Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD)

Κοινοποίηση

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD)

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασταθή διάθεση και συναισθήματα, σχέσεις και συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου BPD, το άτομο μπορεί να ενεργεί παρορμητικά, να εμπλέκεται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, να αλλάζει γρήγορα διάθεση, να έχει υψηλότερα επίπεδα θυμού, να εμφανίζεται μουδιασμένο ή να βιώνει παράνοια.

Υπολογίζεται ότι το 1,4% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, με τα τρία τέταρτα περίπου των διαγνώσεων να συμβαίνουν σε γυναίκες- αν και προτείνεται ότι αυτό οφείλεται σε υψηλά ποσοστά λανθασμένης διάγνωσης στους άνδρες.

Η BPD είναι μία από τις πολλές διαταραχές προσωπικότητας που αναγνωρίζονται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA). Κατηγοριοποιείται ως διαταραχή προσωπικότητας της ομάδας Β, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος με αυτόν τον τύπο είναι πιο πιθανό να είναι δραματικός, υπερβολικά συναισθηματικός και απρόβλεπτος στις σκέψεις ή τις συμπεριφορές του.

Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι ψυχολογικές καταστάσεις που ξεκινούν στην εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, συνεχίζονται για πολλά χρόνια και, όταν δεν αντιμετωπίζονται, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία. Ευτυχώς, οι σωστές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Τύποι οριακής διαταραχής προσωπικότητας


Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ή υπότυποι της BPD. Ωστόσο, συχνά διαφωνούν ως προς το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τύποι ή οι υπότυποι.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές ταξινόμησαν τους ασθενείς με BPD σε τρεις ομάδες: εκείνους με “βασικά χαρακτηριστικά BPD” μόνο, εκείνους με “εξωστρεφή” χαρακτηριστικά (ιστριονικά, ναρκισσιστικά, αντικοινωνικά) και εκείνους με “σχιζοτυπικά/παρανοϊκά” χαρακτηριστικά.

Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει την έννοια των τριών υποτύπων της οριακής προσωπικότητας, αλλά τους απαριθμεί ως δυσρύθμιση των συναισθημάτων (η οποία συσχετίστηκε με συνυπάρχουσες διαγνώσεις γενικευμένου άγχους και διαταραχών πανικού), ευαισθησία στην απόρριψη και αποτυχία νοηματοδότησης (η τελευταία από τις οποίες προέβλεπε διαταραχή μετατραυματικού στρες).

Μια μελέτη του 2015 σε νοσηλευόμενους ασθενείς με BPD δείχνει ότι υπάρχουν πέντε υπότυποι. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, οι διάφοροι υπότυποι, κατά σειρά επικράτησης, είναι: παρορμητικοί (37%), εξαρτημένοι (29%), συναισθηματικοί (26%), κενοί (5%) και επιθετικοί (4%)4.
Προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους τύπους της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, καθώς τα χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης ψυχικής υγείας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

Συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας


Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή ή να επιτυγχάνει ολοκλήρωση στις σχέσεις, στην εργασία ή στο σχολείο. Επειδή πρόκειται για διαταραχή της προσωπικότητας, κάποιος μπορεί να μην εμφανίσει σημάδια της BPD μέχρι να αναπτυχθεί η προσωπικότητά του, με τις περισσότερες διαγνώσεις να εμφανίζονται σε ασθενείς άνω των 18 ετών.

Τα συμπτώματα της οριακής προσωπικότητας εμφανίζονται συχνά και μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους ακόλουθους τομείς:

Φόβος εγκατάλειψης
Τα άτομα με BPD τείνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους. Ειδικότερα, τα άτομα με BPD μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στην εγκατάλειψη. Μπορεί να πιστεύουν ότι κάποιος τους εγκαταλείπει, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει καθόλου αυτό.1

Δεδομένου ότι ο φόβος της εγκατάλειψης μπορεί να είναι τόσο ισχυρός και διάχυτος, τα άτομα με BPD συχνά εμπλέκονται σε συμπεριφορές που αποσκοπούν στο να παρέχουν διαβεβαίωση ότι το άλλο άτομο εξακολουθεί να νοιάζεται γι’ αυτούς. Για παράδειγμα, μπορεί να τηλεφωνούν επανειλημμένα σε κάποιον ζητώντας επιβεβαίωση ότι η σχέση εξακολουθεί να είναι άθικτη ή να προσκολλώνται σωματικά σε άλλους όταν προσπαθούν να φύγουν.

Δυστυχώς, αυτό το σενάριο μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Όσο περισσότερο ένα άτομο αναζητά επιβεβαίωση ότι η σχέση του με κάποιον άλλο είναι “ασφαλής”, τόσο πιο πιθανό είναι να απομακρύνει αυτό το άτομο, σαμποτάροντας τον εαυτό του στη διαδικασία.

Ασταθείς σχέσεις
Η BPD συνδέεται συχνά με μοτίβα πολύ ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων.2 Ένα μοτίβο εναλλαγής μεταξύ εξιδανίκευσης και υποτίμησης στις σχέσεις είναι συνηθισμένο, μια διαδικασία που αναφέρεται ως “διάσπαση”.

Μια σχέση μπορεί να ξεκινήσει στη φάση της εξιδανίκευσης, με το άτομο με BPD να αισθάνεται έντονα συνδεδεμένο και θετικό για το άλλο άτομο και να θέλει να περνάει πολύ χρόνο με αυτό το άτομο. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται η φάση της υποτίμησης, το άτομο με BPD μπορεί να βλέπει το άλλο άτομο ως άχρηστο, κακόβουλο ή αδιάφορο και να προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτό.

Επιπλέον, μια σχέση με κάποιον με BPD χαρακτηρίζεται συνήθως από πολλές συγκρούσεις, σκαμπανεβάσματα, δυσπιστία, ανάγκη και συχνές διαφωνίες. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο με BPD συχνά αισθάνεται απογοήτευση ή ακόμη και μίσος προς τα αγαπημένα του πρόσωπα. Επίσης, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων ή να συμπάσχουν με τους άλλους.

Κατανόηση της σχέσης αγαπημένου προσώπου με τη BPD
Διαταραχή στην ταυτότητα
Η ίδια αστάθεια στις σχέσεις μπορεί να ισχύει και για την αυτοεικόνα ή την αίσθηση του εαυτού. Ένα άτομο με BPD μπορεί να φαίνεται να πιστεύει ότι είναι επιτυχημένο τη μια στιγμή, αλλά την επόμενη μπορεί να είναι εξαιρετικά αυτοτιμωρό ή σκληρό με τον εαυτό του. Η αίσθηση του εαυτού τους μπορεί επίσης να είναι ασταθής, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά πλαίσια ή κοινωνικές ομάδες.

Επιπλέον, ένα άτομο με BPD μπορεί να αισθάνεται ανύπαρκτο ή αβέβαιο σχετικά με την ταυτότητα ή το ρόλο του. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν ξέρουν ποιοι πραγματικά είναι ως άτομο ή σε τι πιστεύουν.

Παρορμητικότητα
Πολλά άτομα με BPD παρουσιάζουν ριψοκίνδυνες, παρορμητικές συμπεριφορές, όπως:

Ξόδεμα χρημάτων
Απεριόριστο σεξ
Οδηγούν απερίσκεπτα
Κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ
Κατανάλωση τροφής
Παραβίαση του νόμου (π.χ. κλοπή σε καταστήματα)
Αυτές οι παρορμητικές συμπεριφορές, με τη σειρά τους, συχνά οδηγούν σε προβλήματα με τις σχέσεις, τη σωματική υγεία ή νομικά ζητήματα.

Συμπεριφορές αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας
Ορισμένα άτομα με BPD μπορεί να εμπλακούν σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές και ορισμένα κάνουν αυτοκτονικές χειρονομίες ή απόπειρες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ξεχωριστά ζητήματα- οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές δεν αποτελούν απόπειρες αυτοκτονίας. Οι αυτοτραυματικές συμπεριφορές (αυτοακρωτηριασμός) είναι προσπάθειες να απαλλαγούν από τον συναισθηματικό πόνο ή τα έντονα δυσάρεστα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι που αυτοτραυματίζονται σπάνια το κάνουν όταν είναι παρόντες άλλοι. Αντίθετα, μπορεί να δείτε σημάδια αυτοτραυματισμού, όπως ουλές ή πληγές από κοψίματα, εγκαύματα ή άλλες μορφές αυτοτραυματισμού.

Τα άτομα με BPD μπορεί επίσης να απειλούν με αυτοκτονία και μπορεί να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Τέτοιες απειλές ή απόπειρες πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Πιστεύεται ότι περίπου το 70% των ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας θα κάνουν τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους και για σχεδόν το 10% των ατόμων με BPD, η απόπειρα θα είναι επιτυχής.

Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας, επικοινωνήστε με την Εθνική Γραμμή Ζωής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στο 988 για υποστήριξη και βοήθεια από εκπαιδευμένο σύμβουλο. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο διατρέχετε άμεσο κίνδυνο, καλέστε το 911.

Για περισσότερες πηγές ψυχικής υγείας, ανατρέξτε στην Εθνική Βάση Δεδομένων Γραμμών Βοήθειας.

Συναισθηματική αστάθεια
Τα άτομα με BPD τείνουν να έχουν έντονες και συχνές αλλαγές στη διάθεση που συνήθως συμβαίνουν ως απάντηση σε κάτι που συμβαίνει στο περιβάλλον. Ένα άτομο με BPD μπορεί από φαινομενικά ευχαριστημένο να γίνει αναστατωμένο μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Μπορεί επίσης να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα ως αντίδραση σε καθημερινές καταστάσεις ή/και έντονη θλίψη ή ευερεθιστότητα που μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Αισθήματα κενού
Ένα άτομο με BPD συχνά αισθάνεται μια χρόνια αίσθηση κενού, σαν να μην υπάρχει τίποτα μέσα του ή σαν να είναι συναισθηματικά νεκρό. Αυτό το αίσθημα ότι η ζωή έχει μικρή αξία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από συναισθηματικό δράμα (όπως υστερία, οργή και άλλα) προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή μέσω μιας κρίσης.

Είναι σημαντικό για τα αγαπημένα πρόσωπα να κατανοήσουν την προέλευση αυτών των συμπεριφορών. Οι κοινές αντιδράσεις συχνά χρησιμεύουν για να αυξήσουν αυτά τα αισθήματα κενότητας για ένα άτομο με BPD.

Έντονος θυμός και επιθετική συμπεριφορά
Τα άτομα με BPD τείνουν να αισθάνονται θυμό που είναι ισχυρότερος από ό,τι δικαιολογεί η κατάσταση. Μερικά άτομα με BPD βιώνουν έντονο θυμό που σπάνια ή ποτέ δεν εκφράζουν προς τα έξω. Άλλοι εκφράζουν το θυμό τους ανοιχτά, μερικές φορές με τη μορφή σωματικής επιθετικότητας. Η θυμωμένη συμπεριφορά, που κυμαίνεται από σαρκαστικά σχόλια μέχρι σωματική βία εναντίον άλλων ανθρώπων, είναι ένα κοινό σημάδι της BPD.2

Διασχιστικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες
Περίπου το 75% έως 80% των ασθενών με BPD βιώνουν διχαστικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένων της αποπροσωποποίησης, της αποπραγματοποίησης, της αναλγησίας και του συναισθηματικού μουδιάσματος. Αυτά τα διχαστικά συμπτώματα έχουν συνδεθεί με φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα σε ασθενείς με BPD, εν μέρει λόγω της επίδρασής τους στη συναισθηματική μάθηση και μνήμη.

Δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες από BPD όλα τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν μερικά από αυτά τα συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να βιώνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα.

Συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας

Κατά τη διάγνωση, ο πάροχος υγείας ή ο θεραπευτής θα αποκλείσει επίσης άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζει η BPD. Οι καταστάσεις που σχετίζονται με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνουν:

  • Διπολική διαταραχή
  • Ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας
  • Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Η πραγματοποίηση αυτής της διαφοροποίησης είναι σημαντική για την εύρεση της σωστής θεραπείας. Για παράδειγμα, κατά τη σύγκριση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας με τη διπολική διαταραχή, οι αλλαγές στη διάθεση των ατόμων με BPD είναι συχνά μικρότερης διάρκειας, ενώ τα άτομα με διπολική διαταραχή τείνουν να βιώνουν αλλαγές στη διάθεση που διαρκούν ημέρες ή εβδομάδες.

Είναι σύνηθες η οριακή διαταραχή προσωπικότητας να συνυπάρχει με ορισμένες άλλες ψυχικές παθήσεις, γεγονός που μερικές φορές καθιστά πιο δύσκολη τη διάγνωσή της. Οι καταστάσεις που συχνά συνυπάρχουν με τη BPD περιλαμβάνουν:

Αγχώδεις διαταραχές
Διπολική διαταραχή
Κατάθλιψη
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Διαταραχή χρήσης ουσιών
ΔΕΠΥ vs. Οριακή διαταραχή προσωπικότητας


Αιτίες της οριακής διαταραχής προσωπικότητας

Όπως οι περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές, η ακριβής αιτία της BPD δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που υποδηλώνουν ότι παίζει ρόλο κάποιος συνδυασμός φύσης (βιολογία ή γενετική) και ανατροφής (περιβάλλον).

Μερικές από τις προτεινόμενες αιτίες της οριακής διαταραχής προσωπικότητας περιλαμβάνουν:

Δομή του εγκεφάλου: Υπάρχουν ενδείξεις για διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου στα άτομα με BPD, ιδίως στα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζουν τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη συναισθηματική ρύθμιση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτές οι διαφορές είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης της BPD ή αν αποτελούν μέρος της αιτίας.


Γενετική: Φαίνεται να υπάρχει γενετική συνιστώσα στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν αυτή την πάθηση στενά μέλη της οικογένειας.


Αρνητικές εμπειρίες: Πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με BPD έχουν βιώσει κακοποίηση, τραύμα, παραμέληση στην παιδική ηλικία ή αποχωρίστηκαν από τους φροντιστές τους σε νεαρή ηλικία.

Ταυτόχρονα, δεν είχαν όλα τα άτομα με BPD μία από αυτές τις παιδικές εμπειρίες και, αντίθετα, πολλά άτομα που τις είχαν δεν αναπτύσσουν BPD.

Στόχοι θεραπείας

Στο παρελθόν, πολλοί γιατροί πίστευαν ότι η BPD ήταν μη θεραπεύσιμη και την έβαζαν στο ίδιο τσουβάλι με άλλες καταστάσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (ASPD). Καθώς οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη διαταραχή, οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν βοηθήσει πολλούς να επιτύχουν διαρκή ύφεση από την BPD, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν, με κάποιους να ανταποκρίνονται καλύτερα από άλλους. Αλλά ως επί το πλείστον, με ενημερωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία, η BPD μπορεί να ελεγχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο διαβήτης ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Η ασθένεια μπορεί να μην εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποσοστά ανάκαμψης

Μια μελέτη του 2015 ανέφερε ότι τα περισσότερα άτομα με BPD δεν θα πληρούν πλέον τα διαγνωστικά κριτήρια της πάθησης μέχρι την ενηλικίωσή τους. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν τελικά να ξεπερνούν τα συμπτώματά τους και να επιτυγχάνουν ύφεση ως μέρος της φυσικής πορείας της νόσου.3

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 παρακολούθησε 290 ασθενείς με BPD κάθε δύο χρόνια επί 16 χρόνια. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η ύφεση (που ορίζεται ως η μη εκπλήρωση πλέον των διαγνωστικών κριτηρίων για τουλάχιστον δύο χρόνια) τείνει να εμφανίζεται αυθόρμητα εντός δύο έως οκτώ ετών από τη διάγνωση και την αρχική θεραπεία.

Μετά από 16 χρόνια, το 99% είχε επιτύχει διετή ύφεση, ενώ το 78% είχε βιώσει οκταετή ύφεση. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι οι υποτροπές των συμπτωμάτων είχαν επίσης την τάση να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, από ένα υψηλό ποσοστό 36% μετά από δύο χρόνια σε περίπου 10% μέχρι την οκταετία.2

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία βασίζονται σε άτομα που διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία για BPD. Τα αποτελέσματα δεν περιλάμβαναν τους τύπους θεραπείας που παρασχέθηκαν ή τις θεραπείες συντήρησης που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές κατά πόσο οι διάφορες θεραπείες επηρέασαν τα ποσοστά ύφεσης ή αν και τα αδιάγνωστα άτομα θα ξεπεράσουν την κατάσταση.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η θεραπεία της BPD μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και/ή τυχόν συνυπάρχουσες διαταραχές. Τα εργαλεία για τη θεραπεία συνήθως περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία και φάρμακα.

Τα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων της BPD. Αν και τα φάρμακα δεν είναι πάντα απαραίτητα, μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα περιλαμβάνουν:

Αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία πρώτης γραμμής
Αντιψυχωσικά, όπως το Zyprexa (ολανζαπίνη), το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει την παρορμητικότητα, την εχθρότητα και τα ψυχωτικά συμπτώματα της BPD
Σταθεροποιητές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των Topamax (τοπιραμάτη), Lamictal (λαμοτριγίνη) και Depakote (ημινατριούχο βαλπροϊκό), οι οποίοι μπορεί να είναι χρήσιμοι στη θεραπεία της επιθετικότητας της BPD
Φάρμακα κατά του άγχους, συμπεριλαμβανομένων των Ativan (λοραζεπάμη), Klonopin (κλοναζεπάμη), Xanax (αλπραζολάμη) και Valium (διαζεπάμη).

Πηγές: What Is Borderline Personality Disorder (BPD)?, Borderline Personality Disorder Treatment, Recovery, and Remission, Signs and Symptoms of Borderline Personality Disorder

Μετάφραση & ΕπιμέλειαΠαπαδοπούλου Νατάσσα, Ψυχολόγος – Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...