Η δύναμη της ευαλωτότητας

Κοινοποίηση

Brene Brown: Η δύναμη της ευαλωτότητας

Η δύναμη της ευαλωτότητας

  • “Το να γινόμαστε ευάλωτοι είναι από την κουλτούρα μας κάτι αρνητικό.”
  • “Το να αναγνωρίσεις ότι είσαι ευάλωτος χρειάζεται πάρα πολύ κουράγιο.”
  • “Η ευαλωτότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο συναίσθημα.”
  • “Είναι αδύνατον να αγαπήσεις κάποιον άλλον, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου.”
  • “Η αποδοχή είναι ένα είδος αγάπης.”
  • «Δε γίνεται να καταπνίξεις τα δυσάρεστα συναισθήματα, χωρίς να καταπνίξεις και τα θετικά».
  • “Δεν υπάρχει τόλμη και κουράγιο μέσα στη ζώνη άνεσης.”
  • “Η ευαλωτότητα είναι το σημείο στο οποίο γεννιούνται όλα όσα ορίζουν την ανθρωπιά μας.”
  • “Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά η μεγαλύτερή μας δύναμη.”

Η υγειονομική κρίση  των τελευταίων ετών, η οποία στην πορεία προσέλαβε και άλλες μορφές, έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας το θέμα της προσαρμοστικής ψυχικής ανθεκτικότητας, καθώς αναγνωρίσαμε ότι μια σειρά συμπτωμάτων όπως λ.χ. το έντονο άγχος, οι φοβίες ή οι κρίσεις πανικού συνδέονται με την δυσκολία να προσαρμοστούμε  στην αβεβαιότητα και  στην αδυναμία ελέγχου, λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του κορονοιού.
Αν όμως συζητάμε για την ανθεκτικότητα θα ήταν μια παράλειψη αν ταυτόχρονα δεν φροντίζαμε να κατανοήσουμε σε τι μας προσκαλεί το βίωμα της ευαλωτότητας.
Στην καταξιωτική συστημική διερεύνηση λέμε συχνά πως “κάθε πρόβλημα είναι ένα ματαιωμένο όνειρο”. Αντίστοιχα για την ευαλωτότητα μπορούμε να υποστηρίξουμε πώς “κάθε φόβος, κάθε συναίσθημα αδυναμίας και ανημποριάς, μας υπενθυμίζει τις ανάγκες που χρειάζεται να φροντίσουμε”.
Με βάση αυτή την αναγνώριση μια συζήτηση για την αναγνώριση και τον σεβασμό της  ευαλωτότητα μας  κρίνεται εξίσου απαραίτητη με μια συζήτηση σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα. Αυτή συζήτηση θα μας βοηθούσε όχι μόνο να  αποδεχτούμε ότι οι εμπειρίες που συνδέονται με την ευαλωτότητα είναι φυσικές αλλά και ότι αποτελούν ο φυσικές συνθήκες και αναπόσπαστα μέρη της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτή η αποδοχή αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα που οδηγεί τους ανθρώπους να  φροντίσουν τον εαυτό τους και να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται. 

Η δύναμη της ευαλωτότητας. Οι βασικές ιδέες της Brene Brown

Η Brene Brown είναι μια συγγραφέας που έχει γίνει γνωστή επειδή φέρνει την ευαλωτότητα στο προσκήνιο και την  νομιμοποιεί σαν  ένα μέσο που μας βοηθά να γίνουμε  συναισθηματικά πλούσιοι.
Οι  ακόλουθες   φράσεις της είναι χαρακτηριστικές:
“Το να γινόμαστε ευάλωτοι σημαίνει πολλά πράγματα και είναι το κλειδί για να ζήσουμε μια ολόψυχη ζωή , γεμάτη συναισθήματα και ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους και, πριν απ’ όλα, με τον ίδιο μας τον εαυτό.”
« Οι περισσότεροι άνθρωποι, που θέλουν να δημιουργήσουν ή να τολμήσουν κάτι καινούργιο, μπλοκάρονται από τον φόβο της αποτυχίας, και την αβεβαιότητα. Παρά όλα αυτά οι άνδρες & οι γυναίκες που επιβιώνουν και σφάλλουν αυτοί που τολμούν να πάρουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν παρόλη την ανάλυση».
Η Brené Brown μελετά τον τρόπο που συνδέονται οι άνθρωποι μεταξύ τους – την ικανότητά μας να συνεννοηθούμε, να ανηκούμε, να αγαπάμε. Σε αυτή την ομιλία στο TEDxHouston, μοιράζεται τα πορίσματα των ερευνών της, που την οδήγησε να βρει τον ίδιο της τον εαυτό και να κατανοήσει την ανθρώπινη εμπειρία.
Η Brene στην ομιλία της στο  TED talk Brown με θέμα  «Η δύναμη της ευαλωτότητας» εστιάζει στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δείχνουν ανθεκτικότητα στις κρίσεις και μιλάει για την ενσυναίσθηση και τη σημασία της ευγνωμοσύνης.


Η ευαλωτότητα ως αβεβαιότητα


Αυτό χαρακτηρίζει το έργο της Brene Brown είναι η πρότασή της να αποδεχτούμε την ευαλωτότητα και να κατανοήσουμε σε τι μας προσκαλούμε. Η Brown ορίζει την ευαλωτότητα ως  “αβεβαιότητα, κίνδυνο και συναισθηματική έκθεση». Είναι αυτό το ασθενές συναίσθημα που έχουμε όταν βγαίνουμε από τη ζώνη ασφαλείας  μας ή κάνουμε κάτι που μας αναγκάζει να χαλαρώσουμε τον έλεγχο”.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια η ιδέα ότι η ευπάθεια είναι ένα σημάδι αδυναμίας συνιστά ένα μύθο. Συχνά σε περιόδους ευαλωτότητας δείχνουμε ένα τεράστιο θάρρος όπως λ.χ. να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση ή να μοιραστούμε τους φόβους και τα συναισθήματά μας ή να ζητήσουμε συγχώρεση.

 «Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλαβαίνουμε… είναι ότι η ευαλωτότητα είναι επίσης στο λίκνο των συναισθημάτων και των εμπειριών που λαχταρούμε», λέει η B. Brown. «Η ευαλωτότητα είναι η γενέτειρα της αγάπης, του ανήκειν, της χαράς, του θάρρους, της ενσυναίσθησης και της δημιουργικότητας».

Η δύναμη της ευαλωτότητας βρίσκεται στο γεγονός ότι μας προσκαλούμε να φροντίσουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας

Σύμφωνα με τα λόγια της: “Οι περισσότεροι άνθρωποι, που θέλουν να δημιουργήσουν ή να τολμήσουν κάτι καινούργιο, μπλοκάρονται από τον φόβο της αποτυχίας, και την αβεβαιότητα”

Η R. Brown υποστηρίζει ακόμα ότι οι άνθρωποι διαθέτουν το κουράγιο και  τη τόλμη να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στην κρίση και την κριτική των άλλων, παρ’ όλους τους ενδοιασμούς και την ανασφάλειά τους. Είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να εκθέσουν τον εαυτό τους και το έργο τους απέναντι στους άλλους με μόνο γνώμονα την αγάπη, το πάθος, την αφοσίωση σε αυτό που πιστεύουν και προκαλούν.”

Να ζει κανείς ολόψυχα

Μια έννοια που είναι σημαντική στο έργο της Browh είναι το να ζει κανείς “ολόψυχα” ( wholehearted), κάτι που σημαίνει ότι δείχνουμε ή χαρακτηρίζουμε από πλήρη ειλικρίνεια και αφοσίωση σε αυτό που επιθυμούμε να ζήσουμε.
Αυτό είναι σε αντίθεση με το να βιώσουμε μια αντίθεση για την ευαλωτότητά μας και να αναστέλλουμε τη δράση μας από τον φόβο της αποτυχίας.
Η Casandra Brené Brown (γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου 1965) είναι  Αμερικανίδα ερευνήτρια καθηγήτρια, λέκτορας, συγγραφέας και οικοδεσπότης podcast.  Η Μπράουν είναι ιδιαίτερα γνωστή για την έρευνα της σχετικά με την ντροπή, την ευαλωτότητα και την ηγεσία.
Αυτό στο οποίο μας προσκαλεί ουσιαστικά η B. Brown είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας  στο σύνολό του, να γίνουμε λιγότερο αυοεπικριτικοί  όταν βρισκόμαστε σε στιγμές αδυναμίας και να βρίσκουμε νόημα στο να δημιουργούμε ξανά τις συνθήκες για να προχωρήσουμε.

Βασικές σκέψεις για την ευαλωτότητα

Τα ακόλουθα σημεία από την ομιλία της B. Brown  είναι χαρακτηριστικά και αποτυπώνουν την οπτική της για την ευαλωτότητα:

  • “Το να γινόμαστε ευάλωτοι είναι από την κουλτούρα μας κάτι αρνητικό.”
  • “Το να αναγνωρίσεις ότι είσαι ευάλωτος χρειάζεται πάρα πολύ κουράγιο.”
  • “Η ευαλωτότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο συναίσθημα.”
  • “Είναι αδύνατον να αγαπήσεις κάποιον άλλον, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου.”
  • “Η αποδοχή είναι ένα είδος αγάπης.”
  • «Δε γίνεται να καταπνίξεις τα δυσάρεστα συναισθήματα, χωρίς να καταπνίξεις και τα θετικά».
  • “Δεν υπάρχει τόλμη και κουράγιο μέσα στη ζώνη άνεσης.”
  • “Η ευαλωτότητα είναι το σημείο στο οποίο γεννιούνται όλα όσα ορίζουν την ανθρωπιά μας.”
  • “Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά η μεγαλύτερή μας δύναμη.”

Δείτε την ομιλία της Brene Brown στο TED, με ελληνικούς υπότιτλους

Διαβάστε επίσης: https://synixiseis.gr/2022/12/11/%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...