Τι με κρατάει δεμένο/η με τους γονείς μου; Γιατί νιώθω άγχος να αφήσω το σπίτι μου;
 • Είναι σωστό να έχω πεποιθήσεις που διαφέρουν από αυτές των γονιών μου;
 • Ποιοι είναι οι φόβοι/ανησυχίες μου σχετικά με την ανεξαρτησία; Τι κάνω αν δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνη/ος/ο μου;
 • Πόσο καλά γνωρίζω τον εαυτό μου; Πώς μπορώ να ανακαλύψω ποι@ πραγματικά είμαι και τι πραγματικά θέλω;
 • Ποιες είναι οι αξίες και οι στόχοι μου; Δεν ξέρω αν οι αξίες μου είναι δικές μου ή αν τις έχω μόνο επειδή τις έμαθα από τους γονείς μου.
 • Υποστήριξη στην διαδικασία δόμησης ταυτότητας και γνωριμίας με τον εαυτό
 • Υποστήριξη στην τοποθέτηση λειτουργικών ορίων στις σχέσεις
 • Διαχείριση ζητημάτων που συνδέονται με την σεξουαλικότητα, την σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις με τα άλλα φύλα
 • Υποστήριξη σε δύσκολες συναισθηματικές διεργασίες, όπως λ.χ. κατάθλιψη, μοναξιά
 • Διαχείριση πένθους λόγω χωρισμού γονέων, απώλειας ή θανάτου σημαντικού προσώπου
 • Διαχείριση κρίσεων πανικού
 • Διαχείριση άγχους και φοβιών
 • Συμβουλευτική σε θέματα εξαρτήσεων
 • Υποστήριξη στην διαχείριση αυτοκαταστροφικών – αυτοτραυματικών συμπεριφορών

Διαβάσε επίσης, Τα προβλήματα των νεαρών ενηλίκων ατόμων: Τι έχει αλλάξει σήμερα και έχουν αυξηθεί οι δυσκολίες; 

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...