Η σημασία και η αναγνώριση της αποδοχής του τραύματος

Κοινοποίηση
Πολλοί επιζώντες από τραύματα αισθάνονται χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να κάνουν σκληρή αυτοκριτική και να έχουν έλλειψη αυτοσυμπόνοιας. Γρήγορα πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους ή ότι έχουν κάνει κάτι λάθος για να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη ή να προκαλούν να συμβούν σοβαρά πράγματα . Μπορεί να αισθάνονται ότι φταίνε για αυτό. Συνήθως δεν βλέπουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με αυτό που τους συνέβη.
Έτσι, αυτή τη στιγμή, το να πείτε στον εαυτό σας «είμαι επιζών από τραύμα» μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο να το χειριστείς. Ποιος θέλει να πιστέψει ότι συνέβη μια τρομερή στιγμή, πόσο μάλλον ότι εξακολουθεί νατον  επηρεάζει – και ότι η καθημερινή ζωή είναι ακόμα τόσο δύσκολη;
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, το να “κατέχετε” αυτό που σας συνέβη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι θεραπευτικό. Η εκμάθηση του τι σημαίνει να επιβιώνεις από τραύμα μπορεί να γίνει μια ενδυναμωτική στιγμή στη ζωή σας.
Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πιστέψετε ότι όποιες συμπεριφορές κάνετε για να αντεπεξέλθετε είναι αποτέλεσμα αυτού που σας συνέβη;

Γιατί στους ανθρώπους δεν αρέσει να αναγνωρίζουν το τραύμα

Μπορεί να σκέφτεστε, «Σίγουρα, η ζωή ήταν δύσκολη, αλλά δεν είμαι επιζών από τραύματα .»

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να πιστέψουν ότι έχουν επιζήσει από τραύματα.

Αλλά το τραύμα συμβαίνει. Είναι πολύ συνηθισμένο. Περίπου το 70% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν ζήσει τουλάχιστον 1 τραυματική εμπειρία ( Πηγή : Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία της Συμπεριφοράς), και αυτό είναι μόνο αυτό που αναφέρεται!

Μερικά παιδιά που βίωσαν επανειλημμένα κακοποίηση από τους φροντιστές τους στην παιδική τους ηλικία, διδάχτηκαν να κρατούν μυστικά και να μην κατονομάζουν τα συναισθήματά τους. Αυτοί είναι επιζώντες από πολύπλοκο αναπτυξιακό ή σχεσιακό τραύμα.

Κανείς δεν θέλει να ξέρει ότι υπέστη κακοποίηση ή παραμέληση από τα χέρια των φροντιστών του! Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους — όχι με αυτόν τον τρόπο!

Ξανασκεφτείτε τι σημαίνει επιβίωση από τραύμα

Ας αμφισβητήσουμε τις αρνητικές ιδέες για το τραύμα για λίγο…

Τραύμα είναι αυτό που σου συνέβη . Είτε ήσασταν παιδί που ζούσατε με τον δράστη σας – είτε ήταν γονέας, μέλος της οικογένειας, κάποιος κληρικός, ένας μεθυσμένος φίλος,  μια/ένας μπέιμπι σίτερ ή ένα  χειριστικό άτομο – οποιοσδήποτε – πώς θα μπορούσαν να φταίτε εσείς για τις ενέργειες τους;

Ίσως σας είπαν να το κρατήσετε μυστικό. Ίσως κάποιος σας είπε ότι κανείς δεν θα σας πιστέψει. Ίσως σας είπαν ότι τα συναισθήματά σας ήταν λάθος. Ίσως σας είπαν ότι ήταν δικό σου λάθος. Αλλά δεν ήταν. Μπορεί να είναι δύσκολο να δεις την αλήθεια – ότι δεν έφταιγες εσύ – οπότε επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω το εξής:

Αν ο καλύτερός σου φίλος σου έλεγε αυτή την ιστορία —σαν να του είχε συμβεί αυτό που σου συνέβη— πώς θα απαντούσες;

Θα έλεγες, «Ναι, αυτό ήταν δικό σου λάθος!» Ή θα μπορούσατε να δείτε ότι ήταν το θύμα σε αυτή την κατάσταση; Θα μπορούσατε να τον συμπονέσετε; Φυσικά και θα το κάνατε!

Όποιος και αν είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε, το να είσαι θύμα τραύματος δεν είναι ποτέ δικό σου λάθος!

Το τραύμα δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που σου συνέβη. Επομένως, οι τρέχουσες συμπεριφορές που χρησιμοποιείτε για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη ζωή έχουν νόημα δεδομένης της ιστορίας σας. Αυτό είναι το θεμέλιο της φροντίδας με ενημέρωση για το τραύμα.

διαβάστε περισσότερα στο: https://brickelandassociates.com/why-its-important-to-identify-as-a-trauma-survivor/


Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...