Το άγχος της αβεβαιότητας

το άγχος της αβεβαιότητας
Κοινοποίηση

Το άγχος της αβεβαιότητας

Η καθημερινότητα, ιδίως όπως είναι η σύγχρονη κοινωνία δομημένη, είναι περισσότερο από ποτέ γεμάτη με το άγχος της  αβεβαιότητας . Είτε αυτό αφορά τα οικονομικά είτε τα επαγγελματικά είτε ακόμα και τις σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ρίσκα και δεν τους νοιάζει να βουτήξουν στο κενό, για να μάθουν τι επιφυλάσσει το μετά. Οι περισσότεροι, όμως, από τη φύση τους, αγαπούν την ασφάλεια και επιθυμούν μια ζωή πιο σταθερή, χωρίς φόβο και άγχη. Ωστόσο, αν σας έχει κυριεύσει η ανησυχία , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και πως υπάρχουν κάποια σταθερά βήματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να νιώσετε και πάλι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Αβεβαιότητα: πώς αντιμετωπίζεται το άγνωστο;

«Τι θα γινόταν αν..;» , η πιο συχνή ερώτηση, όταν είμαστε παγιδευμένοι στα σενάρια του μυαλού μας.

Η καθημερινότητα, ιδίως όπως είναι η σύγχρονη κοινωνία δομημένη, είναι περισσότερο από ποτέ γεμάτη με το άγχος της  αβεβαιότητας . Είτε αυτό αφορά τα οικονομικά είτε τα επαγγελματικά είτε ακόμα και τις σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ρίσκα και δεν τους νοιάζει να βουτήξουν στο κενό, για να μάθουν τι επιφυλάσσει το μετά. Οι περισσότεροι, όμως, από τη φύση τους, αγαπούν την ασφάλεια και επιθυμούν μια ζωή πιο σταθερή, χωρίς φόβο και άγχη. Ωστόσο, αν σας έχει κυριεύσει η ανησυχία , θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και πως υπάρχουν κάποια σταθερά βήματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να νιώσετε και πάλι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.
Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να το παραδεχθούμε, αλλάη αβεβαιότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και καθόλου προβλέψιμο. Το πιο εύστοχο παράδειγμα αυτή τη στιγμή, είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Είδαμε όλοι πως είναι από τη μία στιγμή στην άλλη, να χάνεις τη δουλειά σου, τη δυνατότητα να φροντίσεις τον εαυτό σου και τους δικούς σου ανθρώπους ή ακόμα και να βιώσεις την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Η ανησυχία που νιώθουμε σε τέτοιες συνθήκες δίνει την εντύπωση πως έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνει είναι να ρουφά όλη μας την ενέργεια. Μόνο η προσαρμογή και η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μας βοηθήσει σε τέτοιες συνθήκες.

   Τι μπορούμε να κάνουμε, επομένως, σε καταστάσεις στις τοποθεσίες είναι έντονο το άγχος της βεβαιότητας και της ανησυχίας;

η αβεβαιότητα και ο έλεγχος
Αρχικά, μπορούμε να εστιάσουμε στα θέματα που έχουμε ακόμη τον έλεγχο . Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση μιας πανδημίας, αλλά αν σε αυτό το διάστημα χάσουμε τη δουλειά μας, μπορούμε να μην παραιτηθούμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, όπως λ.χ. να μείνουμε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια για εύρεση εργασίας, ή να στείλουμε βιογραφικά και να ψάξουμε σε αγγελίες για θέσεις εργασίας. Κλείνοντας ένα προς ένα τα ανοιχτά μέτωπα της ζωής μας, θα οδηγηθούμε σε μείωση του άγχους και θα είμαστε σε ενεργά άτομα που διεκδικούν να δώσουν μια λύση στην αντιξοότητα.

Επίσης, οφείλουμε πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ζωή δεν είναι γεμάτη μόνο θετικά συναισθήματα και ότι κάθε κατάσταση διαφέρει. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να καταπνίξουμε τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά μπορούμε να αφεθούμε να βιώσουμε ακόμα και το πιο αβέβαιο, το πιο καταστροφικό σενάριο .
Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι να κατορθώσουμε να , αφήσουμε πίσω μας συμπεριφορές που υιοθετούμε στο παρελθόν σχετικά με το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα. Παραδείγματα τέτοιων αντιδράσεων είναι η αναβλητικότητα, η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους, η χειριστικότητα απέναντι στα άτομα που έχετε γύρω σας, αλλά και ο εμμονικός επανέλεγχος πραγμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αβεβαιότητας

πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αβεβαιότητας
Δημιουργεί την ανάγκη για προγραμματισμό και ανάλυση. Δημιουργεί μια πλατφόρμα για καινοτομία. Παρακινεί την αριστεία. Μειονεκτήματα της αβεβαιότητας. Μπορείς σύννεφο λήψης. Μειώνει την αυτοπεποίθηση. Μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος.

Έτσι θα ήταν χρήσιμο να θέσουμε τον εαυτό μας τα ερωτήματα, κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια τέτοια αντίδραση:

  1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της βεβαιότητας;
    Η ζωή είναι γεμάτη αναπάντεχα γεγονότα, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Για πολλά δυσάρεστα που συμβαίνουν, συνήθως συμβαίνουν και άλλα τόσα καλά, όπως για παράδειγμα, η ανάγκη να αφήσουμε μια συνθήκη που τη θεωρούσαμε σταθερή μπορεί να μην συνδεθούμε με τις μεγαλύτερες ανάγκες και τις επιθυμίες μας όπως λ.χ μπορεί να συμβεί όταν χάσουμε μια εργασία . που θεωρούσαμε δεδομένη και στη συνέχεια ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν άλλα επαγγέλματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες μας. Επίσης έχει σημασία να γνωρίσουμε ότι η αντιμετώπιση αβέβαιων γεγονότων, αυξάνει την προσαρμοστικότητα και την ψυχική ανθεκτικότητα του ατόμου.
  2. Για πόσα πράγματα είμαστε σίγουροι στη ζωή; Ποιος μας έχει εγγυηθεί για παράδειγμα, για την υγεία, τη μονιμότητα της εργασίας ή για το ότι η ζωή μας είναι ελεγχόμενη και προβλέψιμη;
    Η ανάγκη μας για βεβαιότητα, το μόνο που προκαλεί είναι άγχος και ανησυχία. Το σίγουρο είναι πως η ζωή θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να μας εκπλήξει.
  3. Όταν κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας, έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, τείνουμε να σκέφτεστε μόνο την άσχημη έκβαση των πραγμάτων; Το κάνουμε αυτό ακόμα και όταν οι πιθανότητες να πάνε όλα καλά είναι ισχυρές;
  4. Μπορούμε να ρωτήσουμε το στενό μας φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον πως αντιμετωπίζουν και αυτές τις τέτοιες καταστάσεις. Επίσης μπορούμε να πάρουμε ιδέες ή να εμπνευστούμε από άτομα που θεωρούνται πιο δυναμικά και ανθεκτικά στις αλλαγές.

    Απελευθερώστε χρόνο και ενέργεια για πιο πρακτικούς σκοπούς!

Έπειτα, μια ακόμη συμβουλή για την αντιμετώπιση της βεβαιότητας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά η αποδοχή της. Σε πολλές μικρές καθημερινές καταστάσεις υπάρχει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας, απλώς έχουμε μάθει να μην τον αναγνωρίζουμε πια. Ωστόσο, όταν κατακλύζουμε τον φόβο και την ανησυχία, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε λίγο χρόνο να βιώσουμε αυτό το συναίσθημα. Σίγουρα στη συνέχεια καλό θα ήταν να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν εκεί, αλλά και το πως και πότε νιώσετε την ανάγκη για βεβαιότητα. Όλα αυτά, όμως, στον δικό σας χρόνο!
Προσοχή, όλα αυτά δεν σημειώνουν ότι δεν είναι καλό να έχουμε κανένα πλάνο για τη ζωή, όπως επί παραδείγματι, όταν κάνουμε κάποιες οικονομίες για το μέλλον. Απλώς, επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο.
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να μείνουμε   εστιασμένοι στο παρόν . Η πιο μεγάλη παγίδα της βεβαιότητας, είναι η ανάγκη για προβληματισμό των επόμενων μελλοντικών κινήσεων ή των αποτελεσμάτων αυτής της κίνησης. Όλα αυτά οδηγούν σε ανησυχία, αναβλητικότητα και φυσικά σε άγχος. Το κλειδί είναι η σύνδεση με το εδώ και τώρα, κάτι που μπορεί να συμβεί και να αυτοματοποιηθεί από ένα σημείο και μετά, αν εξασκηθεί αρκετά.

Τέλος, θα βοηθήσει πολύ τη διαχείριση του στρες και του άγχους της βεβαιότητας. Μέσα από τη φροντίδα του εαυτού μας όπως λ.χ. η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση, ο καλός ύπνος, η μεγάλη ηρεμία και υπάρχει μεγαλύτερη νοητική συγκέντρωση, για τη διαχείριση των κρίσεων.
Το άρθρο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά για τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ από την Νατάσσα Παπαδοπούλου- Ψυχολόγο

Πηγή πρωτότυπου κειμένου: https://www.helpguide.org/articles/anxiety/dealing-with-uncertainty.htm?fbclid=IwAR2tPiObN16RvRwnNn6WhU409fB8c38kU_6NozVAbCrQt9QZHWf

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...