Πένθος & Απώλεια: Τι σημαίνει πενθώ;

Κοινοποίηση

δημοσίευση από Νατάσσα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενη στην συστημική ψυχοθεραπεία

Πένθος & Απώλεια: Τι σημαίνει πενθώ;

    Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε όλοι παγωμένοι, οργισμένοι, αποσβολωμένοι τις εξελίξεις μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Πολλά θέματα ήρθαν στην επιφάνεια, αφού νιώσαμε ανασφάλεια, ατομική και συλλογική, κίνδυνο, εκτεθιμένοι. Δεν είναι μόνο αυτά, όμως. Όλη αυτή η μαζική εξέγερση έχει μέσα της και το αίσθημα του πένθους. Σταματάμε, σκύβουμε κεφάλια, θρηνούμε… την απώλεια δικών μας ή και όχι. Ανθρώπων που ξέραμε ή και όχι. Πενθούμε τις χαμένες ζωές, ανθρώπινες και μη, τη χαμένη νιότη. Τι σημαίνει, όμως, «πένθος»; Τι είναι όλο αυτό που νιώθουμε και μας πνίγει; Ας προσπαθήσουμε να το βάλουμε σε λόγια και ευχόμαστε από καρδιάς να βοηθήσουμε έστω και έτσι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Οποιαδήποτε απώλεια, ωστόσο,  μπορεί να προκαλέσει πένθος, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μιας σχέσης, της υγείας, της δουλειάς ή ενός αγαπημένου ονείρου.

Πένθος & Απώλεια

Ποια είναι τα 5 στάδια του πένθους;

Τα πέντε στάδια της θλίψης μπορεί να περιλαμβάνουν την άρνηση, τον θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και την αποδοχή. Ωστόσο, δεν βιώνουν όλοι όλα τα στάδια και τα στάδια δεν ακολουθούν απαραίτητα μια καθορισμένη σειρά. Όταν θρηνούμε, περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, με τον πόνο να μειώνεται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα 7 στάδια του πένθους μετά από έναν θάνατο;

Ένα μοντέλο επτά σταδίων της διαδικασίας πένθους μετά από έναν θάνατο μπορεί να περιλαμβάνει: σοκ και άρνηση, πόνο και ενοχή, θυμό και διαπραγματεύσεις, κατάθλιψη, ανοδική στροφή, ανασυγκρότηση και αποδοχή και ελπίδα. Αλλά επειδή όλοι βιώνουμε τη θλίψη ελαφρώς διαφορετικά, δεν θα βιώσουν όλοι αυτά τα στάδια με τη σειρά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρακάμψουν ορισμένα στάδια ή να περάσουν από αυτά με διαφορετική σειρά.

Πόσο διαρκεί το πένθος;

Το πένθος δεν ακολουθεί ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ανάλογα με τη φύση της απώλειας, μπορεί σταδιακά να αισθανόμαστε καλύτερα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών ή ετών. Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και να αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία επούλωσης δεν μπορεί να είναι βιαστική ή αναγκαστική. Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο συνεχίζετε να αισθάνεστε παγιδευμένοι σε έντονο πόνο πολύ μετά από μια απώλεια, μπορεί να αντιμετωπίζετε πολύπλοκο πένθος ή παρατεταμένη διαταραχή πένθους. Η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονη μοναξιά, συναισθηματικό μούδιασμα και δυσκολία επανένταξης στη ζωή.

Πολύπλοκη θλίψη
Ο πόνος σε μια σημαντική απώλεια μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς, αλλά θα πρέπει να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Όταν δεν συμβαίνει – και σας εμποδίζει να ξαναρχίσετε την καθημερινή σας ζωή και τις σχέσεις σας – μπορεί να είναι σημάδι περίπλοκης θλίψης.
Η περίπλοκη θλίψη συνήθως προκύπτει από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, όπου η απώλεια σας έχει κολλήσει σε μια κατάσταση πένθους. Μπορεί να μην μπορείτε να δεχτείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει φύγει, να το αναζητήσετε σε οικεία μέρη, να βιώσετε έντονη λαχτάρα ή ακόμα και να αισθανθείτε ότι η ζωή δεν αξίζει να τη ζήσετε.

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα του πένθους;

Το πένθος περιλαμβάνει τη συναισθηματική ταλαιπωρία που ακολουθεί την απώλεια. Ένα άτομο μπορεί να θρηνήσει το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, την απώλεια μιας σχέσης ή ακόμα και την απώλεια μιας δουλειάς. Αν και το πένθος είναι μια φυσική απάντηση στην απώλεια, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να τρώμε, να κοιμόμαστε ή να εκτελούμε άλλες καθημερινές λειτουργίες. Με τον καιρό, ο πόνος του πένθους θα μειωθεί, αν και ο πόνος μιας σημαντικής απώλειας μπορεί να παραμείνει σε κάποιο βαθμό για χρόνια.

Τι είναι η συμβουλευτική πένθους;

Η συμβουλευτική πένθους ή η θεραπεία πένθους, είναι μια θεραπευτική διαδικασία που βοηθά ένα άτομο να αντιμετωπίσει την απώλεια. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής, θα συναντήσετε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσετε πολύπλοκα συναισθήματα και να αποκτήσετε χρήσιμες γνώσεις για το πώς να προσαρμοστείτε και να προχωρήσετε στη ζωή.

Πηγή: HelpGuide.org

Μετάφραση και Επιμέλεια: Παπαδοπούλου Νατάσσα

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...