ecoliterasy: μια οικολογική γραμματική

Κοινοποίηση

ecoliterasy

 

H  οικολογική  γραμματική  (αναφέρεται επίσης ως ecolliteracy ) είναι η ικανότητα κατανόησης των φυσικών συστημάτων που κάνουν δυνατή τη ζωή στη γη . Το να σκέφτεσαι με όρους οικολογικής γραμματικής  σημαίνει να κατανοείς τις αρχές οργάνωσης των οικολογικών κοινοτήτων (δηλ . οικοσυστημάτων ) και να χρησιμοποιείς αυτές τις αρχές για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων κοινοτήτων. Ο όρος επινοήθηκε από τον Αμερικανό εκπαιδευτικό David W. Orr και τον φυσικό Fritjof Capra τη δεκαετία του 1990 [1] [2] – έτσι μια νέα αξία εισήχθη στην εκπαίδευση και την «ευημερία της γης». [3]

Μια οικολογικά εγγράμματη κοινωνία θα ήταν μια βιώσιμη κοινωνία που δεν κατέστρεφε το φυσικό περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται. Η οικολογική γραμματική  είναι μια ισχυρή έννοια, καθώς δημιουργεί τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι υποστηρικτές  αυτής της έννοιας  τον οικολογικό γραμματισμό ως ένα νέο εκπαιδευτικό παράδειγμα που αναδύεται γύρω από τους πόλους του ολισμού , της συστημικής σκέψης , της βιωσιμότητας και της πολυπλοκότητας .https://en.wikipedia.org/wiki/Ecological_literacy

Οι βασικές αρχές της οικολογικής παιδείας,   ( ecoliterasy), είναι μια καλή αφετηρία για να διερευνήσουμε μερικά από τα θεμελιώδη μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε από τη φύση και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ορισμένες κατευθυντήριες ερωτήσεις για τον επανασχεδιασμό των οικονομιών, των βιομηχανιών και της κοινωνίας μας.”

“Aν εξακολουθήσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε όπως σήμερα, έχουμε «τόσες πιθανότητες να επιβιώσουμε όσες μια χιονόμπαλα στην κόλαση»  G. Bateson”

Τα ανωτέρω αποσπάσματα είναι μια καλή εισαγωγή για να κατανοήσουμε τι σημαίνουν ειδήσεις σαν αυτή που διαβάσαμε στο tvxs σύμφωνα με τις οποίες οι συνεχής παραβιάσεις του φυσικού περιβάλλοντος εγκυμονούν κινδύνους για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με το άρθρο: “Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους. Μπορεί να οδηγήσει σε τήξη πανάρχαιων πάγων μέσα στους οποίους είναι “κλειδωμένα” μικρόβια, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δει το φως της Γης και τα οποία, αν απελευθερωθούν, ίσως προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα”

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που θέτει πολλά ερεθίσματα για ένα ουσιαστικό προβληματισμό σχετικά  με τις επιδράσεις των καταστροφών που προκαλούνται από τος παρεμβάσεις μας στο περιβάλλον, τις οποίες ίσως ακόμα δεν έχουμε φανταστεί σε ολόκληρη την έκτασή τους!

συνέχεια για την ανάγνωση του άρθρου στο https://tvxs.gr/news/ellada/liosimo-ton-pagon-mporei-na-apeleytherosei-agnosta-mikrobia-kai-ayta-nees-pandimies

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...