Η μάνταλα του εαυτού σου

Κοινοποίηση

Η μάνταλα του εαυτού σου

Αυτό το άρθρο περιγράφει μια άσκηση που πρότεινε η Βιρτζίνια Σατίρ, μια πρωτοπόρος συστημική και οικογενειακή θεραπεύτρια. Η Σατίρ έχει μείνει γνωστή ως μια σημαντική κοινωική λειτουργός και οικογενειακή θεραπεύτρια  που εργάστηκε με στόχο την σύνδεση με αυτογνωσία και την αυθεντική αυτοεκτίμηση. Για την Σατίρ το άτομο δεν ήταν αποκομμένο από το  σύστημα και την κοινότητα που ζούσε. Έτσι η έμφαση που έδωσε στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση δεν είναι προσανατολισμένη σε μια ατομικιστική εγωιστική οπτική. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αν το άτομο συνδεθεί με ολόκληρο τον εαυτό του, τότε θα μπορέσει να κάνει πιο αυθεντικές και ισότιμες σχέσεις με τους ανθρώπους που ζουν γύρω του, δίχως την επιθυμία να κυριαρχήσει σε αυτούς.

Τα πολλά πρόσωπα

Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η Β. Σατίρ μιλούσε για τα πολλά πρόσωπα του εαυτού και πρότεινε εργαστήρια όπως η  μάνταλα, με στόχο την αυτογνωσία, το έργο της παραμένει ζωντανό και μας προσκαλεί να  συνδεθούμε με όλες τις πλευρές  και τα συναισθήματά μας. Για την Σατίρ όλες οι πλευρές του εαυτού όπως είναι η δυνατή,  ή η φοβισμένη, ή  εκείνη που συνδέεται με την αγάπη, με τις ικανότητες, με τον θυμό, με την εξυπνάδα ,  με την χαρά ή τη λύπη  είναι όλες σημνατικές και δεν πρέπει να τις κρίνουμε ως σωστές ή λάθος αλλά να τις κατανοούμε.

Η Σατίρ έδωσε επίσης έμφαση στην  σημασία που έχουν τα οικογενειακά μοντέλα που διευκολύνουν την αυτενέργεια των μελών τους και την αίσθηση ότι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί! 

 Η μάνταλα του εαυτού

Η μάνταλα του εαυτού

Η μάνταλα του εαυτού είναι ένα εργαστήριο που έχει σαν στόχο ο άνθρωπος να αναγνωρίσει και να  συνδεθεί με  τα πολλά πρόσωπα του εαυτού του όπως αυτά εκφράζονται ή λειτουργούν νέσα σε διάφορα πεδία.

Σύμφωνα με την Σατίρ μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από 8 πρισματικούς φακούς. Αυτοί συνδέονται με το υλικό σώμα, με το γνωστικό μέρος του μυαλού,  ο τρίτος είναι ο φακός των συναισθημάτων και των συγκινήσεών, ο τέταρτος φακός μας δείχνει πώς αισθάνομαστε για τον εαυτό μας και  στην σύνδεση με τις αισθήσεις μας, ο πέμπτος φακός μας δείχνει τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους στο περιβάλλον μας, ο  έκτος φακός έχει σχέση με τη διατροφή  και την φροντίδα του σώματος μας, ο  έβδομος φακός σχετίζεται με το πλαίσιο που ζούμε και ο όγδοος  φακός αφορά τους πνευματικούς, θρησκευτικούς δεσμούς.

Διαβάστε αναλυτικά για την μάνταλα του εαυτού στο pdf που ακολουθεί:

Οι οκτώ φακοί για την μάνταλα του εαυτού. Β. Σατίρ

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...