Ο αντίκτυπος της γονικής εξουθένωσης: Τι προτείνει η ψυχολογική έρευνα για το πώς να το αναγνωρίσουμε και να το ξεπεράσουμε;

Κοινοποίηση

Ο αντίκτυπος της γονικής εξουθένωσης: Τι προτείνει η ψυχολογική έρευνα για το πώς να το αναγνωρίσουμε και να το ξεπεράσουμε;

Μετάφραση και επιμέλεια: Παπαδοπούλου Νατάσσα – ΨυχολόγοςΕκπαιδευόμενη στο τετραετές πρόγραμμα Συστημικής Ψυχοθεραπείας στις Συνηχήσεις

Συνήθως πιστεύουμε ότι ένα παιδί μπορεί να χαρίσει όμορφες στιγμές και να δώσει στην καθημερινότητα διαφορετικό νόημα. Ωστόσο, όταν οι γονείς δεν είναι στην προνομιούχα θέση να μπορούν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στα παιδιά τους για ένα διάστημα, αλλά πρέπει και να εργάζονται και γενικώς να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητα όπως πριν, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε γονεϊκή εξουθένωση. Πολλοί παράγοντες παίζουν βέβαια ρόλο σε αυτό, αλλά ένας πολύ σημαντικός πρόσφατος παράγοντας είναι η πανδημία που μας έπληξε όλ@ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Ας δούμε τι προτείνει η παρακάτω έρευνα για το πως να εντοπίσουμε, αναγνωρίσουμε και εν τέλει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Ο αντίκτυπος της γονικής εξουθένωσης:
Τι προτείνει η ψυχολογική έρευνα για το πώς να το αναγνωρίσουμε και να το ξεπεράσουμε;

Η Candice Roquemore Bonner, PsyD, κλινική ψυχολόγος στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, γνωρίζει καλά πώς είναι να είσαι εργαζόμενος γονέας. Μετακόμισε στη Βοστώνη με τα δύο της παιδιά για να ξεκινήσει τη διαμονή της τον Ιούνιο του 2020, μένοντας  μόνη της μέχρι ο σύζυγός της να μπορέσει να έρθει μαζί τους. Η διαχείριση της αναπτυσσόμενης σταδιοδρομίας της και της ευημερίας της οικογένειάς της – όλα κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας – συχνά άφηνε το δικό της προσωπικό χρόνο πίσω. Ως αποτέλεσμα, είπε ότι η διαρκής εξάντληση και ο εκνευρισμός σε υψηλό βαθμό  έγιναν μέρος της καθημερινότητάς της.

«Είμαι εργαζόμενος – φοιτητής και γονέας εδώ και 5 χρόνια, επομένως έπρεπε να τα βγάζω πέρα με όλα αυτά», είπε ο Roquemore Bonner. «Αλλά φέτος μεγάλωσε η αίσθηση της εξουθένωσης γιατί απλά δεν υπήρχε διαφυγή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως επί το πλείστον άρει τους περιορισμούς της πανδημίας (και επαναφέρουν ορισμένους για να προστατεύσουν από την παραλλαγή Delta του COVID-19). Τα πάρτι γενεθλίων είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα νεανικά αθλήματα επιστρέφουν και οι οικογένειες τρέχουν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Αν και αυτό μπορεί να είναι το φως στο τέλος του τούνελ που οι άνθρωποι περίμεναν με ανυπομονησία, οι γονείς δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ανακάμψουν από την πανδημική εξουθένωση προτού ξεσπάσουν σε αυτή τη νέα φάση παραλλαγής Delta – η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντικά προβλήματα.

Η επαγγελματική εξουθένωση, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από «συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση και μείωση της αυτοεκπλήρωσης», είναι αποτέλεσμα χρόνιας έκθεσης σε περιβάλλοντα που μας στραγγίζουν συναισθηματικά.

Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων ως επαγγελματική πάθηση που συνδέεται με πολλά συμπτώματα υγείας, όπως κόπωση, αλλαγή των συνηθειών ύπνου και χρήση ουσιών. Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται περισσότερο με την παροχή βοήθειας σε επαγγέλματα όπως η υγειονομική περίθαλψη ή επαγγέλματα υψηλής πίεσης όπως η δικηγορία ή τα οικονομικά, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλους ρόλους, ιδιαίτερα με την πίεση της πλοήγησης στη ζωή μετά την πανδημία.

Όπως το περιγράφει η Lucy McBride, MD, ασκούμενη παθολόγος στην Ουάσιγκτον, και συγγραφέας ενός ευρέως διαβασμένου ενημερωτικού δελτίου για τον COVID-19, η επαγγελματική εξουθένωση είναι η «ψυχική και σωματική επίπτωση από το συσσωρευμένο άγχος σε οποιαδήποτε σφαίρα της ζωής», συμπεριλαμβανομένης της ανατροφής των παιδιών (The Atlantic , 30 Ιουνίου 2021). Η πρώτη έρευνα για τη γονική εξουθένωση έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980, εστιάζοντας σε γονείς παιδιών με όγκο (Procaccini, J., and Kiefaber, M. W., Parent Burnout, Doubleday, 1983). Πιο πρόσφατα, Βέλγοι ερευνητές, όπως η Isabelle Roskam, PhD, και η Moïra Mikolajczak, PhD, και οι δύο καθηγητές ψυχολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο, θεώρησαν ότι ενώ σοβαρές καταστάσεις όπως ένα άρρωστο παιδί μπορούν να συμβάλουν στην εξουθένωση, οποιοσδήποτε γονέας μπορεί να το βιώσει. .

Το 2018, η Roskam και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν μια μέτρηση που ονομάστηκε Parental Burnout Assessment μετά από έρευνα σε περισσότερους από 900 γονείς που είχαν διαπιστώσει ότι βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση. Από τις μαρτυρίες αυτών των υποκειμένων, οι ερευνητές εξήγαγαν τέσσερις διαστάσεις της γονικής εξουθένωσης: εξάντληση στον γονικό ρόλο του ατόμου, αντίθεση με τον προηγούμενο γονικό εαυτό, αισθήματα χορτασμού από τον γονικό του ρόλο και συναισθηματική αποστασιοποίηση από τα παιδιά του.

Για να μάθουν περισσότερα για το τι προκαλεί την εξουθένωση, αργότερα μελέτησαν περισσότερους από 17.000 γονείς σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακάλυψαν ότι η επαγγελματική εξουθένωση διέφερε δραστικά ανά χώρα, με βάση τις διαφορές στις ανατολικές και δυτικές πολιτιστικές αξίες (Affective Science, Vol. 2, 2021). Μια μικρότερη μελέτη παρακολούθησης που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, υποδηλώνει ότι τα ποσοστά αυξήθηκαν μεταξύ ορισμένων πληθυσμών κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Έρευνα από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα στη δική τους μελέτη, με όλους τους συμμετέχοντες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας να αναφέρουν πολύ υψηλότερα ποσοστά. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των 1,5 εκατομμυρίων εργαζομένων γονέων της Αυστραλίας με παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ψυχικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι εργαζόμενοι γονείς που ήταν επίσης ο κύριος φροντιστής είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τους εργαζόμενους γονείς που δεν φρόντιζε ταυτόχρονα τα παιδιά (Ινστιτούτο Μελβούρνης, 2020).

Σύμφωνα με τον Roskam, ένα στοιχείο ήταν συνεπές μεταξύ όλων των γονέων που ανέφεραν επαγγελματική εξουθένωση, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η εξουθένωση είναι το αποτέλεσμα του υπερβολικού άγχους και της απουσίας πόρων για να το αντιμετωπίσουμε», είπε. «Θα οδηγηθείτε στην εξουθένωση μόνο εάν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ άγχους και πόρων».

Αναγνώριση γονικής εξουθένωσης

Η αξιολόγηση γονικής εξουθένωσης καταγράφει τα κύρια συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, τα οποία, σύμφωνα με τον Mikolajczak, εμφανίζονται συνήθως σε στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι η συντριπτική εξάντληση. Ανάλογα με το πόσο χρονών είναι τα παιδιά, οι γονείς μπορεί να βιώσουν διαφορετικούς τύπους εξάντλησης. Για παράδειγμα, ο Mikolajczak είπε ότι οι γονείς των μικρών παιδιών τείνουν να είναι σωματικά περισσότερο κουρασμένοι, ενώ στους έφηβους μπορεί να βιώσουν συναισθηματική εξάντληση λόγω συγκρούσεων με τα παιδιά τους.

Η Inger Burnett-Zeigler, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, είπε ότι η πανδημία επιδείνωσε το υπάρχον ζήτημα της εξάντλησης και της εξουθένωσης μεταξύ των γονέων με τους οποίους συνεργάζεται στο Northwestern’s Asher Center for the Study and Treatment of Depressive Disorders. Πολλοί γονείς, επικεντρώθηκαν στη φροντίδα των παιδιών και στην εκπαίδευση στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταφέροντας τις δουλειές τους στο βράδυ και, ως εκ τούτου, έγιναν πιο ευερέθιστοι και αγχωμένοι την επόμενη μέρα. Συνήθως οι εξουθενωμένοι γονείς παρουσιάζουν χρόνιο άγχος για το πώς θα τα καταφέρουν όλα. «Αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, που επιδεινώνει το άγχος και την ευερεθιστότητα. τότε γίνεται αυτός ο βρόχος που επαναλαμβάνεται καθημερινά», όπως αναφέρει.

Στη συνέχεια, οι εξουθενωμένοι γονείς τείνουν να απομακρύνονται από τα παιδιά τους για να διατηρήσουν την ενέργειά τους. Αυτή η φάση ακολουθείται από μια τρίτη φάση, όταν οι γονείς παρατηρούν απώλεια εκπλήρωσης στη γονική μέριμνα. «Αυτοί οι γονείς θα σας πουν, «αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά δεν αντέχω να είμαι πια κοντά τους. Στην πραγματικότητα, δεν αντέχω άλλο να είμαι γονιός», είπε ο Mikolajczak.

Όπως και με την επαγγελματική εξουθένωση, τα συμπτώματα της γονικής εξουθένωσης βασίζονται το ένα στο άλλο: η εξάντληση της πρώτης φάσης κολλάει μέσα από την αποστασιοποίηση και την απώλεια της εκπλήρωσης. Ως αποτέλεσμα, είπε ο Roskam, οι γονείς με επαγγελματική εξουθένωση συνήθως αναφέρουν μια αντίθεση μεταξύ των γονέων που ήταν, των γονέων που θα ήθελαν να είναι και των γονέων που έχουν γίνει. Αυτή η αντίθεση, πρόσθεσε, μπορεί να κάνει τους καμένους γονείς να αισθάνονται αναπόφευκτη στενοχώρια, ντροπή και ενοχές.

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, οι συνέπειες της γονικής εξουθένωσης είναι διαφορετικές. Σε αντίθεση με μια δουλειά, οι γονείς δεν λαμβάνουν αμειβόμενες διακοπές και δεν μπορούν να αφήσουν τους ρόλους τους για να αναλάβουν τα άλλα παιδιά με τον τρόπο που κάποιος με επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να βρει μια νέα θέση.

Επειδή οι εξουθενωμένοι γονείς συχνά αισθάνονται παγιδευμένοι στους ρόλους τους, μπορεί επίσης να βιώσουν πιο σοβαρές συνέπειες από τα άτομα που βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση, όπως αυτοκτονικές ιδέες και ιδέες διαφυγής (Mikolajczak, M., et al., Clinical Psychological Science, Vol. 7, No. . 6, 2019). Ο Mikolajczak και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι αυτές οι ιδέες ήταν πιο συχνές στη γονική εξουθένωση παρά στην επαγγελματική εξουθένωση ή την κατάθλιψη (Clinical Psychological Science, Vol. 8, No. 4, 2020).

Η εξουθένωση μπορεί επίσης να προκαλέσει τους γονείς να είναι βίαιοι ή να παραμελούν τα παιδιά, ακόμη και όταν οι γονείς είναι φιλοσοφικά αντίθετοι με αυτές τις συμπεριφορές. Σε μια ακόμη αδημοσίευτη μελέτη του 2020, η Annette Griffith, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο The Chicago School of Professional Psychology, διαπίστωσε ότι οι γονείς που έδειξαν υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης υπέδειξαν επίσης υψηλότερα επίπεδα καταναγκαστικών ή τιμωρητικών πρακτικών γονικής μέριμνας και οι γονείς που ανέφεραν τη μεγαλύτερη αλλαγή στο επίπεδο της επαγγελματικής εξουθένωσης από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο παιδικής κακοποίησης.

Το εύρημα ότι τα ποσοστά γονικής εξουθένωσης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ο Γκρίφιθ διαπίστωσε ότι πολλές από τις συνθήκες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η οικονομική ανασφάλεια, η έλλειψη υποστήριξης και η κοινωνική απομόνωση, έχουν βρεθεί ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη γονική εξουθένωση πριν στην πανδημία (Journal of Family Violence, Vol. 29, No. 4, 2020).

Είτε ένας εξουθενωμένος γονιός ουρλιάζει είτε χτυπάει το παιδί του, αυτή η συμπεριφορά δεν βλάπτει μόνο τα παιδιά. Ο Mikolajczak είπε ότι τα συμπτώματα και οι συνέπειες της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο. «Οι γονείς που κάνουν αυτά τα πράγματα συχνά νιώθουν ντροπή, έτσι σκέφτονται τη συμπεριφορά τους και μετά ξυπνούν την επόμενη μέρα πιο κουρασμένοι και ευαίσθητοι, γεγονός που επιδεινώνει τις αρνητικές συμπεριφορές».

Ποιος βιώνει γονική εξουθένωση;

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι πληθυσμοί είναι πιο επιρρεπείς στη γονική εξουθένωση. Μια μελέτη από την International Investigation of Parental Burnout (IIPB) Consortium, η οποία περιελάμβανε τους Roskam και Mikolajczak, βρήκε ότι οι πολιτισμικοί κανόνες, για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της επαγγελματικής εξουθένωσης: Οι γονείς από πιο ατομικιστικές (συνήθως δυτικές) χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά γονικής εξουθένωσης από εκείνους στις ανατολικές χώρες (Affective Science, Vol. 2, 2021).

Οι ατομικιστικές κουλτούρες τείνουν να εκτιμούν τον ανταγωνισμό, τις επιδόσεις και την τελειομανία, γεγονός που αυξάνει το άγχος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τους πόρους αποθαρρύνοντας τους γονείς να ζητήσουν υποστήριξη. Και ενώ οι ανατολικοί πολιτισμοί συνήθως δίνουν προτεραιότητα στην υπακοή και τον σεβασμό των παιδιών προς τους ηλικιωμένους, ο Roskam είπε ότι οι δυτικοί πολιτισμοί συνήθως διεκδικούν αξίες αυτοβελτίωσης ή ανεξαρτησίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν οδηγίες.

Άτομα που ήδη βιώνουν πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και γονείς μετανάστες, μπορεί επίσης να οδηγηθούν πιο εύκολα στην  αύξηση του άγχους λόγω των συνεχιζόμενων απαιτήσεων της ανατροφής των παιδιών.

«Εάν υπάρχουν ομάδες που ήδη βιώνουν παρατεταμένους χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, θα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ευπάθεια σε θέματα ψυχικής υγείας και εξουθένωσης», δήλωσε η Lisa Coyne, PhD, ανώτερη κλινική σύμβουλος στο McLean Hospital OCD Institute στη Μασαχουσέτη και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο συνδυασμός μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου με συστημική καταπίεση μπορεί να αυξήσει περαιτέρω αυτήν την ευπάθεια. Η Riana Elyse Anderson, PhD, επίκουρη καθηγήτρια συμπεριφοράς υγείας και αγωγής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε ότι οι έγχρωμοι γονείς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκτός από τους φόβους όλων για μόλυνση από τον COVID-19 και συνεχιζόμενο ρατσιστικό τραύμα στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, οι μαύροι γονείς είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν προστατευτικούς παράγοντες όπως η οικονομική ασφάλεια και τα αισθήματα κοινωνικής υποστήριξης. «Η πανδημία έδειξε πραγματικά πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστείς όλους αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες με λιγοστούς πόρους αντιμετώπισης», είπε ο Άντερσον.

Ο Robyn Koslowitz, PhD, κλινικός ψυχολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ψυχολογικής Ανάπτυξης του New Jersey, είπε ότι ορισμένοι γονείς που είχαν τραυματική παιδική ηλικία τείνουν να έχουν μη παραγωγικές πεποιθήσεις για τον ρόλο τους ως γονείς. «Πολλοί πελάτες με τους οποίους συνεργάζομαι πιστεύουν ότι δεν έχουν την ίδια ικανότητα που έχουν άλλοι γονείς επειδή δεν βίωσαν ποτέ κανονική ανατροφή», είπε. «Αυτή η ντροπή μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξουθένωση».

Όσο συνηθισμένη και αν είναι η γονική εξουθένωση, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσα ανακάλυψαν οι ψυχολόγοι σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για να τον μειώσουν και να μετριάσουν τα υπάρχοντα συμπτώματα βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να εξισορροπήσουν το άγχος και τους πόρους τους.

Δείτε, επίσης, το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες που εργάζονται συμβουλευτικά ή θεραπευτικά με γονείς: Η ατομική και ομαδική συμβουλευτική σε γονείς από τις Συνηχήσεις!

Πώς να διαχειριστείτε τη γονική εξουθένωση: Συμβουλές για την υποστήριξη του εαυτού σας και των πελατών

Ο αντίκτυπος της γονικής εξουθένωσης:
Τι προτείνει η ψυχολογική έρευνα για το πώς να το αναγνωρίσουμε και να το ξεπεράσουμε;

Μιλήστε για αυτό

Η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα συναισθήματα της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να διευκολύνει την κοινωνική υποστήριξη, μια απαραίτητη πηγή για τους αγχωμένους γονείς που δεν έχουν δεξιότητες αντιμετώπισης. Αλλά το να παραδεχτείς ότι παλεύεις δεν είναι πάντα εύκολο. Οι εξουθενωμένοι γονείς συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και ντρέπονται, κάτι που μπορεί να τους αποτρέψει από υγιή διάλογο με υποστηρικτικά άτομα.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η γονική εξουθένωση είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς: Σύμφωνα με τη μελέτη της Κοινοπραξίας IIPB, έως και 5 εκατομμύρια γονείς στις ΗΠΑ το βιώνουν κάθε χρόνο. Το πρώτο βήμα, είπε ο Mikolajczak, είναι να καταλάβεις ότι δεν είσαι ο μόνος που χτυπάς τα παιδιά σου ή τα κατασκηνώνεις μπροστά στην τηλεόραση όλη μέρα. Το να μιλάμε ανοιχτά για τη γονική εξουθένωση μπορεί να ομαλοποιήσει περαιτέρω το σύνδρομο, είπε, αφαιρώντας μέρος της ντροπής από την εμπειρία.

Ο Koslowitz συνιστά να βρείτε άλλους γονείς που βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.

Επειδή μόνο η ντροπή ενισχύει τα συναισθήματα εξάντλησης, το κλειδί είναι να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας σε μια ατμόσφαιρα χωρίς κριτική. Ενώ το Διαδίκτυο μπορεί να διευκολύνει τέτοιες συνδέσεις, ο Koslowitz προειδοποιεί να μην βασίζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικύρωση. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε εικονικές κοινότητες όπου επιβάλλονται κανόνες σχετικά με την ντροπή, όπως εποπτευόμενες ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή πίνακες μηνυμάτων.

Εάν η εξουθένωσή σας μειώνει τη λειτουργικότητά σας ή προκαλεί αυτοκτονικό ιδεασμό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για επαγγελματική υποστήριξη.

Επαναξιολογήστε το άγχος σας

Για τους γονείς που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το lockdown από μόνο του δεν ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου. Αντίθετα, μια ομάδα αποτελούμενη από Βέλγους, Ολλανδούς και Αμερικανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι η γνωστική αξιολόγηση -οι ατομικές προοπτικές των ανθρώπων για το lockdown- ευθύνεται επίσης. «Το πόσο οι γονείς βίωσαν την εξάντληση εξαρτιόταν από το πώς είδαν το lockdown», είπε ο Roskam. «Για κάποιους, ήταν μια ευκαιρία να αφιερώσουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους, ενώ άλλοι το είδαν ως εφιάλτη». Αναμενόμενα, όσοι είχαν αρνητική προοπτική ανέφεραν αυξημένα αισθήματα εξάντλησης στην ανατροφή των παιδιών.

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι από τον ρόλο σας ως γονέα, επανεκτιμήστε την προοπτική σας. Αναζητήστε ευκαιρίες για ανάπτυξη ή τομείς της ζωής σας για τους οποίους είστε ευγνώμονες. Μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε τη δυσκολία ως πρόκληση —κάτι που μπορείτε να ξεπεράσετε— αντί ως απειλή που σας τοποθετεί ως ανίσχυρο θύμα (Drach-Zahavy, A., & Erez, M., Organisation Behavior and Human Decision Processes, Vol. 88, Νο. 2, 2002).

Η επανεκτίμηση δεν θα εξαλείψει τις δύσκολες συνθήκες από τη ζωή σας, αλλά μπορεί να προσφέρει έναν πόρο για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε.

Κάντε μικρές αλλαγές

Η γονική εξουθένωση μπορεί να χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά, επειδή, σε αντίθεση με την επαγγελματική εξουθένωση, δεν είναι πάντα δυνατό να κάνετε διακοπές – κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τον στρεσογόνο παράγοντα. Όταν το επίπεδο άγχους σας υπερβαίνει τους πόρους σας, ο Mikolajczak προτείνει να βρείτε μικρότερους τρόπους για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους.

«Τείνουμε να βλέπουμε έναν ή δύο μεγάλους παράγοντες ως υπεύθυνους για το άγχος – ίσως ο γιος σας είναι δύσκολος και ο σύζυγός σας δεν είναι ποτέ σπίτι, κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε», είπε. «Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες άγχους που ανατρέπουν τη ζυγαριά».

Αντί να προσηλώνετε τους μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες, ο Mikolajczak συμβουλεύει να εξισορροπήσετε ξανά τους μεταβλητούς που συμβάλλουν στα αισθήματα εξάντλησής σας με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, εάν η λίστα με τις δουλειές σας σας εξαντλεί, δώστε μερικές δουλειές στον σύντροφό σας ή στα παιδιά σας. Εάν οι συνεχείς δραστηριότητες ενός παιδιού είναι επιβαρυντικές, περιορίστε τις υποχρεώσεις ή προγραμματίστε συναναστροφές με άλλους γονείς. Το κλειδί, είπε ο Mikolajczak, είναι να είμαστε ευέλικτοι και ισορροπημένοι.

Αναπτύξτε τις γονεϊκές σας δεξιότητες

Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν δεξιότητες στις εργαλειοθήκες τους για γονείς, σύμφωνα με τον Coyne. «Επειδή η επαγγελματική εξουθένωση χαρακτηρίζεται από μια αποσύνδεση ως προς το πώς ανατρέφετε τώρα και ποιοι ήσασταν πριν, η ανάπτυξη των γονεϊκών τους δεξιοτήτων μπορεί να δώσει στους γονείς μια αίσθηση αποτελεσματικότητας στη μείωση των στρεσογόνων ουσιών που σχετίζονται με τη γονική μέριμνα και, ως εκ τούτου, να μετριάσει τα συναισθήματα εξουθένωσης. ” είπε.

Ενώ ο Roskam είπε ότι η ανάγνωση βιβλίων για την ανατροφή των παιδιών μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα αποτυχίας και ντροπής για πολλούς, άλλοι πόροι μπορούν να παρέχουν μια απαραίτητη τόνωση της αυτοπεποίθησης στη γονική μέριμνα παρέχοντας στοχευμένες δεξιότητες. Ανατρέξτε σε τοπικά σεμινάρια, ρωτήστε για τους πόρους ψυχικής υγείας και ανατροφής των παιδιών στο σχολείο του παιδιού σας ή βρείτε έναν θεραπευτή που χρησιμοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης συμπεριφοράς βασισμένα σε στοιχεία για τη γονική μέριμνα.

Ας σταματήσουμε να λέμε “πρέπει”

Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που είναι τελειομανείς και εκείνοι που ασκούν πίεση στον εαυτό τους αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (Sorkkila, M., & Aunola, K., Journal of Child and Family Studies, Vol. 29, 2020). Η εύρεση πρακτικών τρόπων για την ανακούφιση από αυτή την πίεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξουθένωσης.

«Μερικές φορές οι απαιτήσεις μας είναι πολύ βαριές γιατί έχουμε ιδιαίτερες προσδοκίες για το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα – πόσο καλά πρέπει να κάνουμε πράγματα και πόσο χαρούμενοι πρέπει να τα κάνουμε», δήλωσε η Natalie Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος στο Brigham and Women’s Hospital και εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες αυξάνουν το φορτίο μας και είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να βγάλουμε από το μενού», είπε.

Η Dattilo συνιστά συνήθως στους ασθενείς της να αποφεύγουν τις δηλώσεις «πρέπει», οι οποίες, όπως λέει, προσθέτουν ντροπή. Για παράδειγμα, αν είστε συγκλονισμένοι και πείτε στον εαυτό σας ότι «πρέπει» να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο παίζοντας με τα παιδιά σας, θα αισθάνεστε άσχημα μόνο όταν δεν το κάνετε. Δοκιμάστε να ανταλλάξετε τη δήλωση «πρέπει» με «Θα ήταν υπέροχο να είχα περισσότερη ενέργεια να παίξω με τα παιδιά μου».

«Αυτή η αναπλαισίωση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πραγματικότητά τους και όχι αυτό που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να κάνουν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περιστάσεις τους όσο καλύτερα μπορούν με τους πόρους που ήδη διαθέτουν», είπε ο Dattilo.

Κάντε μικροδιαλείμματα

Η αυτοφροντίδα είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό για την ανάκαμψη από οποιοδήποτε είδος στρες, αλλά δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστικό για όλους να σχεδιάσουν μια απόδραση χωρίς παιδιά για να αναρρώσουν.

Αλλά ακόμη και μικρά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν — για παράδειγμα, το κλείδωμα της πόρτας στο μπάνιο για 5 λεπτά για να πάρετε βαθιές αναπνοές ή το να καθίσετε στο αυτοκίνητό σας για να ακούσετε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό μετά τα ψώνια παντοπωλείου, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στη γονική μέριμνα. «Αντί για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο διακοπών ή ακόμα και μια ώρα, επικεντρωθείτε στην εύρεση ευκαιριών για χαλάρωση και ευχαρίστηση με τρόπους που είναι διαχειρίσιμοι για εσάς», είπε η Burnett-Zeigler.

Η αυτοσυμπόνια μπορεί να προσθέσει έναν άλλο πόρο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος, σύμφωνα με την Burnett-Zeigler. Όταν κάνετε διαλείμματα, προσπαθήστε να βρείτε μικρούς τρόπους για να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας. Αναγνωρίστε την πίεση που μπορεί να ασκήσετε στον εαυτό σας για το πώς πρέπει να κάνετε ή να αισθάνεστε και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε με τους πόρους που έχετε.

Βρίσκουμε νόημα

Όταν αισθάνεστε αποκομμένοι από κάτι που σας ενδιαφέρει, η Debbie Sorensen, PhD, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Ντένβερ, είπε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να επανασυνδεθείτε με τις αξίες σας και να επαναπροσανατολιστείτε στις σημαντικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών. «Μπορούμε πραγματικά να χαθούμε στην αγγαρεία και χρειάζεται δουλειά για να δημιουργήσετε ιδιαίτερες στιγμές με τα παιδιά σας που σας υπενθυμίζουν ότι η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι ικανοποιητική», είπε.

Ακόμα κι αν είναι συντριπτικό για εσάς, εξασκηθείτε στην ενεργοποίηση μιας συμπεριφοράς σχεδιάζοντας μια μικρή δραστηριότητα κάθε φορά— μια βόλτα στο πάρκο ή παρακολουθώντας μια αγαπημένη ταινία — για να κάνετε με τα παιδιά σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας στην εμπειρία ή στη σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις θετικές ιδιότητες των παιδιών σας, καθώς και τις δεξιότητες και τις ιδιότητες που φέρνετε στο τραπέζι ως γονιός. Το να θυμάστε το νόημα που είχατε νιώσει στο παρελθόν ως γονιός μπορεί να προσφέρει μια πηγή όταν η εξάντληση και η δυσαρέσκεια επανέλθουν.

Η γονική μέριμνα, όπως κάθε τομέας της ζωής, μπορεί να είναι ταυτόχρονα δύσκολη και ικανοποιητική. «Μερικά από αυτά τα συναισθήματα αγανάκτησης, ντροπής ή ενοχής για τους γονείς εμφανίζονται επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που λέει ότι πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας άνευ όρων και αν είμαστε απογοητευμένοι, είμαστε κακοί γονείς», είπε ο Άντερσον. «Αλλά το ότι αγαπάτε το παιδί σας και αναγνωρίζετε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα μπορεί να ισχύει ταυτόχρονα».

ΠΗΓΗ: American Psychological Association

Μετάφραση και επιμέλεια: Παπαδοπούλου Νατάσσα – Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη στο τετραετές πρόγραμμα Συστημικής Ψυχοθεραπείας στις Συνηχήσεις

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...