Τι είναι η Yoga;

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τι είναι η Yoga;


“Γιόγκα είναι το ταξίδι του εαυτού,

μέσω του εαυτού,

προς τον εαυτό.”

Bhagavad Gita

 Η γιόγκα είναι μία αρχαία πρακτική σωματικών και νοητικών ασκήσεων με προέλευση τη Νότια Ασία και Ινδία. Οι μύστες της Ινδίας από τα αρχαία χρόνια διατείνονται για τα οφέλη της.

Η εξέλιξή της  έχει επηρεαστεί από τα 500 χρόνια δυτικής αποικιοκρατίας και τη σφοδρή δυναμική της δυτικοποίησης που συνόδευε αυτό τον αποικιοκρατισμό.

Η λέξη γιόγκα προέρχεται  από τη Σανσκριτική γλώσσα και σημαίνει “δένω ή ενώνω”.

Αυτή η σημασία, υποδηλώνει τον απώτερο στόχο αυτής της  πρακτικής: να ενοποιήσει το σώμα και το νου με αρμονικό τρόπο, βοηθώντας το άτομο να συνδεθεί με τον εαυτό του.

Ένας από τους στόχους αυτής της πρακτικής, είναι να αποκτήσει κανείς επίγνωση του εαυτού του ώστε να “ξεκουραστεί” ο νους από αντικρουόμενες παρορμήσεις και σκέψεις οι οποίες εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή.

Η εξάσκηση στη σύνδεση και στον συντονισμό με το σώμα μας, μέσω των σωματικών ασκήσεων καθώς και της αυτοπαρατήρησης είναι η άσκηση της γιόγκα.

Η γιόγκα σήμερα είναι μια πρακτική η οποία ασκείται από ανθρώπους όλων των πολιτισμών.

 Αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια θεραπευτική παρέμβαση και εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια υγείας σε όλο τον κόσμο.

‘Όλοι οι άνθρωποι είναι απολύτως ικανοί να ασκηθούν στη γιόγκα.

Τα οφέλη της αναγνωρίζονται ως σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Μέχρι πρόσφατα ωστόσο, αυτή η θετική επίδραση της άσκησης της γιόγκα δεν είχε επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Από την δεκαετία του 1980 και μετά, στο πλαίσιο του κινήματος Mindfulness, ξεκίνησαν επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη της γιόγκα στον τομέα της υγείας. 

Ειδικότερα, με την έρευνα του ψυχιάτρου Bessel A.van der Kolk σχετικά με τα οφέλη της στην ψυχική υγεία και στην ανακούφιση από το ψυχικό τραύμα, αποκαλύφθηκε μίας ζωτικής σημασίας νέα εφαρμογή αυτής της αναλλοίωτης στο χρόνο μεθόδου προαγωγής της υγείας.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη όταν συνειδητοποιούμε, ότι ένας κοινός παρονομαστής όλων των μορφών του ψυχικού τραύματος είναι η αποξένωση και η αποσύνδεση από το σώμα καθώς και η μειωμένη παρουσία στο “εδώ και τώρα”.

 Τα πιο συχνά αναφερόμενα οφέλη της γιόγκα στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας είναι τα εξής:

  • Μείωση του στρες
  • “Μεγαλύτερη ικανότητα να εστιάζει κανείς σε θετικές σκέψεις αντί σε αρνητικές”
  • Υποστήριξη στη διαδικασία απεξάρτησης από τους εθισμούς
  • Περισσότερη νοητική διαύγεια
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Βελτιωμένος ύπνος
  • Πρόσβαση σε στιγμές εσωτερικής ηρεμίας
137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...