Οι καλύτερες συμβουλές για την ψυχική μας υγεία 

Κοινοποίηση

Οι καλύτερες συμβουλές για την ψυχική μας υγεία

δημοσίευση από Νατάσσα Παπαδοπούλου Ψυχολόγος

Κάνοντας ένα βήμα τη φορά έξω από κάθε μπέρδεμα - φροντίζοντας την ψυχή μας
Κάνοντας ένα βήμα τη φορά έξω από κάθε μπέρδεμα – φροντίζοντας την ψυχή μας

Ο οδηγός αυτός σας παρέχει τις καλύτερες συμβουλές μας για το πώς να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία – υποστηριζόμενος από έρευνες.
Η προστασία της ψυχικής μας υγείας είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε καθημερινά και με απλές δραστηριότητες που μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στη ζωή. Είναι σαν να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά – σημαντικό για την πρόληψη των προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική μας υγεία. Μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό!
Κάθε μία από τις συμβουλές μας έχει δημιουργηθεί για να μας βοηθήσει να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και, το σημαντικότερο, κάθε μία από αυτές υποστηρίζεται από στοιχεία ερευνών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής μελέτης του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας.
Τι λειτουργεί, λοιπόν; Πώς προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία και προλαμβάνουμε τα προβλήματα;
Οι συμβουλές μας θα είναι πιο εύκολες για κάποιους και πιο δύσκολες για άλλους. Γιατί να μην τις δοκιμάσετε και να δείτε ποιες σας ταιριάζουν καλύτερα;
Το να δοκιμάζουμε νέα πράγματα μπορεί μερικές φορές να αισθανόμαστε άβολα, αλλά συνήθως γίνονται ευκολότερα όσο περισσότερο τα εξασκούμε. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: κανείς μας δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε τα όριά μας. Αυτό που είναι αρκετά καλό για εσάς είναι υπέροχο.

Ελάτε σε επαφή με τη φύση

Όλοι μας ζούμε με ανησυχίες και φόβους, αβεβαιότητες, απώλειες που μας θλίβουν και πιέσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε αγχωμένοι. Η φύση μπορεί να έχει μια πραγματικά ηρεμιστική επίδραση πάνω μας. Ζούμε γύρω από άλλα ζώα και φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η φύση τους βοηθάει να νιώθουν πιο ήρεμοι, πιο αισιόδοξοι και λιγότερο μόνοι. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η βόλτα ήταν ο αγαπημένος τρόπος αντιμετώπισης του στρες των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.
Στην Ιαπωνία, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τη βόλτα στο δάσος, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική τους υγεία. Έτσι, το να πάτε σε ένα δάσος και να βιώσετε τις διαφορετικές μυρωδιές, τους ήχους και τις υφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θεραπευτικές επιδράσεις της φύσης, προσπαθήστε να συντονίσετε τις αισθήσεις σας με ό,τι υπάρχει γύρω σας – τα δέντρα, τα φυτά, τα πουλιά και τα ζώα, για παράδειγμα, και το νερό, όπως οι λίμνες ή η ακτή. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δείτε πώς αισθάνεστε. Η ιδέα είναι να συνδεθείτε με το φυσικό σας περιβάλλον.

Μάθετε να ακούτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας


Το να αισθανόμαστε πολύ αναστατωμένοι μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας, καθιστώντας δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά ή να εργαστούμε, να χαλαρώσουμε, να μελετήσουμε, να κοιμηθούμε ή να συναναστραφούμε με άλλους ανθρώπους.
Πολλοί από εμάς θα ξέρουμε πότε είμαστε αναστατωμένοι, αλλά δεν θα είμαστε σίγουροι για το τι αισθανόμαστε. Είναι θλίψη, φόβος, ντροπή, μοναξιά, θυμός ή κάτι άλλο; Δεν ξέρουμε πάντα γιατί αισθανόμαστε έτσι. Συχνά βοηθάει να δώσουμε στα συναισθήματά μας την προσοχή μας χωρίς να τα κρίνουμε, χωρίς να λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ηλίθιοι ή αδύναμοι που νιώθουμε έτσι. Μπορεί να φαίνεται παράξενο και άβολο να το κάνουμε αυτό. Αλλά η εξάσκηση και η υπομονή με τον εαυτό μας θα βοηθήσουν. Το να κατονομάζουμε αυτό που νιώθουμε είναι επίσης πιθανό να βοηθήσει. Έτσι, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας “Αισθάνομαι πολύ εκνευρισμένη σήμερα αλλά και λυπημένη”. Ένα άλλο χρήσιμο βήμα μπορεί να είναι να επεξεργαστούμε τι μας οδήγησε στο να νιώσουμε έτσι – μπορεί να είναι μια διαφωνία ή μια απογοήτευση που είχατε; Ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η περίοδός τους επηρεάζει μερικές φορές (ή πάντα) τη διάθεσή τους.
Το να μιλάμε ευγενικά στον εαυτό μας, με τον ίδιο τρόπο, που θα μπορούσαμε να καθησυχάσουμε ένα μικρό παιδί για το οποίο νοιαζόμαστε, είναι επίσης σημαντικό. Μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. Μπορεί αρχικά να νιώσετε άβολα, αλλά δοκιμάστε το – μπορεί να σας βοηθήσει.

διαβάστε επίσης σχετικά με την σημασία της  συγχώρεσης

Το να μιλάμε ευγενικά στον εαυτό μας είναι σημαντικό

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα αν καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ένα σημειωματάριο ή στο τηλέφωνό τους. Ίσως να θέλετε να σκεφτείτε πώς να προστατεύσετε την ιδιωτική σας ζωή πριν το κάνετε αυτό. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να επαναλαμβάνετε κάτι θετικό για τον εαυτό σας μερικές φορές κάθε μέρα. (Αυτό μερικές φορές αποκαλείται “μάντρα”. “Βρίσκομαι σε ένα ταξίδι, αναπτύσσομαι και εξελίσσομαι”, για παράδειγμα). Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μειώνει τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται επίσης ότι μια δραστηριότητα που ονομάζεται “ενσυνειδητότητα” είναι χρήσιμη.

Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για υποστήριξη

Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να κλείνουμε τα πράγματα μέσα μας και να προσπαθούμε να αγνοούμε τα επώδυνα συναισθήματα. Μπορεί να χρειαστεί πολύ θάρρος για να πούμε σε κάποιον άλλον πώς αισθανόμαστε ή τι μας δυσκολεύει, ειδικά αν συνήθως δεν κάνουμε κάτι τέτοιο.
Και μόνο η συζήτηση των πραγμάτων με ένα άτομο που εμπιστευόμαστε μπορεί να βοηθήσει και να νιώσουμε ανακούφιση.

Η συζήτηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεστε για μια κατάσταση

Χρησιμοποιήστε τα δικά σας λόγια. Θα σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλείς και λιγότερο μόνοι, και αυτό θα βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής σας υγείας και στην πρόληψη προβλημάτων. Η συζήτηση μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε και αισθάνεστε για την κατάσταση με τρόπους που θεωρείτε χρήσιμους.
Ένα άλλο πιθανό όφελος είναι ότι η συζήτηση μπορεί να ενισχύσει τη σχέση σας με το άτομο με το οποίο μιλάτε. Αυτό θα ωφελήσει και τους δυο σας και θα τους διευκολύνει να απευθυνθούν σε εσάς όταν χρειάζονται και οι ίδιοι υποστήριξη.

Να έχετε επίγνωση της χρήσης ναρκωτικών ή/και αλκοόλ για την αντιμετώπιση δύσκολων συναισθημάτων

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν μερικές φορές ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν “δύσκολα” συναισθήματα όπως η θλίψη, ο φόβος ή η ντροπή.
Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται άσχημα- για μερικούς ανθρώπους, τα ναρκωτικά ή/και το αλκοόλ προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
Δυστυχώς, δεν εμποδίζουν την επιστροφή των συναισθημάτων και μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα ή να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, όπως βλάβες στην ψυχική και σωματική υγεία, στις σχέσεις, στην εργασία ή στις σπουδές.
Αν νομίζετε ότι μπορεί να χρησιμοποιείτε ναρκωτικά ή αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα, μπορεί να σας βοηθήσει να το παρατηρήσετε χωρίς να κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Το να δείχνετε κατανόηση και καλοσύνη στον εαυτό σας είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.
Ένα πιθανό επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε ή με μία από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που προσφέρουν εμπιστευτικές, δωρεάν πληροφορίες και συμβουλές, μεταξύ άλλων για το πώς να μειώσετε την χρήση ναρκωτικών.
Θα μπορούσατε επίσης να αναζητήσετε άλλους τρόπους αντιμετώπισης των επώδυνων συναισθημάτων, όπως το να ζητήσετε βοήθεια για την κατάσταση που τα προκαλεί, αν είναι δυνατόν, και να βρείτε ένα άτομο εμπιστοσύνης για να μιλήσετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας φίλος ή συγγενής, ένας συνάδελφος, ένα άτομο που εργάζεται σε μια μη κερδοσκοπική γραμμή βοήθειας, ο γενικός σας γιατρός ή ένας σύμβουλος.
Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προσφέρουν θεραπεία με χαμηλό κόστος ή δωρεάν.  Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι βοηθάει να πηγαίνουν σε “ανώνυμες” συναντήσεις, όπως οι Ανώνυμοι Χρήστες, για να μοιραστούν με άλλους που έχουν/είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις είναι πλέον και διαδικτυακές.

Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και να λάβετε βοήθεια για προβλήματα χρέους

Τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να είναι αναπόφευκτα, και μπορεί να μην έχουμε καμία επιλογή όταν χρωστάμε.
Οι φόβοι σχετικά με την πληρωμή χρεών, λογαριασμών και βασικών αγαθών όπως το φαγητό και το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικοί. Αν νιώθουμε υπεύθυνοι για την αποστολή χρημάτων στην πατρίδα ή αν είμαστε οι μόνοι που κερδίζουν χρήματα στο νοικοκυριό μας, μπορεί να νιώθουμε επιβαρυμένοι και απομονωμένοι.
Τέτοια συναισθήματα μπορεί να δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των πάντων, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των χρηματικών προβλημάτων.
Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούν προβλήματα στην ψυχική μας υγεία.
Μπορεί να νιώθουμε ντροπή γι’ αυτό που περνάμε, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει το να το πούμε σε κάποιον, αφήνοντάς μας να νιώθουμε μόνοι μας με αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ποτέ μόνοι με τα οικονομικά προβλήματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες και σοβαρές πηγές άγχους για πολλούς ανθρώπους.
Ακόμα και αν τα οικονομικά μας είναι αδύνατον να αλλάξουν, το να μοιραστούμε τους φόβους μας με ένα άλλο άτομο που δεν εμπλέκεται και το οποίο εμπιστευόμαστε είναι πιθανό να μας βοηθήσει να νιώσουμε λιγότερο μόνοι και καταβεβλημένοι. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε νέους δρόμους προς τα εμπρός.
Εάν αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των χρεών, μπορεί να είναι χρήσιμο να το συζητήσουμε με έναν ειδικό σε μια οργάνωση που προσφέρει δωρεάν συμβουλές για άτομα με οικονομικές δυσκολίες. Έχουν μεγάλη εμπειρία στο τι μπορεί να πάει στραβά με τα οικονομικά των ανθρώπων και τι μπορεί να βοηθήσει.
Μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο να ζητήσετε βοήθεια πριν οποιοδήποτε χρέος γίνει μη διαχειρίσιμο. Όμως, η παροχή βοήθειας θα ωφελήσει όλους.
Η συζήτηση με έναν από αυτούς τους δωρεάν, εξειδικευμένους συμβούλους μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στο να μάθετε νέες δυνατότητες, όπως τα επιδόματα που δικαιούστε, τα νομικά σας δικαιώματα, τρόπους για να μειώσετε το μέγεθος της αποπληρωμής του χρέους σας και άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Όποιος έχει παλέψει με τις αϋπνίες, θα ξέρει τι διαφορά κάνει στο σώμα, το μυαλό και την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε στη ζωή.
Όλοι μας έχουμε στιγμές που κοιμόμαστε άσχημα, και κάποιοι από εμάς ζουν σε καταστάσεις που καθιστούν αδύνατο έναν καλό βραδινό ύπνο.
Για πολλούς ανθρώπους, ο ύπνος είναι συχνά το πρώτο πράγμα που υστερεί όταν παλεύουν με  την ψυχική τους υγεία.
Οι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 7 και 9 ώρες ύπνου τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένου αρκετού ύπνου με όνειρα και αρκετά βαθύτερου ύπνου. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον ύπνο, σκεφτείτε να κάνετε μερικές απλές αλλαγές.

Για παράδειγμα:

  • Αναπτύξτε μια ωραία ρουτίνα πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσει να αρχίσετε να χαλαρώνετε πριν πέσετε πραγματικά για ύπνο
  • Αποφύγετε την τηλεόραση και τις οθόνες κινητών τηλεφώνων, το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν από τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Θα μπορούσατε επίσης να αποφύγετε την έντονη άσκηση πριν από τον ύπνο.
  • Πηγαίνετε για ύπνο και σηκωθείτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων.

Να είστε ευγενικοί και να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου

Αν έχετε νιώσει ποτέ μοναξιά, θα ξέρετε πόσο βοηθάει να έχετε έστω και μια μικρή σύνδεση με κάποιον άλλον. Η ανταλλαγή ενός χαμόγελου ή φιλικών λέξεων μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας ανεβάσει τη διάθεση.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το να είστε ευγενικοί κάνει καλό και στις δύο πλευρές. Το να είμαστε ευγενικοί μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας, να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ικανοί, να ενισχύσει τις σχέσεις μας με τους άλλους και ακόμη και να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το άγχος.
Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις καλοσύνης, όπως το να προσφέρετε ένα χαμόγελο ή μερικά καλά λόγια σε ένα άλλο άτομο. Θα μπορούσατε να φτιάξετε τη μέρα τους αλλά και να νιώσετε καλύτερα γι’ αυτό – οι φιλικές σχέσεις με τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία.
Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τους άλλους κάνοντας εθελοντική εργασία και να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους για να εργαστούμε για καλούς σκοπούς. Αυτά τα πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας. Μπορούν να μας δώσουν την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλα αυτά κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία.

Συνεχίστε να κινείστε

Το σώμα και το μυαλό μας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, οπότε η σωματική φροντίδα του εαυτού μας βοηθά επίσης στην πρόληψη προβλημάτων με την ψυχική μας υγεία (λειτουργεί και αντίστροφα). Η κίνηση του σώματός μας – με άθληση, κηπουρική, χορό, ποδηλασία, βόλτα με τον σκύλο, καθαριότητα ή γυμναστήριο, για παράδειγμα – είναι εξαιρετικοί τρόποι για να βελτιώσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.
Η άσκηση απελευθερώνει “καλές” ορμόνες που μειώνουν τα συναισθήματα άγχους και θυμού. Μας βοηθά επίσης να νιώθουμε καλύτερα για το σώμα μας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο μας. Αν περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους, όπως το να είμαστε μέλη μιας ομάδας, μιας τάξης ή μιας ομάδας που βλέπουμε τακτικά, αυτό μπορεί επίσης να ενισχύσει την ψυχική μας υγεία.
Δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες αθλητές, ή αθλητικοί, για να επωφεληθούμε από τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας. Από το περπάτημα μέχρι το χορό και το μπάσκετ μέχρι το γυμναστήριο, η καλύτερη άσκηση είναι απλά αυτή που μας αρέσει.

Τραφείτε υγιεινά

Το φαγητό και το ποτό επηρεάζουν το σώμα, τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας – για καλό ή για κακό.
Τα ζαχαρούχα σνακ και ποτά μπορούν να μας δώσουν μια προσωρινή αίσθηση καλής διάθεσης ή μια αίσθηση άνεσης που μπορεί να μοιάζει ακαταμάχητη. Σύντομα όμως μας αφήνουν να νιώθουμε εξαντλημένοι ή νευρικοί.  Η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι ή τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά και φρούτα είναι απαραίτητη για την καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Ο τρόπος με τον οποίο τρώμε είναι επίσης σημαντικός. Το να τρώμε μαζί με άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη σχέσεων – με την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους και τους συναδέλφους. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για την προστασία της ψυχικής υγείας όλων μας και την πρόληψη των προβλημάτων.
Το φαγητό μπορεί επίσης να μπερδευτεί με τα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι τρώνε υπερβολικά ή λίγο όταν είναι αναστατωμένοι. Μπορεί να μας βοηθήσει να μιλήσουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε και να ζητήσουμε επαγγελματική υποστήριξη αν τη χρειαζόμαστε.

Να είστε περίεργοι και ανοιχτόμυαλοι σε νέες εμπειρίες

Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε σε γνώριμους τρόπους, όπως το πώς περνάμε το χρόνο μας και τι σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και τον κόσμο.
Αυτό μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενο, με τις προσδοκίες μας να επηρεάζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει, για καλό ή για κακό. Για παράδειγμα, μπορεί να λέμε στον εαυτό μας: “Τα πράγματα δεν καλυτερεύουν ποτέ” ή “Είμαι άχρηστος” ως απάντηση σε όσα μας έχουν πει οι άλλοι.
Μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε αυτές τις σκέψεις και να δοκιμάσετε νέες, όπως “μπορώ να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο” και “υπάρχουν τόσα πολλά που μπορώ να κάνω”.
Η ζωή μπορεί να μοιάζει πιο ενδιαφέρουσα, ζωντανή και ικανοποιητική όταν είμαστε ανοιχτοί στο να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες και να πειραματιζόμαστε με τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα.
Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το τι τρώμε για πρωινό ή η διαδρομή που περπατάμε με το σκύλο. Θα μπορούσε επίσης να χρειάζεται κάποιο σχεδιασμό, όπως μια περιπέτεια διακοπών. Μπορεί να βρούμε ένα νέο μέρος που αποδεικνύεται ότι αγαπάμε, να ανακαλύψουμε ένα ταλέντο που δεν ξέραμε ότι είχαμε ή να γνωρίσουμε κάποιον νέο και σημαντικό.

Προγραμματίστε πράγματα για τα οποία θα ανυπομονείτε

Η ζωή μάς φέρνει διάφορα και σε δύσκολες στιγμές μπορεί να νιώθουμε απελπισμένοι και να μην έχουμε την ενέργεια να σχεδιάσουμε το μέλλον.
  Πράγματα για τα οποία προσβλέπουμε, συμπεριλαμβανομένων των διασκεδαστικών δραστηριοτήτων, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις.
Το να κάνουμε σχέδια για πράγματα που μας ευχαριστούν μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ελπίδας μας, η οποία είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Το σχέδιό μας θα μπορούσε να αφορά οτιδήποτε, από μικρές απολαύσεις, όπως ένα φλιτζάνι τσάι ή το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μάθημα χορού, μέχρι ένα ταξίδι με την οικογένεια ή τους φίλους σας, ή να δείτε την αγαπημένη σας ταινία, αθλητική ομάδα ή τραγουδιστή. Είτε πρόκειται για κάτι μικρό είτε για κάτι μεγάλο, το σημαντικό είναι να το προγραμματίσετε.
Αποφασίστε τι θα κάνετε, πότε και με ποιον και, αν χρειαστεί, κανονίστε το. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιό σας – και να το επαναλάβετε…

Πηγή: https://www.mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/publications/our-best-mental-health-tips

Επιμέλεια και μετάφραση άρθρου, Παπαδοπούλου Νατάσα, Ψυχολόγος

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...