Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων-Γ. Ματέ

Κοινοποίηση

Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων-Γ. Ματέ

Ο  Γκαμπόρ Ματέ  έχει γράψει εξαιρετικά κείμενα για το τραύμα και τον εθισμό. Στα βιβλία του και τις συνεντεύξεις του αγγίζει ολιστικά το φαινόμενο του εθισμού και μας προσκαλεί να σκεφτούμε  γιατί οι άνθρωποι είμαστε αυτοκαταστροφικοί και γιατί η εξάρτηση ποτέ δεν μπορεί να είναι μια αυθεντική απάντηση στο τραύμα!  («Οι εθισμοί δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν πραγματικά τις ανάγκες ζωής που εκτοπίζουν προσωρινά»…. «Οι ψεύτικες ανάγκες που εξυπηρετούν, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ικανοποιούνται, δεν μπορούν να μας αφήσουν ικανοποιημένους»


Στο site των ΣΥΝΗΧΗΣΕΩΝ έχουμε δημοσιεύσει και άλλα κείμενα το Γκαμπόρ Ματέ για τον εθισμό και το τραύμα. Σε αυτό το άρθρο που αλιεύσαμε από το
https://www.synpeka.gr/index.php/2022/07/29/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%86%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AC-%CE%AE%CE%B8%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80/
γίνεται μια παρουσίαση του βιβλίου που έχει γράψει με τίτλο In the Realm of Hungry Ghosts, στο οποίο ο Ματέ , μέσα από μια στάση συμπόνοιας μιλάει για τον εθισμό και την τραγικότητα της εξάρτησης.

«Στην αντίληψη του Βουδιστή για το σύμπαν, ο τροχός της ζωής περιστρέφεται μέσα από 6 βασίλεια, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση για την ύπαρξη στον κόσμο. Ένα από αυτά, το βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων, κατοικείται από «πλάσματα με τραχείς λαιμούς, μικρά στόματα, αδυνατισμένα άκρα και μεγάλες, φουσκωμένες, άδειες κοιλιές». (Gabor Mate, In the Realm of Hungry Ghosts).
Αυτό είναι το βασίλειο όπου κατοικούν οι τοξικομανείς του κόσμου. Γιατί όσο κι αν ο εξαρτημένος κι αν καταναλώνει, καταπίνει ή κατέχει, πάντα θέλει περισσότερα – ακόμα και όταν βιώνει μια επιδείνωση της υγείας και μια καταστροφή των σχέσεων και των οικονομικών τους.

«Χάνομαι όταν πιάνομαι σε μια από τις εθιστικές σπείρες μου. Σταδιακά αισθάνομαι μια άμπωτη ηθικής δύναμης και βιώνω τον εαυτό μου ως κούφιο. Το κενό κοιτάζει έξω από πίσω από τα μάτια μου».Gabor Maté

«Οι εθισμοί δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν πραγματικά τις ανάγκες ζωής που εκτοπίζουν προσωρινά», γράφει ο Mate. «Οι ψεύτικες ανάγκες που εξυπηρετούν, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ικανοποιούνται, δεν μπορούν να μας αφήσουν ικανοποιημένους. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί ποτέ, όπως ήταν, να αισθανθεί ότι είχε αρκετό, ότι μπορεί να χαλαρώσει και να προχωρήσει με άλλες βασικές επιχειρήσεις. Είναι σαν μετά από ένα πλήρες γεύμα να μείνατε πεινασμένοι και έπρεπε να στρέψετε αμέσως τις προσπάθειές σας στην προμήθεια φαγητού ξανά».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Ο Mate ορίζει τον εθισμό ως «οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, που σχετίζεται με ουσίες ή όχι, στην οποία ένα άτομο αισθάνεται υποχρεωμένο να επιμείνει, ανεξάρτητα από τον αρνητικό του αντίκτυπο στη ζωή του και στη ζωή των άλλων».  (Γκάμπορ Ματέ, Στη σφαίρα των πεινασμένων φαντασμάτων).

Όταν σκεφτόμαστε τους εθισμούς, είναι χαρακτηριστικό να εστιάζουμε στους εθισμούς στις ουσίες. Ωστόσο, οι συμπεριφορικοί εθισμοί είναι επίσης συνηθισμένοι και μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικοί για τη ζωή του ατόμου. Ψυχαναγκαστική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πορνογραφίας ή βιντεοπαιχνιδιών· ο τζόγος, το σεξ, τα ψώνια ή ακόμα και δραστηριότητες όπως η άσκηση ή η εργασία, μπορούν ενδεχομένως να μετατραπούν σε εθισμούς και έτσι, όπως διευκρινίζει περαιτέρω ο Mate:

«Κάθε πάθος μπορεί να γίνει εθισμός. αλλά τότε πώς να διακρίνουμε μεταξύ των δύο; Το κεντρικό ερώτημα είναι: ποιος είναι υπεύθυνος, το άτομο ή η συμπεριφορά του; Είναι δυνατόν να κυβερνάς ένα πάθος, αλλά ένα εμμονικό πάθος που ένα άτομο δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει είναι ένας εθισμός… Σε περίπτωση αμφιβολίας, κάντε στον εαυτό σας μια απλή ερώτηση: δεδομένου του κακού που κάνετε στον εαυτό σας και στους άλλους, είστε πρόθυμοι να σταματήσετε; Αν όχι, είστε εθισμένοι. Και αν δεν μπορείς να αποκηρύξεις τη συμπεριφορά ή να τηρήσεις την υπόσχεσή σου όταν το κάνεις, είσαι εθισμένος». Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων.

Υπάρχει εδώ και καιρό μια συζήτηση σχετικά με το τι παράγει έναν εθισμό. Είναι το πρόσωπο ή το πράγμα; Ενώ μερικοί έχουν εξηγήσει τον εθισμό ως πρόβλημα που βρίσκεται στους ανθρώπους, μια πιο ακριβής εξήγηση είναι ότι ο εθισμός είναι το αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου. Ένας εθισμός προκύπτει όταν ένα άτομο ποθεί τακτικά μια αλλαγή στην υποκειμενική, ή αισθητή, κατάσταση της ύπαρξής του και εξαρτάται από ένα αντικείμενο ή δραστηριότητα για να παράγει την επιθυμητή βιωματική αλλαγή. Στο βιβλίο της Addiction by Design, η Natasha Dull Schultz εξηγεί:

«Ακριβώς όπως ορισμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα στον εθισμό από άλλα, είναι επίσης η περίπτωση ότι ορισμένα αντικείμενα, λόγω των φαρμακολογικών ή δομικών χαρακτηριστικών τους, είναι πιο πιθανό από άλλα να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν έναν εθισμό. Η διακριτική τους ισχύς έγκειται στην ικανότητα να δημιουργούν το είδος της συναρπαστικής υποκειμενικής μετατόπισης από την οποία εξαρτώνται ορισμένα άτομα».

Νατάσα Νταμπ Σουλτς, Εθισμός από το σχεδιασμό

Αλλά δεδομένου ότι είμαστε, και πάντα θα είμαστε, περιτριγυρισμένοι από αντικείμενα και δραστηριότητες που έχουν εθιστικές δυνατότητες, σε αυτό το βίντεο θα εξερευνήσουμε την προσωπική πλευρά της εθιστικής εξίσωσης και θα διερευνήσουμε τι είναι αυτό που κάνει μερικά άτομα πιο ευαίσθητα σε εθισμούς από άλλα.
Ο Gabor Mate πέρασε την καριέρα του δουλεύοντας με σκληρούς τοξικομανείς στο κέντρο της ανατολικής πλευράς του Βανκούβερ και, όπως υποστηρίζει, κάθε εθισμός, σοβαρός ή ήπιος, που σχετίζεται με ουσίες ή συμπεριφορά, είναι μια προσπάθεια να βρεθεί ανακούφιση από την αγωνία και τον συναισθηματικό πόνο.

Οι εθισμοί πάντα προέρχονται από τον πόνο, είτε αισθάνονται ανοιχτά είτε κρύβονται στο ασυνείδητο… Πολύ περισσότερο από μια αναζήτηση για ευχαρίστηση, η χρόνια χρήση ουσιών είναι η προσπάθεια του εξαρτημένου να ξεφύγει από την αγωνία

Οι μορφές του πόνου που οδηγούν ένα άτομο σε εθισμό είναι πολυάριθμες και ποικίλες. Μερικοί γίνονται εθισμένοι ως ένας τρόπος αυτοθεραπείας κατάθλιψη, ανασφάλειες ή αγχώδεις διαταραχές· άλλοι για να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά αγχωτικές δουλειές ή σχέσεις. άλλοι πάλι για να αποκρούσουν τον πόνο της ασκοπίας ή της απελπισίας για την έλλειψη νοήματος της ζωής τους. Ο Gabor Mate ρώτησε έναν 57χρονο που ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά από τότε που ήταν έφηβος, γιατί συνέχισε να χρησιμοποιεί:

«Δεν ξέρω, απλώς προσπαθώ να γεμίσω ένα κενό», απάντησε. «Κενό στη ζωή μου. Ανία. Έλλειψη κατεύθυνσης».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Σε πολλές περιπτώσεις, ο συναισθηματικός πόνος από τον οποίο κάποιος επιδιώκει να ξεφύγει μέσω ενός εθισμού έχει ρίζες στο παρελθόν – συγκεκριμένα, στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των τοξικομανών με σκληρούς τοξικομανείς μεγάλωσαν σε κακοποιητικά νοικοκυριά.

«Όλες οι γονικές δυσκολίες αντανακλούν τον εαυτό τους χωρίς αποτυχία στην ψυχή του παιδιού, μερικές φορές με παθολογικά αποτελέσματα».

Carl Jung, Η ανάπτυξη της προσωπικότητας

Η γονική επιρροή στην ανάπτυξη του παιδιού και η ευαισθησία σε εθισμούς αργότερα στη ζωή του δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Γιατί όπως το παιδί στη μήτρα είναι ενσωματωμένο και απόλυτα εξαρτημένο από το σώμα της μητέρας, έτσι και στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστος, ένα παιδί είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά συγχωνευμένο με τους γονείς. Μια δυσλειτουργική παιδική ηλικία που πέρασε επωμιζόμενος το βάρος του γονεϊκού θυμού και της κακοποίησης αποτυπώνει τον βαθύ πόνο του τραύματος στο μυαλό του παιδιού και διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου με τρόπους που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού. Ο Mate εξηγεί:

«Είναι ακριβώς όπως λένε πολλοί τοξικομανείς: αυτοθεραπεύονται για να απαλύνουν τον συναισθηματικό τους πόνο – αλλά περισσότερο από αυτό, η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σαμποταρίστηκε από τις τραυματικές εμπειρίες τους. Τα συστήματα που ανατρέπονται από τον εθισμό – τα κυκλώματα ντοπαμίνης και οπιοειδών, ο μεταιχμιακός ή συναισθηματικός εγκέφαλος, η συσκευή στρες και οι περιοχές ελέγχου των παρορμήσεων του φλοιού – απλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά σε τέτοιες συνθήκες».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Δεν είναι όμως μόνο το παιδικό τραύμα που κάνει κάποιον πιο επιρρεπή στον εθισμό. Τα παιδιά που μεγάλωσαν με συναισθηματικά ψυχρούς ή μακρινούς φροντιστές είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να στραφούν σε εθισμούς στην ενήλικη ζωή. Ο ψυχολόγος Allan Schore ονόμασε αυτή την κατάσταση γονικής συναισθηματικής απουσίας «εγγύς διαχωρισμό» · ο γονιός είναι εγγύς, είναι σωματικά παρών και χορταίνει όλες τις σωματικές ανάγκες του παιδιού. Ωστόσο, λόγω άγχους, κατάθλιψης ή άλλων εσωτερικών δαιμόνων, ο γονέας δεν τρέφει το παιδί ψυχολογικά ή συναισθηματικά και όπως εξηγεί περαιτέρω ο Mate:

«Ένα παιδί μπορεί επίσης να αισθάνεται συναισθηματική δυσφορία όταν ο γονέας είναι σωματικά παρών αλλά συναισθηματικά μη διαθέσιμος… υπό κανονικές συνθήκες ένα παιδί που αισθάνεται συναισθηματικό χωρισμό θα επιδιώξει να επανασυνδεθεί με τον γονέα… Σε περίπτωση που ο γονέας δεν απαντήσει ή δεν ανταποκριθεί επαρκώς… Το παιδί θα αφεθεί στους δικούς του ανεπαρκείς μηχανισμούς αντιμετώπισης – για παράδειγμα, το λίκνισμα ή το πιπίλισμα του αντίχειρα ως τρόπους αυτοκαταπραϋντικής ή συντονισμού για να ξεφύγει από την αγωνία. Τα παιδιά που δεν έχουν λάβει την προσεκτική παρουσία του γονέα είναι… με μεγαλύτερο κίνδυνο να αναζητήσουν χημική ικανοποίηση από εξωτερικές πηγές αργότερα στη ζωή τους».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Αλλά στη σύγχρονη εποχή, ακόμη και τα άτομα που ήταν ευλογημένα με μια θρεπτική παιδική ηλικία δεν είναι πλήρως άτρωτα στον εθισμό. Γιατί όπως και κατά τη διάρκεια της πτώσης της Ρώμης, όταν ο λαός, μαζικά, στράφηκε στην αναζήτηση ευχαρίστησης για να ανακουφίσει την αγωνία που προκλήθηκε από την παρατήρηση μιας κουλτούρας που πεθαίνει, έτσι και στην εποχή μας πολλοί στρέφονται στους εθισμούς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας της απελπισίας που διεγείρεται από μια ζοφερή άποψη για το μέλλον της κοινωνίας. Προσθέστε το γεγονός ότι η συμμόρφωση στον σύγχρονο κόσμο είναι να υιοθετήσετε τον καταναλωτισμό ως τρόπο ζωής και να χρησιμοποιήσετε ψυχαναγκαστικά την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχαγωγία ως μέσο διαφυγής από τα συναισθήματα αδυναμίας και κενού και αυτό που έχετε είναι η τέλεια κοινωνική καταιγίδα που έχει δημιουργήσει μια κρίση εθισμού.

«Μια αίσθηση ανεπαρκούς κενού διαπερνά ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Ο τοξικομανής έχει πιο οδυνηρή συνείδηση αυτού του κενού από τους περισσότερους ανθρώπους… Πολλοί από εμάς μοιάζουμε με τον τοξικομανή στις αναποτελεσματικές προσπάθειές μας να γεμίσουμε την πνευματική μαύρη τρύπα, το κενό στο κέντρο, όπου έχουμε χάσει την επαφή με την ψυχή μας, το πνεύμα μας – με εκείνες τις πηγές νοήματος και αξίας που δεν είναι ενδεχόμενες ή φευγαλέες. Η καταναλωτική, αγοραστική, δραστηριοποιημένη και τρελή κουλτούρα μας χρησιμεύει μόνο για να εμβαθύνει την τρύπα, αφήνοντάς μας πιο κενούς από πριν».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που μεγαλώνουν σε κακοποιητικά ή συναισθηματικά απούσα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τη διεφθαρμένη κατάσταση της κοινωνίας, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τους συμπεριφορικούς εθισμούς ως τρόπο αντιμετώπισης της ζωής. Αυτή η στροφή δεν είναι εντελώς παράλογη, ούτε αναποτελεσματική. Γιατί οι εθισμοί δουλεύουν· τουλάχιστον προσωρινά· Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση της αγωνίας και του συναισθηματικού πόνου. Ο Mate σημειώνει για έναν σκληρό ναρκομανή που ανέφερε ότι: «Ο λόγος που κάνω ναρκωτικά είναι για να μην αισθάνομαι το… συναισθήματα που νιώθω όταν δεν κάνω ναρκωτικά». Ή όπως εξήγησε ο Βίνσεντ Φελίτι:

«Η απόρριψη των εθισμών ως “κακές συνήθειες” ή “αυτοκαταστροφική συμπεριφορά” κρύβει άνετα τη λειτουργικότητά τους στη ζωή του εξαρτημένου».

Βίνσεντ Φελίτι

Οι εθισμοί δεν είναι μόνο αποτελεσματικοί στην παροχή ανακούφισης από την αγωνία και τον συναισθηματικό πόνο, καθώς η απόλαυση μπορεί επίσης να απομακρύνει προσωρινά κάποιον από τη μονοτονία ή τη δυστυχία της καθημερινής ζωής και σε εμπειρίες φορτωμένες με ενθουσιασμό, νόημα και ευδαιμονία. Ο Thomas de Quincey, ένας Άγγλος συγγραφέας του 19ου αιώνα και αυτοαποκαλούμενος εθισμένος στο όπιο εξήγησε ότι:

«Οι λεπτές δυνάμεις που κατατίθενται σε αυτό το πανίσχυρο φάρμακο, ηρεμούν όλους τους ερεθισμούς του νευρικού συστήματος … παντοδύναμο όπιο… Εσύ δίνεις αυτά τα χαρίσματα μόνο στον άνθρωπο. Και εσύ έχεις τα κλειδιά του Παραδείσου».

Thomas de Quincey, Εξομολογήσεις ενός αγγλικού οπίου-

Ο ψυχολόγος των αρχών του 20ου αιώνα Ουίλιαμ Τζέιμς αναλύει τις δυνάμεις του αλκοόλ όχι μόνο για να αφαιρέσει την «άκρη», αλλά και για να προκαλέσει μια κατάσταση που προσομοιώνει μια πνευματική εμπειρία – τουλάχιστον μέχρι η δηλητηρίαση από αλκοόλ να πιάσει το μυαλό και το σώμα, ή όπως γράφει:

«Η κυριαρχία του αλκοόλ πάνω στην ανθρωπότητα οφείλεται αναμφισβήτητα στη δύναμή της να διεγείρει τις μυστικιστικές ικανότητες της ανθρώπινης φύσης… Η νηφαλιότητα μειώνεται, κάνει διακρίσεις και λέει όχι. η μέθη επεκτείνεται, ενώνει και λέει ναι. Είναι στην πραγματικότητα ο μεγάλος ενθουσιασμός της συνάρτησης Ναι στον άνθρωπο… είναι μέρος του βαθύτερου μυστηρίου και της τραγωδίας της ζωής που οι λυγμοί και οι λάμψεις κάτι που αναγνωρίζουμε αμέσως ως εξαιρετικό θα πρέπει να εξασφαλίζονται σε τόσους πολλούς από εμάς μόνο στις φευγαλέες προηγούμενες φάσεις αυτού που στο σύνολό του είναι τόσο εξευτελιστικό μια δηλητηρίαση».

William James, Οι ποικιλίες της θρησκευτικής εμπειρίας

Ενώ οι εθισμοί μπορούν να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα, στο να εξαρτώνται από τις συντομεύσεις για συναισθηματική ανακούφιση και ευδαιμονία, ένα τίμημα καταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο επιμένουμε σε έναν εθισμό, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανοχή μας και τόσο περισσότερο εξαρτώμαστε από την ουσία ή τη δραστηριότητα για να νιώσουμε καθόλου θετικά συναισθήματα. Αργά, αλλά σταθερά, ο εθισμός γίνεται το επίκεντρο της ζωής μας και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να προσφέρει διαρκή εκπλήρωση – η υγεία μας, οι σχέσεις, η δημιουργικότητα, μια καριέρα, ένας σκοπός ζωής – ξεθωριάζει στην περιφέρεια.
Επιπλέον, ο εθισμός αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου με τρόπους που υπονομεύουν την ικανότητά μας για εθελοντικό έλεγχο. Όταν παγιδευόμαστε στα χέρια ενός εθισμού, συχνά βρισκόμαστε σε αυτό που ονομάζεται «κλειδαριά εγκεφάλου» – οι πράξεις μας ακολουθούν τις εθιστικές επιθυμίες μας, ενώ ένα μέρος του μυαλού μας παρακολουθεί προσεκτικά, αλλά αβοήθητο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι καταστρέφουμε το μυαλό, το σώμα και τις δυνατότητές μας.

«Η καρδιά του εθισμού είναι η εξάρτηση, η υπερβολική εξάρτηση, η ανθυγιεινή εξάρτηση – ανθυγιεινή με την έννοια του ανόητου, της εξάρτησης που διαλύει και καταστρέφει».

Σαμ Πορτάρο

Δεδομένης της θανάσιμης λαβής του εθισμού, τίθεται το ζωτικό ερώτημα: ποια είναι η πιθανότητα να ξεπεραστεί ένας εθισμός; Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια για μια ανανεωμένη, απαλλαγμένη από εθισμό ζωή, είναι ότι η ίδια η συσκευή που πρέπει να θεραπευτεί, ο εγκέφαλος, είναι αυτό που, σε έναν εθισμό, έχει υποστεί βλάβη. Και όπως προειδοποιεί ο Mate:

«Όσο χειρότερος είναι ο εθισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανωμαλία του εγκεφάλου και τόσο μεγαλύτερα είναι τα βιολογικά εμπόδια στην επιλογή της υγείας».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Ευτυχώς, ο εγκέφαλός μας είναι εξαιρετικά ανθεκτικός. Ακόμη και μέχρι τα γηρατειά, είναι δυνατό για τον εγκέφαλο να ξαναζωντανέψει τον εαυτό του με τρόπους που επιτρέπουν σε κάποιον να ζήσει, ίσως για πρώτη φορά, μια ικανοποιητική, υγιή και χωρίς εθισμό ζωή.

«Δεν έχουν όλες οι ιστορίες αίσιο τέλος… Αλλά οι ανακαλύψεις της επιστήμης, οι διδασκαλίες της καρδιάς και οι αποκαλύψεις της ψυχής μας διαβεβαιώνουν ότι κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι ποτέ πέρα από τη λύτρωση. Η δυνατότητα ανανέωσης υπάρχει όσο υπάρχει ζωή. Το πώς να υποστηρίξουμε αυτή τη δυνατότητα στους άλλους και στον εαυτό μας είναι το απόλυτο ερώτημα».

Gabor Maté, Στο βασίλειο των πεινασμένων φαντασμάτων

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...