Η σημασία του εσωτερικού μονόλογου

η σημασία του εσωτερικού μονολόγου
Κοινοποίηση

Η σημασία του εσωτερικού μονόλογου

Ο εσωτερικός μονόλογος σημαίνει κάτι περισσότερο από το να συλλογίζεστε τις σκέψεις σας. Αποτελείται από τον εσωτερικό λόγο, όπου μπορείτε να “ακούσετε” τη δική σας φωνή να αναπαράγει φράσεις και συζητήσεις στο μυαλό σας. Πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βιώνουν περισσότερο από άλλους. Είναι επίσης πιθανό να μην βιώνετε καθόλου τον εσωτερικό μονόλογο. Αν και θεωρείται “φυσιολογική” διαδικασία, ορισμένες μορφές εσωτερικού λόγου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η συζήτηση-με-τον-εαυτό σας είναι τακτικά υπερβολικά επικριτική, ή αν βιώνετε εσωτερικές φωνές σχετικά με το να βλάψετε τον εαυτό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εσωτερικό σας μονόλογο

Έχετε ποτέ “ακούσει” τον εαυτό σας να μιλάει μέσα στο κεφάλι σας; Αν ναι, τότε έχετε βιώσει ένα συνηθισμένο φαινόμενο που ονομάζεται εσωτερικός μονόλογος. Αναφέρεται επίσης ως “εσωτερικός διάλογος”, “η φωνή μέσα στο κεφάλι σας” ή “εσωτερική φωνή”, ο εσωτερικός σας μονόλογος είναι το αποτέλεσμα ορισμένων εγκεφαλικών μηχανισμών που σας κάνουν να “ακούτε” τον εαυτό σας να μιλάει στο κεφάλι σας χωρίς να μιλάτε πραγματικά και να σχηματίζετε ήχους. Ενώ ο εσωτερικός μονόλογος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, δεν τον βιώνουν όλοι. Υπάρχουν πολλά που οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει σχετικά με το γιατί κάποιοι άνθρωποι “ακούνε” συχνά μια εσωτερική φωνή και τι σημαίνει.

Έχουμε όλοι έναν;

Η ικανότητα του εσωτερικού μονολόγου πιστεύεται ότι αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία σε αυτό που ονομάζεται “ιδιωτικός λόγος”. Καθώς τα παιδιά αποκτούν γλωσσικές δεξιότητες, μαθαίνουν ταυτόχρονα πώς να συμμετέχουν σε εσωτερικό σχολιασμό καθώς εργάζονται ανεξάρτητα ή εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Οι παιδικές εσωτερικές φωνές μπορεί επίσης να έχουν τη μορφή φανταστικών φίλων. Στην ενήλικη ζωή, αυτός ο ίδιος τύπος εσωτερικής ομιλίας συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργική μνήμη μαζί με άλλους τύπους γνωστικών διαδικασιών. Πιστεύεται ότι ο εσωτερικός μονόλογος μας βοηθά να ολοκληρώνουμε καθημερινές εργασίες, όπως η εργασία μας. Παρόλα αυτά, δεν βιώνουν όλοι μια εσωτερική φωνή. Μπορεί να έχετε εσωτερικές σκέψεις, αλλά αυτό δεν θέτει τον ίδιο τύπο εσωτερικού λόγου όπου μπορείτε να “ακούσετε” τη δική σας φωνή να τις εκφράζει. Είναι επίσης πιθανό να έχετε και εσωτερική φωνή και εσωτερικές σκέψεις, όπου τις βιώνετε ανά διαστήματα.

Γιατί τον έχουμε;

Ο εσωτερικός μονόλογος πιστεύεται ότι ελέγχεται εν μέρει από τη συνακόλουθη εκφόρτιση (corollary discharge), ένα είδος εγκεφαλικού σήματος. Σας βοηθά να διακρίνετε μεταξύ διαφορετικών τύπων αισθητηριακών εμπειριών, όπως αυτές που δημιουργούνται εσωτερικά ή εξωτερικά.

Ακόμα και αν δεν ακούτε απαραίτητα μια εσωτερική φωνή, όλοι βιώνουν σε κάποιο βαθμό την συνακόλουθη εκφόρτιση (corollary discharge). Έχει ιδιαίτερη σημασία για το ακουστικό σας σύστημα στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεστε την ακρόαση της ομιλίας.

Η συνακόλουθη εκφόρτιση (corollary discharge) βοηθά να εξηγηθεί γιατί η δική σας φωνή ακούγεται με έναν τρόπο όταν μιλάτε φωναχτά, αλλά μπορεί να ακούγεται διαφορετική σε μια ηχογράφηση ή σε άλλους ανθρώπους.

O εσωτερικός μονόλογος μπορεί να σας βοηθήσει να ακούσετε τη δική σας φωνή, ενώ ακυρώνει άλλα εξωτερικά ερεθίσματα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας κατά τις στιγμές που δεν μπορείτε να μιλήσετε φωναχτά.

Μπορεί να θέτετε στον εαυτό σας ερωτήσεις και να επεξεργάζεστε τις απαντήσεις ως μια μορφή επίλυσης προβλημάτων.

Ακουστικές ψευδαισθήσεις

Το να ακούτε την εσωτερική σας φωνή δεν είναι από μόνο του επιβλαβές. Αλλά ορισμένες μορφές εσωτερικού μονολόγου μπορεί να προκαλέσουν ακουστικές ψευδαισθήσεις, όταν μπορεί να πιστεύετε ότι ακούτε φωνές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις συνδέονται μερικές φορές με ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια, καθώς και με νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Η εσωτερική σας φωνή μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις εάν βιώνετε αυτοκριτική σε τακτική βάση. Μια τέτοια αρνητική ” συζήτηση με τον εαυτό” (self-talk) μπορεί να επηρεάσει τη συνολική σας διάθεση και την αυτοεκτίμησή σας.

η σημασία του εσωτερικού μονόλογου

Παραδείγματα εσωτερικού μονολόγου

Η πιο συνηθισμένη μορφή εσωτερικού μονολόγου είναι η λεκτική, όταν ουσιαστικά “μιλάτε” στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλάτε στον εαυτό σας για θέματα που σας απασχολούν ή ίσως να κάνετε εσωτερικές λίστες με πράγματα που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε.

Ο εσωτερικός λόγος μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργικής μνήμης. Μπορεί επίσης να μιλάτε στον εαυτό σας όταν προετοιμάζετε μια ομιλία ή μια παρουσίαση, όπου “παίζετε” στο μυαλό σας τι πρόκειται να πείτε εκ των προτέρων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η επανάληψη οδηγιών στο μυαλό σας.

Ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί επίσης να έχει τη μορφή συζήτησης με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπαράγετε μια συζήτηση στο μυαλό σας όταν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα.

Οι εσωτερικές φωνές μπορεί επίσης να έρθουν με τη μορφή του να έχετε τραγούδια κολλημένα στο κεφάλι σας. Ή ίσως να αναπαράγετε στο μυαλό σας μια αγαπημένη ταινία ή ένα podcast. Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, μπορεί να “ακούτε” τη δική σας φωνή να τονίζει τις λέξεις.

 Πώς να μεταβείτε σε μια λιγότερο επικριτική εσωτερική φωνή

Αν σας έχουν πει ότι είστε πολύ σκληρή/ός με τον εαυτό σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας λέει η εσωτερική σας φωνή. Ενώ η περιστασιακή αυτοκριτική είναι αναμενόμενη από καιρό σε καιρό, μια σταθερά επικριτική εσωτερική φωνή δεν θεωρείται “φυσιολογική” ή υγιής.

Διαβάστε σχετικά με τις επικριτικές φωνές:

https://synixiseis.gr/2022/07/29/%ce%b1%cf%85%cf%84o-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5/

Μια επικριτική εσωτερική φωνή μπορεί να αναπτυχθεί σε περιόδους ακραίου στρες. Παρατηρείται επίσης μερικές φορές σε καταστάσεις που αφορούν την ψυχική υγεία, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μυαλό σας μπορεί να επιδίδεται σε αρνητική «συζήτηση-με-τον-εαυτό» (self-talk), επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, κοινωνικοποιείστε, συμμετέχετε σε οικογενειακούς κύκλους και πολλά άλλα. Αν και η διακοπή της αρνητικής συζήτησης-με-τον-εαυτό δεν είναι τόσο απλή όσο το να κλείσετε έναν διακόπτη, η συνειδητή ενασχόληση με μια πιο θετική συζήτηση-με-τον-εαυτό μπορεί να βοηθήσει στην παράκαμψη των επικριτικών σκέψεων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να λέτε στον εαυτό σας σύντομες φράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως “Αξίζω, έχω σημασία” ή “Μπορώ να το κάνω αυτό”. Δοκιμάστε ένα από αυτά τα mantras (ή ένα δικό σας) κάθε φορά που αρχίζετε να ακούτε αρνητική συζήτηση-με-τον-εαυτό. Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του επικριτικού εσωτερικού μονολόγου. Ένας δάσκαλος του διαλογισμού μπορεί να σας διδάξει πώς να απορρίπτετε τις αρνητικές σκέψεις που δεν σας εξυπηρετούν, δημιουργώντας παράλληλα μεγαλύτερη ισορροπία στα μοτίβα σκέψης σας. Το να γράφετε τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πότε να μιλήσετε με έναν ειδικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εσωτερικός μονόλογος δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν βιώνετε συνεχώς επικριτικές σκέψεις για τον εαυτό σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για να σας βοηθήσει να μετατρέψετε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Αν όμως βιώνετε έναν εσωτερικό μονόλογο που συνδέεται με το να βλάψετε τον εαυτό σας, ζητήστε αμέσως βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας μπορεί να είναι οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει τέτοιου είδους παραισθήσεις, απευθυνθείτε σε ένα γιατρό για μια αξιολόγηση της υγείας σας. Ενώ ένας γιατρός μπορεί πιθανώς να συνταγογραφήσει φάρμακα, η ακριβής θεραπεία θα ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Συμπεράσματα

Ο εσωτερικός μονόλογος σημαίνει κάτι περισσότερο από το να συλλογίζεστε τις σκέψεις σας. Αποτελείται από τον εσωτερικό λόγο, όπου μπορείτε να “ακούσετε” τη δική σας φωνή να αναπαράγει φράσεις και συζητήσεις στο μυαλό σας. Πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βιώνουν περισσότερο από άλλους. Είναι επίσης πιθανό να μην βιώνετε καθόλου τον εσωτερικό μονόλογο. Αν και θεωρείται “φυσιολογική” διαδικασία, ορισμένες μορφές εσωτερικού λόγου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η συζήτηση-με-τον-εαυτό σας είναι τακτικά υπερβολικά επικριτική, ή αν βιώνετε εσωτερικές φωνές σχετικά με το να βλάψετε τον εαυτό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Μετάφραση για τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ

Ευδοξία Νταλαγιάννη

Πηγή:https://www.healthline.com/health/mental-health/internal-monologue?fbclid=IwAR0LQkT_hn-zdxYmcfznq4h_uIo-oTtPeTFzfk4_qmeydUrQ1XKFEHpZy18#is-it-universal

Για την κατανόηση της θεωρίας της διαλογικότητας μπορείτε να διαβάσετε επίσης το ακόλουθο άρθρο:https://synixiseis.gr/2021/02/13/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1/

 

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...