Στρες, ενδείξεις και αιτίες

στρες ενδείξεις και αιτίες
Κοινοποίηση

 Στρες, ενδείξεις και αιτίες

Στον σύγχρονο κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, το χρόνο είναι συνηθισμένο, αλλά το μυαλό και το σώμα σας μπορεί να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για αυτή τη συνήθεια. Μάθετε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του δρόμου, τις ενδείξεις και τις αιτίες   και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό και τα σωματικά προβλήματα έντονα

  1. Κατάθλιψη και στρες
  2. Πόνος κάθε είδους
  3. Προβλήματα ύπνου
  4. Αυτό άνοσα νοσήματα
  5. Πεπτικά προβλήματα
  6. Δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα
  7. Καρδιακή ασθένεια
  8. Προβλήματα βάρους
  9. Αναπαραγωγικά θέματα
  10. Προβλήματα σκέψης και μνήμης

Ενδείξεις και συμπτώματα υπερβολικού στρες

Το πιο επικίνδυνο πράγμα με το πόσο εύκολα μπορεί να σας επιβαρύνει. Το συνηθίζετε. Αρχίζετε να το νιώθετε οικείο, ακόμα και φυσιολογικό. Δεν παρατηρείτε πόσο επηρεάζει, παρόλο που χρειάζεται βαρύ τίμημα. Αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια και τα υπερβολικά συμπτώματα.

 

Τι είναι το στρες;

 

Το στρες είναι ο τρόπος του σώματός σας να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους απαίτηση ή απειλή. Όταν αισθάνεστε κίνδυνο – είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός – οι άμυνες του σώματος ενεργοποιούνται σε υψηλές ταχύτητες με μια γρήγορη, αυτόματη διαδικασία που είναι γνωστή ως αντίδραση «πάλης ή φυγής» ή αλλιώς «απόκριση στρες».
Η απόκριση στις στρές είναι ο τρόπος του σώματος να σας προστατεύει. Όταν δουλεύετε σωστά, σας βοηθάτε να παραμένετε συγκεντρωμένοι, ενεργητικοί και σε εγρήγορση. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή σας —δίνοντάς σας επιπλέον δύναμη για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, για παράδειγμα, ή να σας ωθήσει να πατήσετε το φρένο για να αποφύγετε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Το στρες μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις. Είναι αυτό που σας κρατά σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη δουλειά, οξύνει τη συγκέντρωσή σας όταν επιχειρείτε την ελεύθερη βολή που κερδίζει τον αγώνα ή σας οδηγεί να μελετήσετε για εξετάσεις όταν προτιμάτε να παρακολουθείτε τηλεόραση. Αλλά πέρα ​​από ένα ορισμένο σημείο, το ότι θέλει να είναι χρήσιμο και αρχίζει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην υγεία, τη διάθεση, την παραγωγικότητα, τις σχέσεις και την ποιότητα της ζωής σας.
Εάν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι και καταβεβλημένοι, είναι καιρός να αναλάβετε δράση για να επαναφέρετε το νευρικό σας σύστημα σε ισορροπία.Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας —και να βελτιώσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε— μαθαίνοντας πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του χρόνου και λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του.

Αντίδραση «Φυγής» ή «Πάλης» : Τι συμβαίνει στο σώμα

      Όταν αισθάνεστε ότι απειλείτε, το νευρικό σας σύστημα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας μια πληθώρα ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης , που διεγείρουν το σώμα για επείγουσα δράση. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, οι μύες σφίγονται, η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή επιταχύνεται και οι αισθήσεις σας γίνονται πιο έντονες. Αυτές οι φυσικές αλλαγές αυξάνουν τη δύναμη και την αντοχή σας, επιταχύνουν τον χρόνο αντίδρασής σας και ενισχύουν την εστίασή σας —προετοιμάζοντάς σας είτε να πολεμήσετε είτε να δραπετεύσετε από τον κίνδυνο. Οι συγκεκριμένοι χρόνοι του στρες

Το νευρικό σας σύστημα δεν είναι πολύ καλό στη διάκριση μεταξύ συναισθηματικών και σωματικών απειλών. Εάν αγχώνεστε πολύ από μια διαμάχη με έναν φίλο, μια προθεσμία εργασίας ή ένα βουνό από λογαριασμούς, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει έντονα σαν να αντιμετωπίσετε μια πραγματική κατάσταση ζωής ή θανάτου. Και όσο περισσότερο λειτουργεί το σύστημα έκτακτης ανάγκης, τόσο πιο εύκολα πυροδοτείται, καθιστώντας δυσκολότερη την απενεργοποίηση.
Αν έχετε την τάση να αγχώνεστε συχνά, όπως πολλοί από εμάς στον σημερινό απαιτητικό κόσμο, το σώμα σας μπορεί να βρίσκεται σε αυξημένη κατάσταση πολλές φορές. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το χρόνιο στρες διαταράσσει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα σας.Μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να διαταράξει το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σας σύστημα, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Μπορεί ακόμη και να αλλάξει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους στο στρες, την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

υγεία.

Τα νοσήματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τα προβλήματα που περιλαμβάνουν :

 

  1. Κατάθλιψη και στρες
  2. Πόνος κάθε είδους
  3. Προβλήματα ύπνου
  4. Αυτό άνοσα νοσήματα
  5. Πεπτικά προβλήματα
  6. Δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα
  7. Καρδιακή ασθένεια
  8. Προβλήματα βάρους
  9. Αναπαραγωγικά θέματα
  10. Προβλήματα σκέψης και μνήμης

Ενδείξεις και συμπτώματα υπερβολικού στρες

Το πιο επικίνδυνο πράγμα με το πόσο εύκολα μπορεί να σας επιβαρύνει. Το συνηθίζετε. Αρχίζετε να το νιώθετε οικείο, ακόμα και φυσιολογικό. Δεν παρατηρείτε πόσο επηρεάζει, παρόλο που χρειάζεται βαρύ τίμημα. Αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα κοινά προειδοποιητικά σημάδια και τα υπερβολικά συμπτώματα.
Γνωστικά Συμπτώματα:

  • Προβλήματα μνήμης
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Κακή κρίση
  • Επικέντρωση στην αρνητική πλευρά
  • Αγχωτικές ή καλπάζουσες σκέψεις
  • Συνεχής ανησυχία

Ψυχικά Συμπτώματα:

  • Κατάθλιψη ή γενικότερη δυστυχία
  • Στρες και σύγχυση
  • Κυκλοθυμία, ευερεθιστότητα ή θυμός
  • Αίσθημα καταβεβλημένου
  • Μοναξιά και απομόνωση
  • Άλλα πνευματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας

Σωματικά Συμπτώματα:

  • Πόνοι
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Ναυτία, ζαλάδα
  • Πόνος στο στήθος, ταχυπαλμία
  • Απώλεια σεξουαλικής διάθεσης
  • Συχνά κρυολογήματα ή γρίπη

Συμπεριφορικά Συμπτώματα:

  • Προβλήματα στην πρόσληψη τροφής (πολύ ή λίγο φαγητό)
  • Προβλήματα στον ύπνο (υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος)
  • Απόσυρση από τους άλλους
  • αναβλητικότητα ή παραμέληση ευθυνών
  • Χρήση αλκοόλ, τσιγάρων ή ναρκωτικών για χαλάρωση
  • Νευρικές συνήθειες (π.χ. δάγκωμα νυχιών, άσκοπος βηματισμός)

Αιτίες στρες

Οι καταστάσεις και οι πιέσεις που προκαλούν είναι γνωστές ως στρεσογόνοι παράγοντες. Συνήθως θεωρούμε ότι οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι αρνητικοί, όπως ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εργασίας ή μια δύσκολη σχέση. Ωστόσο, οτιδήποτε σας δημιουργεί υψηλές μπορεί να σας προκαλέσει στρες. Αυτό περιλαμβάνει θετικά γεγονότα όπως ο γάμος, η αγορά σπιτιού, η μετάβαση στο κολέγιο ή η λήψη προαγωγής.
Φυσικά, δεν προκαλείται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες. Οι στρές μπορούν επίσης να είναι εσωτερικό ή να δημιουργούνται από τον εαυτό σας, όταν ανησυχείτε πολύ για κάτι που μπορεί να συμβεί ή δεν μπορεί να συμβεί ή έχετε παράλογες, απαισιόδοξες σκέψεις για τη ζωή.
Τέλος, το τι προκαλεί το στρες εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αντίληψή σας για αυτό.Κάτι που σας προκαλεί μπορεί να μην ενοχλεί άλλο, μπορεί και να απολαμβάνει. Ενώ μερικοί από εμάς φοβόμαστε να σηκωθούμε μπροστά σε κόσμο για να παίξουμε ή να μιλήσουμε, για παράδειγμα, άλλοι ζουν για τα φώτα της δημοσιότητας. Όπου ένα άτομο ευδοκιμεί υπό πίεση και αποδίδει καλύτερα ενόψει μιας στενής προθεσμίας, ένα άλλο που «σβήσει» όταν κλιμακώνονται οι εργαζόμενοι. Και ενώ εσείς μπορείτε να απολαμβάνετε τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών σας, τα αδέρφια σας μπορούν να βρουν τις περιοριστικές της φροντίδας υπερβολικές και αγωτικές.

Οι συνήθεις εξωτερικές αιτίες του στρες περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες αλλαγές στη ζωή
  • Εργασία ή σχολείο
  • Δυσκολίες σχέσεων
  • Οικονομικά προβλήματα
  • Το να είσαι πολυάσχολος
  • Παιδιά και οικογένεια

Οι συνήθεις εσωτερικές αιτίες του στρες περιλαμβάνουν:

  • Απαισιοδοξία
  • Αδυναμία αποδοχής της αβεβαιότητας
  • Άκαμπτη σκέψη, έλλειψη ευελιξίας
  • Αρνητική συζήτηση αυτό
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες / τελειομανία
  • Στάση όλα ή τίποτα

Τα 10 πιο αγχωτικά γεγονότα της ζωής

Σύμφωνα με την ευρέως επικυρωμένη κλίμακα στρες Holmes και Rahe, αυτά είναι τα δέκα κορυφαία αγχωτικά γεγονότα της ζωής για ενήλικες που μπορούν να συμβάλουν στην ασθένεια:

  1. Θάνατος συζύγου
  2. Διαζύγιο
  3. Διάσταση γάμου
  4. Φυλάκιση
  5. Θάνατος στενού μέλους της οικογένειας
  6. Τραυματισμός ή ασθένεια
  7. Γάμος
  8. Απώλεια εργασίας
  9. Επανένωση γάμου
  10. Συνταξιοδότηση

Τι προκαλεί στρες σε εσένα;

Όποιο γεγονός ή κατάσταση σας αγχώνει, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να ανακτήσετε την ισορροπία σας. Μερικές από τις πιο κοινές πηγές στη ζωή περιλαμβάνουν:

Το στρες στην εργασία

Ενώ κάποιοι στρες στο χώρο εργασίας είναι φυσιολογικό, το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την απόδοσή σας, να επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία και να επηρεάσει τις σχέσεις και τη ζωή στο σπίτι σας. Μπορεί ακόμη και να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας στη δουλειά. Όποιες κι αν οι φιλοδοξίες ή οι εργασιακές σας δεσμεύσεις, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευθείτε από τις καταστροφικές συνέπειες του στρες, να βελτιώσετε την εργασιακή σας ικανοποίηση και να ενισχύσετε την ευημερία σας εντός και εκτός του χώρου εργασίας.

Απώλεια εργασίας και στρες ανεργίας

Η απώλεια μιας δουλειάς είναι μια από τις πιο αγχώδεις εμπειρίες της ζωής. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θυμωμένοι, πληγωμένοι ή καταθλιπτικοί, να θρηνείτε για όλα αυτά που έχετε χάσει ή να αισθάνεστε στραβά για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η απώλεια εργασίας και η ανεργία συνεπάγονται πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, οι οποίες μπορούν να κλονίσουν την αίσθηση του σκοπού σας και την αυτοεκτίμησή σας. Αν και το στρες μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βγείτε από αυτή τη δύσκολη περίοδο πιο δυνατούς, πιο ανθεκτικούς και με ανανεωμένη αίσθηση σκοπού.

Οικονομικό στρες

Πολλοί από εμάς, από όλο τον κόσμο και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό στρες και την αβεβαιότητα αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είτε τα προβλήματά σας προέρχονται από απώλεια εργασίας, κλιμακούμενο χρέος, απροσδόκητα έξοδα ή συνδυασμό παραγόντων, η οικονομική ανησυχία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους στρεσογόνους παράγοντες στη σύγχρονη ζωή. Αλλά υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε αυτές τις δύσκολες οικονομικές στιγμές, να απαλύνετε τις στρές και να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας.

Συνταξιοδότηση

Ανεξάρτητα από το πόσο ανυπομονούσατε για αυτό, η απόσυρση από την εργασία μπορεί να φέρει στρες αλλά και να αποφύγει. Η απόδραση από την καθημερινότητα και μια μακρά μετακίνηση μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση στην αρχή. Αλλά μετά από μερικούς μήνες μπορεί να χάσετε την αίσθηση της ταυτότητας, του νοήματος και του σκοπού που προκάλεσε τη δουλειά, η οργάνωση που έδωσε στις μέρες σας και την κοινωνική πτυχή του να έχετε συναδέλφους. Για να βοηθήσετε να αντιμετωπιστεί το στρες της συνταξιοδότησης, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να κάνετε προσαρμογές και να αντιμετωπίσετε αυτή τη σημαντική αλλαγή της ζωής.

Το στρες του φροντιστή

Οι υποδείξεις της φροντίδας μπορούν να είναι συντριπτικές, ειδικά αν αισθάνεστε ότι έχετε μπλέξει ή ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο της κατάστασης. Εάν το στρες της φροντίδας αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, τις σχέσεις και την ψυχική σας κατάσταση – τελικά να οδηγήσει σε εξάντληση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τα στελέχη της φροντίδας και να ανακτήσετε μια αίσθηση ισορροπίας, χαράς και χαράς στη ζωή σας.

Θλίψη και απώλεια

Η αντιμετώπιση της απώλειας κάποιου ή κάτι που αγαπά είναι ένας από τους πιο στρεσσογόνους παράγοντες της ζωής. Συχνά, πόνος και το στρες της απώλειας μπορεί να δώσει την αίσθηση της συντριβής. Μπορείς να βιώσεις κάθε είδους δύσκολα και απροσδόκητα συναισθήματα, από σοκ ή θυμό μέχρι δυσπιστία, ενοχές και βαθιά θλίψη. Αν και δεν είναι σωστός ή λάθος τρόπος για να θρηνήσετε υπάρχουν υγιείς τρόποι για να απαλλαγείτε από τον που, τον καιρό, μπορεί να σας θλίψει και να σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με την απώλεια, να βρείτε νέο νόημα και να συνεχίσετε τη θεραπεία. ζωή σας.

Πόσο επίπεδο στρες θεωρείται πολύ ;

   Εξαιτίας της εκτεταμένης ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει το στρες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το δικό σας όριο. Αλλά το πόσο στρες είναι «υπερβολικό» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να είναι σε θέση να κυρώσουν με τις δυσκολίες της ζωής, ενώ άλλοι τείνουν να καταρρεύσουν μπροστά σε μικρές εμπόδια ή απογοητεύσεις. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και ευδοκιμούν μπροστά στον ενθουσιασμό ενός τρόπου ζωής με υψηλότερους στρες.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο ανοχής σας στο στρες περιλαμβάνουν:

Το δίκτυο υποστήριξής σας . Ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτικών φίλων και μελών της οικογένειας είναι ένα τεράστιο προστατευτικό μέσο κατά του στρες. Όταν έχετε ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε, οι πιέσεις της ζωής δεν φαίνονται τόσο συντριπτικές. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο μοναχικοί και απομονωμένοι είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να υποκύψετε στο στρες.

Η αίσθηση του ελέγχου σας . Εάν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην ικανότητα σας να επηρεάσετε τα γεγονότα και να επιμείνετε στις προκλήσεις, είναι πιο εύκολο να απαλλαγείτε από τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, αν πιστεύετε ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο στη ζωή σας – ότι είστε στο έλεος του περιβάλλοντος και των περιστάσεων – το πιο πιθανό είναι να σας βγάλει εκτός πορείας.

Η στάση και η οπτική σας . Ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή και τις αναπόφευκτες προκλήσεις της κάνει τεράστια διαφορά στην ικανότητά σας να χειρίζεστε τις στρές. Εάν είστε γενικά ελπιδοφόροι και αισιόδοξοι, θα είστε λιγότερο ευάλωτοι. Οι άνθρωποι που αντέχουν στο στρες τείνουν να αγκαλιάσουν τις προκλήσεις, να έχουν ισχυρότερη αίσθηση του χιούμορ, να πιστεύουν σε έναν υψηλότερο σκοπό και να δέχονται την αλλαγή ως αναπόφευκτο μέρος της ζωής.
Η ικανότητα σας να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Εάν δεν ξέρετε πώς να ηρεμήσετε και να παρηγορήσετε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή προβληματισμένοι, είναι πιο πιθανό να είστε αγωμένοι και ταραγμένοι.Για να έχετε τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε κατάλληλα τα συναισθήματά σας, μπορείτε να αυξήσετε την προσοχή σας στις στρές και να βοηθήσετε να ανατρέξετε από τις αντιξοότητες.

Οι γνώσεις και η προετοιμασία σας . Όσο περισσότερα γνωρίζετε για μια αγχωτική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του πόσο θα διαρκέσει και τι να περιμένετε, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, πάτε στο χειρουργείο με μια ρεαλιστική εικόνα του τι να περιμένετε μετά την επέμβαση, μια επώδυνη ανάδειξη θα είναι λιγότερο αγχωτική από ό,τι αν περιμένατε να ανακάμψετε αμέσως.

Βελτιώνοντας την ικανότητα σας να διαχειρίζεστε τις στρές

 

Κινηθείτε . Η αύξηση του επιπέδου δραστηριότητάς σας είναι μια τακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε τώρα για να ανακουφίσετε τις στρώσεις και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Η τακτική άσκηση μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να σας αποτρέψει την προσοχή από τις ανησυχίες, επιτρέπετε να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν το σώμα. Οι ρυθμικές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, ειδικά αν ασκείστε προσεκτικά (εστιάζοντας την προσοχή σας στις σωματικές αισθήσεις που νιώθετε καθώς κινείστε).

Συνδεθείτε με άλλους . Η απλή πράξη του να μιλάς πρόσωπο με πρόσωπο με έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να εκκρίνει ορμόνες που ανακουφίζουν από το στρες όταν αισθάνεσαι ταραγμένοι ή ανασφαλείς. Ακόμη και μια σύντομη ανταλλαγή ευγενικών λέξεων ή μια φιλική ματιά από έναν άλλο άνθρωπο μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να καταπραΰνετε το νευρικό σας σύστημα. Έτσι, αφιερώστε χρόνο με άτομα που βελτιώνουν τη διάθεσή σας και μην αφήνετε τις ευθύνες σας να εμποδίσετε να έχετε μια κοινωνική ζωή. Εάν δεν έχετε στενές σχέσεις ή οι σχέσεις σας είναι η πηγή του στρες σας, θέλετε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ισχυρών και πιο ικανοποιητικών συνδέσεων.

Ασχοληθείτε με τις αισθήσεις σας . Ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να ανακουφιστείς από τις στρές είναι να ασχοληθείς με μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις σου —όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση, αφή ή κίνηση. Το κλειδί είναι να βρείτε την αισθητηριακή είσοδο που λειτουργεί για εσάς. Το να ακούτε ένα συγκινητικό τραγούδι σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι; Ή το να μυρίζετε αλεσμένο καφέ; Ή μήπως το χαίδεμα ενός ζώου λειτουργεί γρήγορα ώστε να σας κάνει να συγκεντρωθείτε; Ο καθένας ανταποκρίνεται στην αισθητική είσοδο λίγο διαφορετικά, γι’ αυτό πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μάθετε να χαλαρώνετε . Δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πόσο επηρεάζει. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές ενεργοποιούν την απόκριση χαλάρωσης του σώματος, μια κατάσταση ηρεμίας που είναι εντελώς αντίθετη από τις αντιδράσεις στο σώμα. Όταν ασκείστε τακτικά, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του καθημερινού σας στρες και να τονώσουν τα συναισθήματα χαράς και γαλήνης. Αυξάνουν την ικανότητα σας να παραμένετε και συγκεντρωμένοι υπό πίεση.

Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή . Το φαγητό που τρώτε μπορεί να βελτιώσει ή να επιδείξει τη διάθεσή σας και να επηρεάσει την ικανότητα σας να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Η κατανάλωση μιας διατροφής γεμάτη επεξεργασμένα και πρόχειρα τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σνακ με ζάχαρη μπορεί να δει τα συμπτώματα του στρες, ενώ μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Ξεκουραστείτε . Το να αισθάνεστε κουρασμένοι μπορεί να αυξήσει τις στρές προκαλώντας σας να σκέφτεστε παράλογα. Ταυτόχρονα, το χρόνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Είτε δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε είτε μείνετε άυπνοι το βράδυ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, ώστε να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι, πιο παραγωγικοί και συναισθηματικά ισορροπημένοι.

αρχική πηγή δημοσίευσης του κειμένου:  https://www.helpguide.org/home-pages/stress-management.htm

Μετάφραση για τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ :Νατάσσα Παπαδοπούλου -Ψυχολόγος

Βιβλιογραφική αναφορά :

Jeanne Segal, Ph.D., Melinda Smith, MA, Robert Segal, MA, και Lawrence Robinson. (2021). Συμπτώματα, σημεία και αιτίες στρές. Ανακτήθηκε από:
https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-symptoms-signs-and-causes.htm?fbclid=IwAR24Juotc4YZRP38yMca2oXvnfgItWhjB_vZJI27Ob9lPvy4twaGo

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...