Τα δέντρα μιλούν μεταξύ τους

Κοινοποίηση

 

Τα δέντρα μιλούν μεταξύ τους

Τα δέντρα μιλούν κρυφά μεταξύ τους υπόγεια. Περνούν πληροφορίες και πόρους ο ένας από και προς τον άλλον μέσω ενός δικτύου μυκόρριζων μυκήτων — mykós σημαίνει μύκητας και riza σημαίνει ρίζα στα ελληνικά — ένα στρώμα από μακριά, λεπτά νημάτια που συνδέουν περίπου το 90% των χερσαίων φυτών . Οι επιστήμονες αποκαλούν τους μύκητες Wood Wide Web επειδή τα «ενήλικα» δέντρα μπορούν να μοιράζονται σάκχαρα σε νεαρότερα δέντρα, τα άρρωστα δέντρα μπορούν να στείλουν τους υπόλοιπους πόρους τους πίσω στο δίκτυο για άλλα και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για κινδύνους όπως οι προσβολές από έντομα.

Αυτό το βίντεο του BBC News από τον 2D animator και εικονογράφο Jules Bartl εξηγεί. Επιπλέον, από το The New Yorker :

Η σχέση μεταξύ αυτών των μυκόρριζων μυκήτων και των φυτών που συνδέουν είναι πλέον γνωστό ότι είναι αρχαία (περίπου τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια χρόνια) και σε μεγάλο βαθμό σχέση αμοιβαιότητας —ένα υποσύνολο συμβίωσης στην οποία και οι δύο οργανισμοί επωφελούνται από τη σχέση τους.

Στην περίπτωση των μυκόρριζων, οι μύκητες αφαιρούν την τροφή από τα δέντρα, παίρνοντας λίγη από την πλούσια σε άνθρακα ζάχαρη που παράγουν κατά τη φωτοσύνθεση . Τα φυτά, με τη σειρά τους, λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο και άζωτο που έχουν αποκτήσει οι μύκητες από το έδαφος, μέσω ενζύμων που δεν διαθέτουν τα δέντρα…

παροχή πόρων
άντληση πόρων

Η αποκάλυψη της ύπαρξης του Wood Wide Web, και η αυξημένη κατανόηση των λειτουργιών του, εγείρει μεγάλα ερωτήματα – σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα είδη,  για το εάν  θα μπορούσαμε  να φανταστούμε   το δάσος ως έναν μοναδικό υπεροργανισμό, παρά ως μια ομαδοποίηση ανεξάρτητων ατομικιστικών. και για το τι μπορεί να σημαίνει το εμπόριο, η κοινή χρήση ή ακόμα και η φιλία μεταξύ των φυτών.

Αυτή η άποψη ενισχύεται από τις ανακαλύψεις της  οικολόγου σύμφωνα με την οποίαSuzanne Simard : “Τα δέντρα είναι «κοινωνικά πλάσματα» που επικοινωνούν μεταξύ τους με συνεργατικούς τρόπους που αποτελούν  μαθήματα και για τους ανθρώπους .

Η  Simard μεγάλωσε σε καναδικά δάση ως απόγονος υλοτόμων προτού γίνει δασικός οικολόγος. Τώρα είναι καθηγήτρια δασικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Τα δέντρα συνδέονται με γειτονικά δέντρα μέσω ενός υπόγειου δικτύου μυκήτων που μοιάζει με τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο, εξηγεί. Σε μια μελέτη, η Simard παρακολούθησε ένα έλατο Douglas που είχε τραυματιστεί από έντομα να στέλνει χημικά προειδοποιητικά σήματα σε ένα πεύκο ponderosa που φύτρωνε εκεί κοντά. Το πεύκο στη συνέχεια παρήγαγε ένζυμα άμυνας για την προστασία από το έντομο.

«Αυτή ήταν μια σημαντική ανακάλυψη», λέει η Simard. Τα δέντρα μοιράζονταν «πληροφορίες που είναι πραγματικά σημαντικές για την υγεία ολόκληρου του δάσους».

Εκτός από το ότι προειδοποιεί το ένα το άλλο για κίνδυνο, η Simard λέει ότι τα δέντρα είναι γνωστό ότι μοιράζονται θρεπτικά συστατικά σε κρίσιμες στιγμές για να διατηρούν το ένα το άλλο υγιές. Λέει ότι τα δέντρα σε ένα δάσος συνδέονται συχνά μεταξύ τους μέσω ενός μεγαλύτερου δέντρου που αποκαλεί δέντρο «μητέρα» ή «κόμβο».

πηγή δημοσίευσης:https://thekidshouldseethis.com/post/the-wood-wide-web-how-trees-secretly-talk-to-and-share-with-each-other

αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το : https://www.npr.org/

Τα δέντρα μιλούν μεταξύ τους

παρaκολουθείστε το σχετικό βίντεο στο yoytube

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...