My body my rights

Κοινοποίηση

My body my rights

 

Με αφορμή την απόφαση που ελήφθη στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των γυναικών δημοσιοποιούμε μια παλιά καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας  με τον τίτλο ‘My body my rights”

Το γεγονός ότι η καμπάνια δημιουργήθηκε το 2015 και ότι από τότε δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία που περιγράφονται στην καμπάνια:

“Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα απειλούνται παγκοσμίως

  • 150 εκατομμύρια κορίτσια σήμερα κάτω των 18 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση
  • 142 εκατομμύρια κορίτσια είναι πιθανό να παντρευτούν ως παιδιά μεταξύ 2011 και 2020
  • 14 εκατομμύρια έφηβες γεννούν κάθε χρόνο, κυρίως ως αποτέλεσμα εξαναγκαστικού σεξ και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
  • 215 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη, παρόλο που θέλουν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση
  • Η σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλόφιλων είναι επί του παρόντος παράνομη σε τουλάχιστον 76 χώρες, 36 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική

«Είναι απίστευτο ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα ορισμένες χώρες επιδοκιμάζουν τους παιδικούς γάμους και τον συζυγικό βιασμό, ενώ άλλες απαγορεύουν τις αμβλώσεις, το σεξ εκτός γάμου και τη σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων – ακόμη και με θάνατο», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. (δήλωση το 2015 !)

«Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν θετική δράση – όχι μόνο με την απαλλαγή από τους καταπιεστικούς νόμους, αλλά και την προώθηση και την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, παρέχοντας πληροφορίες, εκπαίδευση, υπηρεσίες και τερματίζοντας την ατιμωρησία για σεξουαλική βία».

Σύμφωνα με την  Διεθνή Αμνηστία διαπιστώνεται μια αυξανόμενη καταστολή των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες  δίνουν προτεραιότητα στις κατασταλτικές πολιτικές έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Η ενημέρωση επισημαίνει ευρήματα έρευνας και στατιστικά στοιχεία που σηματοδοτούν ένα επικίνδυνο μέλλον για την επόμενη γενιά, εάν ο κόσμος συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην καταστολή των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Η εκστρατεία My Body My Rights ενθαρρύνει τους νέους σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν και να απαιτούν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για την υγεία, το σώμα, τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή τους χωρίς κρατικό έλεγχο, φόβο, εξαναγκασμό ή διακρίσεις. Επιδιώκει επίσης να υπενθυμίσει στους παγκόσμιους ηγέτες τις υποχρεώσεις τους να αναλάβουν θετική δράση, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα απειλούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα αποτελούν παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα- ανήκουν στον καθένα μας, ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τις επιλογές αναπαραγωγής, το φύλο, τη φυλετική ιδιότητα και τη διαμόρφωση των προσωπικών σχέσεων.

© Amnesty International – My Body My Rights Manifesto

Η εκστρατεία μας «Μy Body My Rights» στοχεύει στον τερματισμό του ελέγχου και της ποινικοποίησης της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς. Θα απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στην παράνομη χρήση των ποινικών νόμων για την αστυνόμευση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής και θα στοχεύσουμε στο τέλος των διακρίσεων τόσο στη νομοθεσία και στη πρακτική που οδηγεί σε παραβιάσεις των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να διαβεβαιώνουν ότι τα προσωπικά σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι:

  • Σεβαστά (χωρίς να τα παραβιάζουν ή να αναφέρονται στον τρόπο που αυτά ασκούνται από τους φορείς τους)
  • Προστατευμένα (διαβεβαιώνοντας ότι οι μη κρατικοί φορείς δεν εμποδίζουν τα άτομα στην άσκηση των δικαιωμάτων τους)
  • Πραγματοποιήσιμα (παρέχοντας στον καθένα τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ασκούν αυτά τα δικαιώματά τους)

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Τα κράτη ταυτόχρονα άμεσα και έμμεσα προσπαθούν να ελέγξουν την σεξουαλικότητα, την εκδήλωση της φυλετικής ταυτότητας και την αναπαραγωγή χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβάνοντας τις αστυνομικές μεθόδους, για να επιβάλλουν κοινωνικά διαμορφωμένους κανόνες και ρόλους βασισμένους σε φυλετικά στερεότυπα. Η παράδοση, η θρησκεία και το έθιμο συχνά επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την άρνηση των δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προκατειλημμένες συμπεριφορές προκαλούν τέτοιου είδους αρνήσεις.

my body my rights

Τέτοιου είδους ενέργειες ή αδράνειες των κρατών, που επιτρέπουν και κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων των υπολοίπων, συνιστούν παραβιάσεις των προσωπικών σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, της ατομικής αυτονομίας, της σωματικής ακεραιότητας και του δικαιώματος που θεμελιώνεται στο Άρθρο 5 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων ενάντια στις Γυναίκες, η οποία ρητά απευθύνεται στα κράτη για να καταρρίψουν τα φυλετικά στερεότυπα και να αντιμετωπίσουν σχετικές φυλετικές διακρίσεις.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της εκστρατείας My body my rights είναι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία κάθε ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα και συνειδητά για την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή και να ασκεί τα αναπαραγωγικά του δικαιώματα απαλλαγμένα από προκαταλήψεις, καταναγκασμό και βία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα κράτη ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να σταματήσουν τον έλεγχο και την ποινικοποίηση της σεξουαλικότητας και της αναπαραγωγής όπως το να παράσχουν υπηρεσίες και πληροφορίες, να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις υπό αυτό το πλαίσιο και να ενθαρρύνουν τα άτομα να διεκδικούν και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...