Η γέννηση μιας πεταλούδας

Κοινοποίηση

Η γέννηση μιας πεταλούδας

Δημοσίευση:  Γκότσης Ηλίας

Η γέννηση μιας πεταλούδας

Θέλει αστέρι μου ατέλειωτα νυχτέριαΝα γίνει η κάμπια χρυσαλίδα και μετάξι
Σ. Μάλαμας

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για το πως γεννιούνται και πως μεταμορφώνονται οι πεταλούδες; Οι συμβολισμοί   και οι συνδέσεις,  που μπορούμε να κάνουμε  καθώς αναστοχαζόμαστε  για   την  εξέλιξή μας σε διάφορα πεδία, είναι μοναδικοί! Όλες οι πεταλούδες  βιώνουν μια «πλήρη μεταμόρφωση», όπως άλλωστε και οι άνθρωποι όταν γεννούν ιδέες, οραματίζονται αλλαγές και  αφήνονται στην φαντασία, την αυθεντικότητα  και την δημιουργικότητα.
Οι πεταλούδες χρειάζονται να περάσουν από διάφορες φάσεις  ως ότου γίνουν αυτά τα μοναδικά πανέμορφα πλάσματα που μας μαγεύουν με την ομορφιά και τα πολύχρωμα φτερά τους!
Για να γίνουν ενήλικες, περνούν από 4 στάδια:  αρχικά είναι ένα αυγό,  μετά μια κάμπια (προνύμφη), η οποία συνήθως μας φαίνεται άσχημη ή αηδιαστική ,  στην συνέχεια μια χρυσαλλίδα (νύμφη) και  τέλος μια ενήλικη αέρινη  πεταλούδα!.
Ανάλογα με τον τύπο της πεταλούδας, ο κύκλος ζωής μιας πεταλούδας μπορεί να διαρκέσει από έναν μήνα έως έναν ολόκληρο χρόνο.

Προτείνω να διαβάσετε το άρθρο και στην συνέχεια αφεθείτε να  ανακαλύψετε τους συμβολισμούς που σας συνδέουν με τις δικές σας  μεταμορφώσεις! 

Το πρώτο στάδιο: Το αυγό


Μερικά αυγά πεταλούδας μπορεί να είναι στρογγυλά ή οβάλ, τα χρώματά τους μπορεί να είναι κίτρινα, λευκά, πράσινα ή άλλες αποχρώσεις και μερικά μπορεί να είναι ραβδωτά, ανώμαλα ή λεία.
Τα χαρακτηριστικά του αυγού εξαρτώνται από τον τύπο (είδος) της πεταλούδας που γέννησε το αυγό. Μέσα σε αυτά τα μικροσκοπικά αυγά, μεγαλώνουν κάμπιες. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκκολαφθούν τα αυγά ποικίλλει – σε ορισμένα είδη, θα εκκολαφθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Τα αυγά πεταλούδας γεννιούνται συνήθως στα φύλλα των φυτών, οπότε αν ψάχνετε για αυτά τα πολύ μικροσκοπικά αυγά, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να εξετάσετε αρκετά φύλλα για να βρείτε μερικά. Μπορεί να βρείτε το αυγό μόνο του ή μερικές φορές μπορεί να βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα.


Το δεύτερο στάδιο: Η Κάμπια (Λάρβα)


Όταν το αυγό εκκολαφθεί, η κάμπια θα ξεκινήσει τη δουλειά της και θα φάει το φύλλο στο οποίο γεννήθηκε! Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η μητέρα πεταλούδα πρέπει να γεννήσει τα αυγά της στο είδος του φύλλου που θα φάει η κάμπια – σε κάθε τύπο κάμπιας αρέσουν μόνο ορισμένοι τύποι φύλλων.
Δεδομένου ότι είναι μικροσκοπική και δεν μπορούν να αναζητήσει  ένα νέο φυτό, η κάμπια πρέπει να εκκολαφθεί στο είδος του φύλλου που θέλει να φάει. Όταν γεννιούνται οι κάμπιες, είναι εξαιρετικά μικρές. Όταν αρχίζουν να τρώνε, αρχίζουν αμέσως να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται. Ο εξωσκελετός τους (δέρμα) δεν τεντώνεται ούτε μεγαλώνει, γι’ αυτό μεγαλώνουν με το “motling” (αποβολή του ξεπερασμένου δέρματος).

Τρίτη Σκηνή: Χρυσαλίδα (Pupa)


Μόλις μια κάμπια τελειώσει να μεγαλώσει και φτάσει στο πλήρες μήκος και βάρος της , σχηματίζεται  σε μια χρυσαλλίδα, γνωστή και ως νύμφη. Από το εξωτερικό της χρυσαλλίδας, φαίνεται ότι η κάμπια μπορεί απλώς να ξεκουράζεται, αλλά στο εσωτερικό μέρος  συμβαίνουν πολλά πράγματα!  Μέσα στη νύμφη, η κάμπια αλλάζει γρήγορα.
Οι κάμπιες είναι κοντές και δεν έχουν καθόλου φτερά. Μέσα στη χρυσαλλίδα τα παλιά μέρη του σώματος της κάμπιας υφίστανται μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, που είναι απαραίτητα  για να δημιουργηθούν τα όμορφα μέρη που συνθέτουν την πεταλούδα που θα αναδυθεί. Ο ιστός, τα άκρα και τα όργανα μιας κάμπιας έχουν όλα αλλάξει μέχρι να τελειώσει η χρυσαλλίδα. Το αποτέλεσμα; Μια υπέροχη φτερωτή πεταλούδα!

Το Τέταρτο Στάδιο: Ενήλικη Πεταλούδα

Τέλος, όταν η κάμπια έχει κάνει όλο της το σχηματισμό και την αλλαγή μέσα στη χρυσαλλίδα, μια ενήλικη πεταλούδα να αναδύεται. Όταν η πεταλούδα αναδυθεί για πρώτη φορά, δεν είναι ακόμη ώρα για απογείωση, καθώς τα φτερά είναι στην αρχή υγρά, απαλά και ζαρωμένα στο σώμα της. Η πεταλούδα περιμένει να στεγνώσουν τα φτερά της,
Μόλις η πεταλούδα ξεκουραστεί αφού βγει από τη χρυσαλλίδα, θα αντλήσει αίμα στα φτερά για να τα κάνει να δουλέψουν και να χτυπήσουν – τότε θα πετάξουν. Συνήθως μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ωρών, η πεταλούδα θα κατακτήσει το πέταγμα και θα αναζητήσει ένα σύντροφο για να αναπαραχθεί. Όταν ένα θηλυκό γεννά τα αυγά του σε μερικά φύλλα, ο κύκλος ζωής της πεταλούδας θα ξεκινήσει από την αρχή!

Πηγή: www.learnaboutnature.com 

Επικοινωνήστε

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...