Ένας κρίσιμος δείκτης επούλωσης και ανάπτυξης για τους επιζώντες από τραύμα

Κοινοποίηση

Από το Συντονικό στο Δυστονικό: Ένας κρίσιμος δείκτης επούλωσης και ανάπτυξης για τους επιζώντες από τραύμα

Από την Rev. Sheri Heller, LCSW

«Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια επειδή δεν θέλουν να καταστραφούν οι ψευδαισθήσεις τους».
~ Φρίντριχ Νίτσε

Πώς είναι να έχεις υποστεί κάτι τραυματικό και αντί να το καταπολεμάς, να σε τραβάει όλο και πιο μέσα; Να κατηγορείς τον ίδιο σου τον εαυτό για αυτό; Να το έχεις οικειοποιηθεί τόσο ώστε να το θεωρείς κομμάτι σου; Η εξομολόγηση της Sheri Heller, μιας συγγραφέας και θεραπεύτριας με εξειδίκευση στο τραύμα, μας δείχνει πως βιώνει ένας άνθρωπος τη ζωή μετά από μια βλαβερή κατάσταση. Στην προσπάθεια να καταλάβουμε το πώς το άτομο συλλαμβάνει ό,τι έζησε με όρους ψυχανάλυσης, μας εισάγει τις έννοιες Εγώ-Συντονικό και Εγώ-Δυστονικό. Το Εγώ-συντονικό αναφέρεται σε ένστικτα ή ιδέες που είναι αποδεκτές από τον εαυτό, που είναι συμβατά με τις αξίες και τους τρόπους σκέψης κάποιου. Είναι συνεπείς με τη θεμελιώδη προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις. Το Εγώ-δυστονικό αναφέρεται σε σκέψεις, παρορμήσεις και συμπεριφορές που θεωρούνται αποκρουστικές, οδυνηρές, απαράδεκτες ή ασυνεπείς με την αυτοαντίληψη κάποιου, όπως αναφέρει και ο Richard B. Joelson, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να οδηγηθούμε από την άγνοια στην επίγνωση και τα εγω-συντονικά συναισθήματα και βιώματα ενός τραύματος, να μετατραπούν σε δυστονικά. Να σταματήσουν, δηλαδή, να είναι κομμάτι μας και κάτι που νομίζουμε ότι πηγάζει φυσικά από μέσα μας, αλλά να τα κατανοήσουμε ως έχουν.

Ένας κρίσιμος δείκτης επούλωσης και ανάπτυξης για τους επιζώντες από τραύματα
https://gr.pinterest.com/pin/366410119694188424/ “Από το Συντονικό στο Δυστονικό: Ένας κρίσιμος δείκτης επούλωσης και ανάπτυξης για τους επιζώντες από τραύματα”

«Η συστηματική παιδική κακοποίηση φρόντισε ώστε να έχω ανοσία στην κακομεταχείριση και να αγνοώ την υποβάθμιση και την περιφρόνησή μου. Οι επιβλαβείς συμπεριφορές, οι ιδέες και οι τρόποι ύπαρξης έγιναν αποδεκτοί και ευθυγραμμίστηκαν με το πώς έβλεπα τον εαυτό μου και την ύπαρξή μου.
Κατά συνέπεια, πριν ξεκινήσω μια διαδικασία ανάκαμψης, αντί να νιώσω δικαιολογημένα πληγωμένη και ενστικτωδώς θυμωμένη από φίλους ή συγγενείς που μείωσαν, αγνόησαν, ακόμη και υπονόμευσαν τις προσπάθειές μου, ήμουν τυφλή στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστη. Επιπλέον, κατέγραψα ακόμη ότι κατηγορήθηκα για αδικήματα που διαπράχθηκαν ως δικαιολογημένη απάντηση στα ελαττώματά μου.

Τι είναι το Εγώ στην Ψυχανάλυση;

Στην ψυχαναλυτική γλώσσα, οι σχεσιακές επιδείξεις και η καταχρηστική δυναμική ήταν συντονισμένες με το Εγώ μου. Για να κατανοήσουμε πλήρως τι σημαίνει αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον όρο ego, τη λατινική λέξη για το «I».

Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχανάλυσης Sigmund Freud, το εγώ είναι η όψη της προσωπικότητας που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και προσφέρει μια λογική κατανόηση του τι συμβαίνει γύρω μας. Μεσολαβώντας μεταξύ του id (πρωταρχική επιθυμία) και του υπερεγώ (ηθική συνείδηση), το εγώ καθορίζει πώς να ικανοποιήσει τις ανάγκες με ρεαλιστικό και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.
Ωστόσο, τα ένστικτα, οι ιδέες και οι συμπεριφορές που το εγώ θεωρεί αποδεκτά από τον εαυτό τους επηρεάζονται πάντα από την προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά μας να αφομοιώνουμε και να αντιμετωπίζουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες διαμορφώνει την ερμηνεία μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Πώς επηρεάζεται το Εγώ από το τραύμα;

Έτσι, αν μεγαλώσατε σε ένα τέλμα τραυματικής δυσλειτουργίας όπως εγώ, η εκτίμηση του εγώ για συμβατές αξίες και τρόπους σκέψης προοριζόταν να επηρεαστεί από συμπεριφορές και πεποιθήσεις που είναι διαταραγμένες από την άποψη της ψυχικής υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι πρέπει να χαρακτηρίζεται ως αποκρουστικό, οδυνηρό, απαράδεκτο ή ασυμβίβαστο με την αυτο-αντίληψη κάποιου (δυστονικό Εγώ) αντίθετα καταγράφεται ως συμβατό με την αξιολόγηση του εαυτού και την κατανόηση της ζωής (συντονικό Εγώ).
Όπως και να έχει, ο πόνος είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα για θεραπεία τραύματος, ήξερα ότι τα συμπτώματα της ασθένειας και οι καταστροφικές συμπεριφορές μου ήταν επιζήμιες. Ήταν αυτή η επίγνωση που με ανάγκασε να ασχοληθώ με τη θεραπεία στα 18 μου. Αν και πολλά από τα συμπτώματά μου περίπλοκου τραύματος ήταν δυστονικά, καθώς η ταλάντευση μεταξύ πνιγμού και αποσύνδεσης ήταν επώδυνη να την υπομείνω, παρέμεινα να αγνοώ πολλές από τις διάφορες δυσμενείς μεταβλητές που συνέβαλαν στον πόνο μου.
Δεν είναι ασυνήθιστο, ακόμη και για εκείνους που έχουν επίγνωση της αγωνίας τους, να γνωρίζουν ότι πονούν αλλά δεν έχουν πλήρη συνείδηση για το πώς ένα ιστορικό συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή πώς η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών έχει συμβάλει στον πόνο τους . Ομοίως, θα μπορούσατε να πείτε ότι η υπερβολική ταύτιση με τη ζωή στο περιθώριο, η εξύμνηση του εθισμού και της θυματοποίησης συσκοτίζει περαιτέρω την ικανότητα κάποιου να αντιλαμβάνεται αυτές τις επικίνδυνες πτυχές της ζωής ως καταστροφικές.
Πράγματι, όταν τα ψυχολογικά ερείσματα της ψυχικής ασθένειας, μαζί με τους βλαβερούς τρόπους ζωής είναι εγω-συντονικά, αισθάνεται κανείς επικίνδυνα άνετα με την απερίσκεπτα αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτό σίγουρα ίσχυε για μένα.
Μαστιζόμενη από επώδυνα συμπτώματα, αλλά ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να διακρίνω τις μηχανορραφίες του πόνου μου, διέθετα μια κοσμοθεωρία που ταίριαζε με το ποια πίστευα ότι ήμουν και αντανακλούσε πώς καταλάβαινα ότι σχεδιάστηκε η ζωή. Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε ένα σχήμα “σκότωσε ή πέθανε”, μοτίβο θύματος-θύτη.
Παραιτημένη από αυτή τη δεινή κατάσταση στην οποία ήμουν προορισμένη να παλέψω στο κάτω μέρος μιας αδίστακτης τροφικής αλυσίδας, κατέληξα και μάλιστα ρομαντικοποίησα ότι τίποτα δεν ήταν πραγματικό ή ουσιαστικό. Αποσαρκωμένη με μια θρυμματισμένη μηδενιστική προοπτική του κόσμου, δεν ήμουν σε αρμονία με τον κόσμο και ο κόσμος σίγουρα δεν ήταν σε αρμονία μαζί μου.
Σαφώς, ό,τι ήταν κανονικοποιημένο και συνεπές με την αίσθηση του εαυτού μου και της ζωής μου έπρεπε να αλλάξει εάν ήθελα να βιώσω ποτέ θετική αυτοεκτίμηση ή να ανοίξω τον εαυτό μου σε μια επεκτατική άποψη για την ανθρωπότητα ή να ονειρευτώ ένα ευοίωνο μέλλον.
Αναμφίβολα, η εμπειρία μου από τον εαυτό μου και τον κόσμο μου έπρεπε να γίνει δυστονική.

Πώς βοηθά η αναπλαισίωση στον επαναπροσδιορισμό του τραύματος;

Μαζί με την εποικοδομητική αναπλαισίωση μιας ιστορίας συστημικής θυματοποίησης, έτσι ώστε οι ψευδαισθήσεις να μπορούν να γκρεμιστούν και τελικά το παρελθόν να θρηνηθεί και να αναλυθεί από το παρόν, το ταξίδι από το συντονικό στο δυστονικό (και το αντίστροφο), περιλαμβάνει μια διαδικασία αναπλαισίωσης και γνωστικής αναδιάρθρωσης. Αυτό συνεπάγεται την εξάρθρωση της διαταραγμένης σκέψης, όπως το να αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του ως «κατεστραμμένα αγαθά» ή να δικαιολογεί την ανήθικη συμπεριφορά, με σκοπό την επίτευξη μιας νέας προοπτικής για τον εαυτό του και για οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση.
Η επέκταση και η αλλαγή των σκέψεων κάποιου ώστε να ενσωματωθούν ερμηνείες αυτοπροστατευτικές και επιβεβαιωτικές της ζωής είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη θεραπεία και την αυτοβελτίωση. Περιττό να πούμε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο έργο.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν επιζήσει από τραύμα συχνά παλεύουν να αγκαλιάσουν τη λανθάνουσα επιθετικότητα ως πολύτιμη πτυχή της ύπαρξής τους. Εξάλλου, η απανθρωπιστική οικογενειακή δυναμική σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά ήθη ενσταλάζουν την κρίση ότι ο θυμός στις γυναίκες δεν είναι ελκυστικός και αντίθετος με τον ρόλο του τροφού. Επιπλέον, συγκρούεται με τον άγραφο κανόνα ότι η επιβίωση βασίζεται στην υποχώρηση και την υποταγή.
Προορισμένο να συμμορφώνεται με τη θυματοποίηση και την κλασική διχοτόμηση πόρνης-κυρίας, το να συμπεριφέρεσαι ως αγία και μητέρα, είναι αυτό που θεωρείται αξιοθαύμαστο. Αντίθετα, οι γυναίκες που είναι απροκάλυπτα επιθετικές και λειτουργούν κατά κύριο λόγο εκτός του οικιακού τομέα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως πόρνες, τσούχτρες ή σκύλες. Αυτή η κατήχηση κάνει πολλές γυναίκες που επιζούν να βιώνουν την δουλοπρέπεια, την υπέρ-λειτουργία και την προσαρμογή της κακής συμπεριφοράς ως εγω-συντονική.

Η αλλαγή και η μετάβαση από το  τραύμα στην επίγνωση

Ωστόσο, με την επίμονη εφαρμογή της ψυχοεκπαίδευσης, της βιβλιοθεραπείας και της φυσιολογικής επανευαισθητοποίησης, οι επιζώντες από τραύματα μπορούν να αλλάξουν πεποιθήσεις και δυσπροσαρμοστικά πρότυπα. Η δημιουργία μιας σύνδεσης νου-σώματος στην οποία η αντίληψη γεφυρώνεται με το ένστικτο, επιτρέπει στην επιζώσα του τραύματος να πειράζει τις προβολές από τη διαισθητική επίγνωση, έτσι ώστε η θεμελιώδης αίσθηση του εαυτού κάποιου/ας να μπορεί να ευθυγραμμιστεί με επιθυμίες, σκέψεις και παρορμήσεις που αντανακλούν υψηλές αξίες και επιλογές.

Όπως έγραψε ο προγραμματιστής της σωματικής εμπειρίας Δρ. Peter A. Levine στο Healing Trauma: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της σοφίας του σώματός σας, «Το τραύμα είναι κάτι που συμβαίνει αρχικά στο σώμα μας και στο ένστικτό μας. Μόνο τότε εξαπλώνονται τα αποτελέσματά του στο μυαλό, στα συναισθήματα και στο πνεύμα μας… το κλειδί είναι να αποσυνδεθεί ο φόβος από τη βιολογική απόκριση ακινησίας, έτσι ώστε η απόκριση να ολοκληρωθεί από μόνη της – να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πορεία δράσης».
Όπως μεταδίδει ο Levine, το τραύμα μας ακινητοποιεί και μας απευαισθητοποιεί στον πόνο. Σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουμε από τη συντριπτική αισθητηριακή εισροή, τα ένστικτά μας υποχωρούν. Όταν τα ένστικτα και η διαίσθησή μας εξασθενούν από τραυματική κακοποίηση, η αναλυτική σκέψη εκτροχιάζεται. Η μετάβαση από το διαχωριστικό μούδιασμα στη συνειδητή ενστικτώδη επίγνωση και την ενστικτώδη ανταπόκριση, οδηγεί σε γνώσεις που έχουν τις ρίζες τους στο να αισθανόμαστε αυτό που γνωρίζουμε με πεποίθηση.
Είναι η ανάκτηση της ικανότητας γεφύρωσης της ενστικτώδους επίγνωσης με τη γνώση που χαρακτηρίζεται από τη λογική και την περιέργεια, ότι τα δυσπροσαρμοστικά συντονικά μοτίβα μπορούν να αποδομηθούν και να επαναπλαισωθούν ως δυστονικά. Από αυτό το μέρος μπορεί να προκύψει η καθιέρωση στόχων, πεποιθήσεων και ιδανικών που τιμούν τον εαυτό και ενθαρρύνουν την υγεία, την επιτυχία και την ευημερία.»

Πηγή: https://medium.com/invisible-illness/from-syntonic-to-dystonic-93cbe10849de
Μετάφραση και Επιμέλεια: Παπαδοπούλου Νατάσσα – Ψυχολόγος
Διαβάστε επίσης σχετικά με το τραύμα : https://synixiseis.gr/2022/11/17/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%81-%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad-%ce%ba/

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...