Εκτιμώντας κάθε στιγμή, η ζωή μας αποκτά νόημα

Κοινοποίηση

Εκτιμώντας κάθε στιγμή, η ζωή μας αποκτά νόημα

Μία έρευνα εστίασε  σε  κάτι διαφορετικό από τις άλλες. Έδωσε βαρύτητα ΣΤΗ σημασία που έχει η  αξία που δίνει ο άνθρωπος στην κάθε στιγμή που ζει. Πιο αναλυτικά, διαπίστωσε ότι το πόσο εκτιμά ο καθένας μας αυτό που ζει, το πόσο παρών είναι στη δεδομένη στιγμή και το πόσο το απολαμβάνει, μπορούν να τον κάνουν να νιώσει ότι η ζωή του έχει νόημα. Για παράδειγμα, η έκσταση στη θέα ενός ηλιοβασιλέματος ή η ζωντάνια στην ακρόαση των αγαπημένων του στίχων σε μια συναυλία, κάνει τον άνθρωπο να νιώθει γεμάτος και ζωντανός. Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι  καθημερινές εμπειρίες, ήταν πιο σημαντικές και από την αίσθηση του σκοπού και της συνοχής στη ζωή.

Η αναζήτηση για το νόημα ζωής

 

Θεμελιώδες ερώτημα στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι το ποιο είναι το νόημα της ζωή και πως μπορεί, τελικά, να το βρει. Στην κοινωνία της αφθονίας, των γρήγορων ρυθμών, της ταχύτητας, θα έλεγε κανείς πως είναι εύκολο. Κι όμως, αυτοί οι παράγοντες το καθιστούν πιο δύσκολο. Τι κι αν όμως υπάρχει αβεβαιότητα και στρες; Η επιθυμία για πληρότητα είναι πάντα μεγαλύτερη!
Για αυτό τον λόγο  πάρα πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς, να μάθουν τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας! .
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, λοιπόν, καίριο ρόλο παίζει ο άνθρωπος να νιώθει ότι η ζωή του έχει μια ουσία, ένα σκοπό που συνδέεται με το μέλλον και να βρίσκεται σε ισάξιες και ισορροπημένες σχέσεις με σημαντικούς άλλους.
Ωστόσο, μία έρευνα εστίασε  σε  κάτι διαφορετικό από τις άλλες. Έδωσε βαρύτητα ΣΤΗ σημασία που έχει η  αξία που δίνει ο άνθρωπος στην κάθε στιγμή που ζει. Πιο αναλυτικά, διαπίστωσε ότι το πόσο εκτιμά ο καθένας μας αυτό που ζει, το πόσο παρών είναι στη δεδομένη στιγμή και το πόσο το απολαμβάνει, μπορούν να τον κάνουν να νιώσει ότι η ζωή του έχει νόημα. Για παράδειγμα, η έκσταση στη θέα ενός ηλιοβασιλέματος ή η ζωντάνια στην ακρόαση των αγαπημένων του στίχων σε μια συναυλία, κάνει τον άνθρωπο να νιώθει γεμάτος και ζωντανός. Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι  καθημερινές εμπειρίες, ήταν πιο σημαντικές και από την αίσθηση του σκοπού και της συνοχής στη ζωή.
Στις μελέτες αυτές, τα άτομα κλήθηκαν να βιώσουν μέσω βίντεο μια προηγούμενη εμπειρία που τους προκαλούσε δέος. Σε ερώτηση που τους έγινε αργότερα, απάντησαν πως, όντως, βυθίστηκαν στην εμπειρία και ένιωσαν η ζωή τους να έχει μεγαλύτερο νόημα.

Η εκτίμηση της στιγμής και το νόημα ζωής μέσα στην καθημερινότητα

Η εκτίμηση της στιγμής και το νόημα ζωής
https://www.quotemaster.org/appreciating+the+moment

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, μέσα στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα που ζούμε, να βρίσκουμε συνεχώς ένα νόημα. Ωστόσο, είναι τόσο ικανοποιητικό που ο άνθρωπος πάντα θα παλεύει για αυτό. Άλλωστε αυτό που επισημαίνει η έρευνα είναι πως, ναι μεν μπορεί να νομίζουμε πως είναι δύσκολο να βρούμε το νόημα, αλλά μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στις εμπειρίες που μας οδηγούν σε αυτό. Είναι στο χέρι μας να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας απασχολούν για λίγο, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να νιώσουμε ευγνώμονες για τη ζωή.
Και κάθε μία από αυτές τις στιγμές, στιγμές που έχουμε τον έλεγχο και μπορούμε να επιλέξουμε να βιώνουμε κάθε μέρα, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο να νιώθουμε πληρότητα. Οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν ότι το νόημα στη ζωή μπορεί να γίνει αισθητό «απλώς εκτιμώντας την ομορφιά της στιγμής».
Μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά : Νατάσσα Παπαδοπούλου- Ψυχολόγος

https://www.psychologytoday.com/us/blog/between-you-and-me/202206/research-suggests-new-way-make-life-feel-meaningful?fbclid=IwAR0R5nnXZBnlswAoQ1fjBEqhh9F6F3IgoTEnBFh448llxszf1ZY44O-ddwA

πηγή ανάκτησης της κεντρικής εικόνας:  https://gr.pinterest.com/pin-builder/?url=https%3A%2F%2Fwww.quotemaster.org%2Fappreciating+the+moment&media=https%3A%2F%2Fwww.quotemaster.org%2Fimages%2Fa5%2Fa55f468707e078a2633442c0d8479c2d.jpg&description=%E2%80%A2fe.oes+b+in+the+blink+an+uppreciafe%C3%A5+motnetE&method=button

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...