ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Διαδικτυακό Εργαστήριο Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (ΣΟΣΕ)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Διαδικτυακό Εργαστήριο Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (ΣΟΣΕ)

Η μόνη αμαρτία είναι να μην τολμά κανείς να ζήσει την επιθυμία του. (Φρανσουάζ Ντολτό)

Το Διαδικτυακό Εργαστήριο με τίτλο, “Σεξουαλική Απόλαυση – αποσιωπήσεις, παραχαράξεις, αυταπάτες” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου  2023, 10π.μ.-2μ.μ.

Συντονίστρια: Elena Skarpidou σε συνεργασία με τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ – ΚΕ.ΣΥ.ΚΕ.ΨΥ. ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ https://synixiseis.gr/

Κάθε Εργαστήριο είναι αυτόνομο και μπορείτε να επιλέγετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας.

Σύντομη περιγραφή του Εργαστηρίου

Ο πρωταρχικός στόχος της Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (ΣΟΣΕ) είναι η ενίσχυση της ικανότητας κάθε ατόμου να επιτυγχάνει και να διατηρεί σεξουαλική υγεία και ευημερία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) στον ορισμό του για τη Σεξουαλική Υγεία συμπεριλαμβάνει και την ύπαρξη ευχάριστων και ασφαλών σεξουαλικών εμπειριών, ελεύθερων από εξαναγκασμούς,  διακρίσεις και βία. Επίσης, η UNESCO, στον Διεθνή Τεχνικό Οδηγό για τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) συστήνει μια προσέγγιση θετική προς τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική απόλαυση και όχι εστιασμένη στους κινδύνους (fear-based approach).

Ωστόσο, στο δυτικό κόσμο, δεν φαίνεται να είμαστε σε αρμονία με αυτή την πτυχή της σεξουαλικότητάς μας, και σίγουρα δεν γιορτάζουμε το σεξουαλικό μας δυναμικό. Αν και ζούμε σε μια άκρως σεξουαλικοποιημένη κουλτούρα, όπου οι σεξουαλικές εικόνες προβάλλονται ευρέως και το σεξ αναφέρεται πολύ συχνά, παραδόξως, εξακολουθούμε να ντρεπόμαστε πολύ και υπάρχει μια διάχυτη έλλειψη άνεσης στις συζητήσεις για τη σεξουαλικότητα και για  τη σεξουαλική απόλαυση.

Η δυτική κουλτούρα μας ενθαρρύνει να θέλουμε πράγματα αντί για σχέσεις- να προσκολλόμαστε και να εκτιμάμε τα αντικείμενα (αυτοκίνητα, τηλέφωνα κ.λπ.) περισσότερο από τους ανθρώπους και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχουμε αναπτύξει μια αντικειμενοποιημένη σχέση με τη σεξουαλικότητά μας. Τα σώματά μας, αντί να τα τιμάμε ως ελεύθερη πηγή αισθησιακής και σεξουαλικής απόλαυσης, τα αλλάζουμε λιμοκτονώντας, τα ξυρίζουμε, τα μαδάμε, τα τρυπάμε, τα βάφουμε, κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις, μόνο και μόνο για να πετύχουμε μια μονοσήμαντη εικόνα της ομορφιάς, και τότε και μόνο τότε, “θα είναι σέξι”.

Αν θέλουμε όμως, να διεκδικήσουμε το σεξ ως μια αυθεντική απόλαυση, ευχαρίστηση και μέσο σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους, χρειάζεται να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως σεξουαλικά όντα, σεξουαλικές υποκειμενικότητες και να επιτρέπουμε να μας βλέπουν έτσι και τα άλλα άτομα γύρω μας.

Χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση για να φτιάχνουμε τις δικές μας σεξουαλικές ιστορίες, προσαρμοσμένες στις δικές μας επιθυμίες και τα συγκεκριμένα γούστα και προτιμήσεις, με βάση τη γνώση μας για τον εαυτό μας. Η θετική προσέγγιση της σεξουαλικότητας δεν έχει να κάνει με το τι είναι «σωστό» και τι «λάθος» στη σεξουαλική συμπεριφορά. Μπορεί να μας αρέσει το γρήγορο ή το αργό σεξ. Πότε να προτιμάμε ένα πλήρες «γεύμα» και μερικές φορές απλά να θέλουμε ένα «σνακ». Τα γούστα και οι προτιμήσεις μας μπορεί να διαφέρουν.

Ξεκινώντας από μας και αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική απόλαυση ως κατευναστική, θεραπευτική αναζωογονητική, εκστατική και δημιουργική, μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους πόνους και τις δυσκολίες της ανθρώπινης ύπαρξης και να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνδεθούν με τη σεξουαλικότητά τους ως πηγή ενέργειας, ευχαρίστησης, αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης. Στη συνέχεια, χρειάζεται να απαιτήσουμε εκπαιδευτικό υλικό που θα επιβεβαιώνει την ποικιλομορφία της επιθυμίας ώστε όλα τα άτομα να νιώθουν υπερήφανα για τη μοναδικότητά τους, θα πυροδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και θα καλλιεργεί τη σεξουαλική αυτενέργεια (sexual agency).

Θα ήταν υπέροχο να ξεφεύγαμε από την πολιτισμική μας ντροπή- να σταματούσαμε να εστιάζουμε στο σεξ ως κάτι που επιτελούμε, να τιμούσαμε τις σχεσιακές μας ανάγκες και να αναπτύσσαμε την άνεση να επικοινωνούμε τις σεξουαλικές μας επιθυμίες και να λειτουργούσαμε ως συναισθηματικά, αισθησιακά και σεξουαλικά όντα!

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα εμβαθύνουμε στην έννοια της σεξουαλικής απόλαυσης και πώς αυτή συνδέεται με τα σεξουαλικά δικαιώματα, τις σεξουαλικές εμπειρίες, τον εξαναγκασμό, τη βία και τη συναίνεση, θα αμφισβητήσουμε την πολιτισμική εμπορευματοποίηση του σεξ και της σεξουαλικότητας και θα αξιολογήσουμε γενικότερα τις κοινωνικές και προσωπικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις, καθώς και τους μύθους για την απόλαυση.

Η Σεξουαλική Εκπαίδευση που εστιάζει στην απόλαυση και την ευχαρίστηση που πηγάζει από το σεξ και τις σεξουαλικές σχέσεις, αποτελεί επίσης, βασικό εργαλείο πρόληψης της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και συνδράμει στην καλλιέργεια μιας θετικής και ενδιαφέρουσας σεξουαλικής ζωής.

Κόστος συμμετοχής : 30 ευρώ

Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται ηλεκτρονικά: https://forms.gle/4gTWGtsKDcRLr2qTA

 (τα άτομα που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα Εργαστήρια και έχουν συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής, μπορούν να στείλουν μόνο ένα e-mail στο οποίο θα δηλώνουν τη συμμετοχή τους)

Πληροφορίες: τηλ. 6944510403 – sexualeducationgr@gmail.com 

  • Θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό
  • Δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη εκπαίδευση
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Περισσότερα για τα Διαδικτυακά Εργαστήρια Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (ΣΟΣΕ)

Ανταποκρινόμεν@ στην όλο και αυξανόμενη ανάγκη για εκπαίδευση εκπαιδευτριών/-ών Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, υλοποιούμε μια σειρά σχετικών Διαδικτύων Εργαστηρίων.

Τα Διαδικτυακά Εργαστήρια απευθύνονται:

  • σε εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στον τομέα της σεξουαλικής εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων, να αναλάβουν τη συγκεκριμένη θεματική στα πλαίσια του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα» ή/και να εισάγουν σχετικές θεματικές στις εκπαιδευτικές πρακτικές τους.
  • σε πτυχιούχους και φοιτήτριες/-ές τμημάτων ψυχολογίας, παιδαγωγικής, καθηγητικών σχολών και τμημάτων ανθρωπιστικών επιστημών,
  • σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, θετροπαιδαγωγούς, άτομα που φροντίζουν παιδιά και νεαρά άτομα σε κοινωνικές δομές ευάλωτων πληθυσμών
  • σε στελέχη εκπαίδευσης και γενικότερα σε άτομα που σχεδιάζουν εκπαιδευτικές πολιτικές και συναφή προγράμματα.

Ο γενικότερος σκοπός των Εργαστηρίων είναι να ενισχύσει τις γνώσεις, να καλλιεργήσει δεξιότητες και στάσεις, να προσφέρει πρακτικά εργαλεία αλλά και πηγές αυτομόρφωσης και έμπνευσης, ώστε τα άτομα που θα συμμετέχουν να αισθάνονται καλά προετοιμασμένα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, προγραμμάτων, εργαστηρίων κ.α.

Ο απώτερος στόχος είναι να ενισχύσει την επένδυση της εμπειρίας αυτής στις εκπαιδευτικές πρακτικές τους καθώς επίσης και στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή, στα ατομικά και συλλογικά όνειρά τους.

Μια ακόμη βασική επιδίωξη των Εργαστηρίων είναι να καλλιεργήσει στα συμμετέχοντα άτομα μηχανισμούς διαρκούς ενδοσκόπησης και την επίγνωση της ευθύνης ότι μέσα από τη δική τους προσπάθεια συνδιαμορφώνεται η συλλογική αφήγηση για τα φύλα και τη σεξουαλικότητα.

Η συνολική προσέγγιση βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

Περισσότερα για τις αρχές, τις θεματικές, τις μεθόδους και τους στόχους των Εργαστηρίων…

Με διαρκή σύνδεση των θεματικών, των μεθόδων και των στόχων με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό και τον Τεχνικό Οδηγό της UNESCO για τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) και τις οδηγίες του ΠΟΥ, θα εργαστούμε σε ένα δημοκρατικό, υποστηρικτικό περιβάλλον ασφάλειας, σεβασμού, μη βίαιης επικοινωνίας, ισότητας και συμπερίληψης σαν αυτό που χρειάζεται να δημιουργούμε στην τάξη. Θα επιχειρήσουμε να επανα-νοηματοδοτήσουμε ζητήματα όπως οι κυρίαρχοι λόγοι για τα φύλα και τη σεξουαλικότητα και οι δυναμικές επιβολής τους, οι νοηματικές διχοτομήσεις στις αρσενικές και θηλυκές πλευρές μας, η ντροπή, η ενοχή, οι φοβίες και η λογοκρισία της ερωτικής/σεξουαλικής επιθυμίας – όλα αυτά που μας απομακρύνουν από την επιθυμία μας, δημιουργούν εμπόδια στην κατανόηση και συμπερίληψη της ετερότητας και καθυστερούν τους μετασχηματισμούς που ονειρευόμαστε στο σχολείο και στην κοινωνία.

Πολλά από τα ζητήματα που διαπραγματεύεται η Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) συνδέονται με ταυτίσεις και προκαταλήψεις που δια μέσου εσωτερικεύσεων κληρονομήσαμε από την οικογένεια και τις/τους προγόνους μας, αλλά και από την Ιστορία και την κουλτούρα, τα οποία ενδέχεται να οδηγούν σε συμπαγείς, άκαμπτους, μη συμπεριληπτικούς τρόπους επικοινωνίας, συχνά παρά τη θέλησή μας. Θα επιχειρήσουμε να συζητήσουμε για όλα αυτά, να τα δούμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να αποδομήσουμε τους τρόπους οργάνωσής τους και να τα επανα-νοηματοδοτήσουμε διερευνώντας τις επιδράσεις τους στο παρόν το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται απεριόριστα όταν αξιοποιείται ο πολιτιστικός κρίκος με το παρελθόν.

Θα εργαστούμε επίσης, πάνω στις πολλαπλές πτυχές της σεξουαλικότητας, του έρωτα, του ερωτισμού και της απόλαυσης στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, αφουγκραζόμενες/-οι όλες τις σεξουαλικές ταυτότητες να μεταφέρουν τα δικά τους νοήματα και να συν-διαμορφώνουν το λόγο περί σεξουαλικότητας.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, η θεωρία παρουσιάζεται συνοπτικά και δίνονται πληροφορίες, ιδέες, προτάσεις και βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη καθώς και παραδείγματα και καλές πρακτικές για την ενίσχυση του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων ΣΟΣΕ. Η στόχευση είναι επίσης στη βιωματική γνώση, στην προσωπική ενδυνάμωση, στο ξεπέρασμα της ντροπής, στην ενίσχυση εσωτερικών μετασχηματιστικών διεργασιών για να διευρυνθούν οι μέθοδοι και οι στρατηγικές δημιουργίας χώρων όπου οι μαθήτριες/-ές θα αισθάνονται ασφάλεια αλλά και ενδιαφέρον να εκφράσουν και να συζητήσουν διαφορετικές απόψεις, ερωτήματα, ανησυχίες και εμπειρίες με αυθεντικό και δημιουργικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό για κάθε ετερότητα.

Θα προτείνουμε σύγχρονες δημοκρατικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις και προσεγγίσεις μέσω της Τέχνης που εμπεριέχουν τη συνεργασία, τον ανοιχτό διάλογο και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ενοποιούν τη γνωσιακή μάθηση με τη μάθηση μέσω συναισθημάτων και εμπειριών και ενδυναμώνουν προς την κατεύθυνση της προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής.

Αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα και την πολυθεματικότητα της σεξουαλικής εκπαίδευσης θα αντλήσουμε πληροφορίες από σχετικά επιστημονικά πεδία, όπως τις σύγχρονες θεωρίες των Σπουδών Φύλου, της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Ψυχανάλυσης, της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής, της Γλωσσολογίας, της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Βιολογίας, της Βιοηθικής, των Επιστημών της υγείας κ.α. εστιάζοντας στην εφαρμοσμένη διάστασή τους και τη διασύνδεση των θεωρητικών προσεγγίσεων με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πράξη.

Σύντομο βιογραφικό

Η Έλενα Σκαρπίδου είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συντονίστρια ομάδων εφήβων, με θέμα τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ) στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας από το 2002.

Επίσης είναι εκπαιδεύτρια Συμπεριληπτικής-Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης σε ομάδες εκπαιδευτικών και γονέων και έχει εμπειρία στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών σε θέματα που αφορούν τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ), τις Έμφυλες Σχέσεις, τον ομο/τρανς/αμφι/ιντερφοβικό εκφοβισμό και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών στο σχολείο.

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφική ομάδα του Ευρωπαϊκού έργου HOMBAT την ομοφοβία/τρανσφοβία στα σχολεία, του Ευρωπαϊκού έργου FAROS για τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και του Ευρωπαϊκού έργου GEM για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Επίσης, υλοποίησε τις επιμορφώσεις του Ευρωπαϊκού έργου Strengthening LGBTQI+’s Voice in Politics (VoiceIt) για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή του εκπαιδευτικού εργαλείου «Το σχολείο που μας χωράει» στο πλαίσιο συνεργασίας του Πολύχρωμου Σχολείου με τον ΟΚΑΝΑ για την καταπολέμηση του αποκλεισμού στη σχολική κοινότητα καθώς και στην ομάδα οργάνωσης και σχεδιασμού εκπαιδεύσεων στη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση του προσωπικού των παραρτημάτων παιδικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, μια συνεργασία των Συνηχήσεων με το Πολύχρωμο Σχολείο.

Επίσης, είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια του ΕΚΔΔΑ και συμμετείχε στο σχεδιασμό και συγγραφή επιμορφωτικού υλικού για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «Διασφάλιση της ισότητας και των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη δημόσια διοίκηση» και στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος ως επιμορφώτρια.

Από το 2017 είναι υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης του Πολύχρωμου Σχολείου, ΜΚΟ που αναδεικνύει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο και προωθεί τη συμπερίληψη. http://rainbowschool.gr/

Επίσης είναι συνεργάτιδα των Συνηχήσεων https://synixiseis.gr/ και ιδρυτικό μέλος της Intersex Greece (ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων). https://intersexgreece.org.gr/

Έχει κατά καιρούς εργαστεί ως αρθρογράφος και αρχισυντάκτρια σε περιοδικά free press και έχει μεταφράσει από τα αγγλικά το βιβλίο, «Το πλουσιόπαιδο και άλλες ιστορίες», Francis-Scott Fitzerald, εκδόσεις Ερατώ

Site για τη Συμπεριληπτική-Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση (ΣΟΣΕ): https://sexualeducation.gr/

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...