η τοπογραφία των δακρύων

Κοινοποίηση

H χαρτογράφηση των δακρύων από τη Rose-Lynn Fisher

Η φωτογράφος από το Λος Άντζελες Rose-Lynn Fisher έχει φωτογραφήσει περίπου χίλιες εικόνες από ανθρώπινα δάκρυα. Περίπου διακόσια διακρίνονται μέσα από ένα παλαιό  Zeiss οπτικό μικροσκόπιο. Τα περισσότερα από αυτά είναι δικά της δάκρυα… Άλλα είναι  από ένα νεογέννητο μωρό, άλλα από τη μητέρα και τον αδελφό της.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τα δάκρυα σε τρεις βασικούς τύπους.

Τα βασικά δάκρυα έχουν αποστολή τη λίπανση και τη θρέψη των κερατοειδών χιτώνων. Κάθε ανθρώπινο μάτι παράγει περίπου 0.75-1.1 γραμμάρια βασικοκυτταρικά δάκρυα κάθε μέρα.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα «αντανακλαστικά δάκρυα» που προκαλούνται όταν ερεθίζονται τα μάτια μας από σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα, ή ακόμα και από το κόψιμο ενός κρεμμυδιού.

Στη συνέχεια υπάρχει το τρίτο είδος δακρύων: Τα ψυχικά δάκρυα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του βιοχημικού William H. Frey ΙΙ, ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο για το βιβλίο της Fisher, πιστεύουν ότι αυτά τα δάκρυα αφορούν μόνο τους ανθρώπους. Είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα του είδους για να αποβάλει χημικές ουσίες που σχετίζονται με το στρες.

 

Δάκρυα για κάτι που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.
Δάκρυα απολύτρωσης.
Δάκρυα από κρεμμύδι.

Οι εικόνες της Rose-Lynn Fisher μοιάζουν με την χαρτογράφηση ενός παράξενου και άγνωστου κόσμο. Η «τοπογραφία» οποιουδήποτε δείγματος είναι ντετερμινιστική καθώς καθορίζεται από το είδος των ψυχικών δακρύων και η βιολογία του ατόμου που τα παρήγαγε.

Μερικά δάκρυα ξηραίνονται στον αέρα, και οι άλλα συμπιέζονται ανάμεσα σε διαφάνειες. Ένα δάκρυ μπορεί να φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής και του μικροσκοπίου.

Αλλά υπάρχουν στοιχεία από τις εικόνες της Fisher που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την επιστήμη και την τεχνική, και ως εκ τούτου η ποιητής Ann Lauterbach έγραψε σε ένα δοκίμιο για το βιβλίο, με βάση το έργο του William Blake και της Janis Joplin, στο οποίο καθορίζονται οι πολλές σημασίες των δακρύων.

Στον επίλογο, η Fisher αποκαλύπτει την προσωπική αφετηρία της  για το έργο:  Ήταν η απώλεια ενός φίλου της που συγκλόνισε την ψυχή της.

Η «Τοπογραφία των Δακρύων» από την Rose-Lynn Fisher εκδόθηκε από την Bellevue και μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.

The following two tabs change content below.

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...