Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Κοινοποίηση

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Ως θεραπεύτριες και θεραπευτές, δεν είναι λίγες οι φορές που συναντήσαμε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βάλουν σε λέξεις τα όσα ένιωθαν. Η γλώσσα, όμως, δεν είναι η μοναδική μορφή επικοινωνίας. Όταν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, συνήθως ανακαλύπτουμε πως αυτά τα άτομα βρίσκουν άλλα μέσα να “μιλήσουν”. Ποίηση, μουσική, ζωγραφική…μέσα από αυτά δημιουργούν ένα νέο κόσμο έκφρασης, με τον πιο όμορφο και παραγωγικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες εκφράζονταν μέσω της τέχνης, όπως ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος υπέφερε από σοβαρή διπολική διαταραχή με πολλαπλά επεισόδια, συχνά με συνυπάρχοντα ψυχωτικά στοιχεία. Είναι, λοιπόν, γεγονός πως η καλλιτεχνική δημιουργία επιτρέπει στο δημιουργό να επεξεργαστεί μια ψυχική ασθένεια, με την ασφάλεια που προσφέρει η απόσταση από το έργο Τέχνης. Ο καλλιτέχνης προβάλλει πάνω στο έργο το τραυματικό βίωμα ή την ψυχική ασθένεια, το μεταπλάθει, το αναστοχάζεται.

Το Perspective Project φιλοξενεί έργα τέχνης, ποίησης και γραφής με στόχο την εξάλειψη του στίγματος και την παροχή διεξόδου για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο 24χρονος ιδρυτής του, Mark Anscombe, μοιράζεται ήδη το έργο περισσότερων από 30 καλλιτεχνών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας. O ίδιος δέχεται έργα σε οποιαδήποτε μορφή, και οι άνθρωποι μπορούν να τα υποβάλουν ανώνυμα.

Πηγή: https://www.theguardian.com/healthcare-network/gallery/2018/jan/17/eight-artworks-inspired-mental-health-problems-pictures

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Στον βυθό του βάλτου της ανησυχίας του Jayoon Choi

“Υπάρχει μια στιγμή που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς παρά να βυθιστείς βαθιά. Σου επιτίθενται μοχθηρές σκέψεις. Αλλά, ω, αγαπητέ μου! Εγώ ήμουν το τέρας.’

Φωτογραφία: Jayoon Choi/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Σιωπηλό Ουρλιαχτό από την Eva Charkiewicz

“Η περιπέτειά μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε μετά το θάνατο του πατέρα μου. Δεν μιλούσα με τους ανθρώπους και σταμάτησα να συναντιέμαι μαζί τους. Η κατάθλιψή μου παραλίγο να με σκοτώσει. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα που υπήρχαν μέσα μου και υπάρχουν ακόμα (η κατάθλιψη θέλει να επιστρέφει), τα δείχνω στις φωτογραφίες μου”.

Φωτ: Eva Charkiewicz/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Ο πόνος σου είναι ο πόνος μου από την Paula Scotter

“Αυτό αντιπροσωπεύει πρότυπα δυσλειτουργίας στις σχέσεις. Είναι η προσδοκία ότι αν βάζετε τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές σας, αυτό θα σας κάνει ευτυχισμένους. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να σας φέρονται άσχημα και να έχετε λίγα όρια, και μετά αναρωτιέστε γιατί νιώθετε τόσο πληγωμένοι και μόνοι. Είναι το να αφήνεις τα συναισθήματά σου να συσσωρεύονται και να συσσωρεύονται, μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιείς και το βάζεις στα πόδια – μακριά από τη σχέση και την κακομεταχείριση. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται μέχρι να πείτε όχι πια και να προχωρήσετε προς την αυτογνωσία, την αυτοαγάπη και τη θεραπεία. Η θεραπεία ήταν η δική μου οδός για αυτό. Δεν είμαι πια θύμα”.  Φωτ: Paula Scotter/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Ο τίγρης, ο καρχαρίας και εγώ καθόμαστε για τσάι από την Emma Haddow

“Παλεύω με το άγχος και την κατάθλιψη από τότε που ήμουν έφηβη. Υπήρξαν στιγμές που με σακάτεψε και φοβόμουν τα πάντα. Άρχισα να αντιμετωπίζω τους φόβους μου, τους δαίμονές μου κατάματα και εξακολουθώ να το κάνω. Είναι τρομακτικό το σκοτάδι, αλλά το πιο τρομακτικό για μένα είναι να αρνούμαι και να καταπιέζω αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Η ψυχική μου υγεία είναι καλή αυτές τις μέρες. Οι σκοτεινές μου μέρες είναι ακόμα εδώ, αλλά δεν τις αποστρέφομαι πλέον”.

Φωτ: Emma Haddow/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Αποπροσωποποίηση από τον Morgan Page

“Το ζωγράφισα αυτό αφού συνειδητοποίησα ότι βιώνω επεισόδια αποπροσωποποίησης. Τα βίωνα για αρκετό καιρό, αλλά ποτέ δεν ήξερα τι ήταν. Μόλις ανακάλυψα ότι είχε ένα όνομα, όλα έβγαλαν νόημα. Νιώθεις σαν να είσαι αποκομμένος από τον εαυτό σου. Το κεφάλι θα μπορούσε τελικά να επανασυνδεθεί και θα μπορούσα επιτέλους να νιώσω ξανά ο εαυτός μου”.

Φωτ: Morgan Page/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Mind vomit (ο εμετός του μυαλού)

“Αυτό αντιπροσωπεύει την καθημερινή συζήτηση μέσα στο μυαλό μου. Αγχώδεις σκέψεις, καταθλιπτικές σκέψεις, υπο-σκέψεις, σκέψεις για τις σκέψεις, ένα συνεχές κριτικό σχόλιο και ένας ανεμοστρόβιλος σκοταδιού, μουδιάσματος και πλήρους εσωτερικής αναταραχής.

Φωτογραφία: The Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Ghost Whisperer από την Eva Charkiewicz

“Θέλω να σας δείξω τον κόσμο μου (τους τέσσερις τοίχους μου) – τις φωτογραφίες μου. Ενδιαφέρθηκα για τη φωτογραφία αφού διαγνώστηκα με κλινική κατάθλιψη. Η φωτογραφία με βοήθησε και εξακολουθεί να με βοηθά με τα συναισθήματά μου”.

Φωτ: Eva Charkiewicz/the Perspective Project

Οκτώ έργα τέχνης εμπνευσμένα από προβλήματα ψυχικής υγείας

Ποιος νοιάζεται από την Janet Ford

‘Από το πρόγραμμα #100DaysofBipolar. Αυτή η εικόνα απεικονίζει πώς είναι να είσαι ταυτόχρονα καταθλιπτικός και μανιακός. Και στις δύο καταστάσεις έχεις μια νοοτροπία “ποιος νοιάζεται”, όμως και οι δύο είναι εντελώς διαφορετικές. Όταν έχετε κατάθλιψη δεν είστε σε θέση να νοιάζεστε για τίποτα. Η ζωή έχει χάσει κάθε είδους νόημα. Όταν είσαι μανιακός, ούτε εσύ νοιάζεσαι για τίποτα. Αλλά είναι περισσότερο δύσκολο να σκεφτείς πέρα από την τρέχουσα στιγμή. Δεν σκέφτεσαι ούτε νοιάζεσαι για το μέλλον ή τις συνέπειές του.’

Φωτ: Janet Ford/the Perspective Project

Διαβάστε επίσης Θλίψη και απώλεια της ταυτότητας μας: Πώς είναι να μην ξέρεις ποιος είσαι πια;

Επιμέλεια & Μετάφραση: Παπαδοπούλου Νατάσσα – Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Ψυχοθεραπεία

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...