Ποιοι είναι οι 5 τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον Erich Fromm;

Κοινοποίηση

Ποιοι είναι οι 5 τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον Erich Fromm;

Οι 5 τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον Erich Fromm

Οι 5 τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον Erich Fromm βασίζονται στην αρχή της παραγωγικότητας

Οι θεωρίες για την προσωπικότητα αφθονούν. Έχουμε τη θεωρία της προσωπικότητας του Jung , του Carl Rogers, του Cattell, του Eysenk ή της μεγάλης πεντάδας των Costa και McCrae. Μπορούμε να αντιληφθούμε μια ορισμένη σύγκρουση σε όλες αυτές τις διαφορετικές θεωρίες. Σημαίνει αυτό ότι η συμπεριφορική επιστήμη δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει για το πώς να ορίσει τον χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας;

«Οι εγωιστές είναι ανίκανοι να αγαπήσουν τους άλλους, ούτε είναι ικανοί να αγαπήσουν τον εαυτό τους»

-Έριχ Φρομ-

Η τυπολογία που ανέπτυξε ο Erich Fromm ξεκίνησε από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση βασισμένη στην ανθρωπιστική φιλοσοφία

Αν υπήρχε κάτι που πίστευε αυτός ο κοινωνικός ψυχολόγος και συγγραφέας του «The Art of Loving» ή «The Fear of Freedom», ήταν στη σταθερή ευθύνη του ανθρώπου να αποκτήσει αληθινή  αυτονομία .

Silhouette Man

Τύποι προσωπικότητας σύμφωνα με τον Erich Fromm

Είχε αρνητική άποψη για τον άνθρωπο. Τον θεωρεί υπερβολικά παθητικό και κινητοποιημένο μόνο από την ανάγκη του για καταναλωτισμό.

Μας ενθαρρύνει να προωθήσουμε τη δική μας προσωπική ανάπτυξη. Λέει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την εξάρτησή μας από εξωτερικούς παράγοντες

Κι όμως ο Φρομ επιμένει ότι θα ήταν αρκετό αν είχαμε λίγο περισσότερη επίγνωση των τάσεων και των στάσεων μας. Αρκετά για να μπορέσουμε να δεσμευτούμε για αλλαγή!

1. Η δεκτική προσωπικότητα

Ο δεκτικός τύπος χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ανάγκη να λάβει έγκριση και αναγνώριση από τους άλλους

Τείνουν επίσης να χαρακτηρίζονται από φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και σαφή υποτίμηση των δικών τους ανθρώπινων δυνατοτήτων.

2. Ο εκμεταλλευτής

δημιουργούν δεσμούς και σχέσεις με άλλους από καθαρό εγωιστικό συμφέρον Το κάνουν για δικό τους όφελος

Ο εκμεταλλευτικός τύπος είναι πρόθυμος να πει ψέματα και να χειραγωγήσει για να πάρει αυτό που χρειάζεται και τα καταφέρνει εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση  για να τα εκμεταλλευτεί.

Τύποι προσωπικότητας

3. Ο αποθησαυριστής

Ο τύπος προσωπικότητας συσσωρευτής ή συσσωρευτής αναφέρεται σε άτομα των οποίων ο μόνος στόχος είναι να θησαυρίζουν τα υλικά αγαθά.

Όσο περισσότερα πράγματα έχουν, τόσο πιο ασφαλής νιώθουν. Νιώθουν πιο δυνατοί και πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ανθυγιεινή προσκόλληση στα υλικά πράγματα δεν ικανοποιείται ποτέ. Πάντα κάτι τους λείπει. Η ευτυχία τους δεν είναι ποτέ πλήρης. Το χειρότερο από όλα, όταν κυκλοφορούν νέα πράγματα στην αγορά, τότε η πρώτη τους ώθηση είναι ότι πρέπει να τα έχουν.

«Μόνο εκείνος που πιστεύει στον εαυτό του είναι ικανός να έχει πίστη στους άλλους»

-Έριχ Φρομ-

4. Ο τύπος μάρκετινγκ

Μεταξύ όλων αυτών των τύπων προσωπικότητας, ο Erich Fromm υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο πιο διαδεδομένος σε εργασιακά περιβάλλοντα για προφανείς λόγους. Είναι άνθρωποι που δημιουργούν σχέσεις με άλλους προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Είναι επαφές που βασίζονται σε σαφείς οικονομικούς ή εμπορικούς στόχους.

Αυτές οι εμπορικές επαφές επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαφορές στην κοινωνική θέση, όπου ορισμένοι αποκτούν κύρος και δύναμη, ενώ άλλοι υποτάσσονται σε αυτά.

5. Ο παραγωγικός τύπος

Υπάρχει, ευτυχώς, ένας πέμπτος τύπος προσωπικότητας όπου βρίσκεται η ελπίδα μας και βρίσκονται οι προσωπικοί μας στόχοι.

  • Ο παραγωγικός τύπος είναι ένα άτομο που διοχετεύει όλη την προσπάθεια και το ενδιαφέρον του να είναι κάποιος αφοσιωμένος στους άλλους. Τι σημαίνει αυτό? Βασικά είναι άτομα που είναι σε θέση να οικοδομήσουν σχέσεις αγάπης, εμπλουτισμού και ουσιαστικής σημασίας με τους συνομηλίκους τους.
  • Επιπλέον, έχουν  μια πολύ υγιή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων και των πιέσεων ή των προσπαθειών ελέγχου που μπορεί να ασκούν οι άλλοι πάνω τους.
Γυναίκα που περπατά στο χωράφι

Μόνο αυτός που επενδύει στη δική του ψυχολογική αξία, αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία είναι ικανός να προωθεί τα ίδια πράγματα στους άλλους. Μόνο αυτός θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια μιας πιο ανθρώπινης και πιο γεμάτη ελπίδα κοινωνίας έχει μια σαφή κοινωνική συνιστώσα που μπορεί να αποτελέσει πηγή πραγματικών κινήτρων. 

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...