The arrival (video)

Κοινοποίηση
Μια από τις μεγάλες δυνάμεις της αφήγησης είναι ότι μας καλεί να περπατήσουμε στα παπούτσια των άλλων για λίγο, αλλά ίσως ακόμα πιο σημαντικό, μας καλεί να σκεφτούμε και τα δικά μας παπούτσια. Ίσως κάνουμε καλά να θεωρούμε τους εαυτούς μας πιθανούς ξένους στη δική μας παράξενη γη. Τα συμπεράσματα που συνάγουμε από αυτό είναι απίθανο να συνοψιστούν εύκολα, πολύ περισσότερο λόγος να σκεφτούμε περαιτέρω τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και τόπων, και τι μπορεί να εννοούμε όταν μιλάμε για «ανήκειν».
Το The Arrival είναι μια ιστορία μεταναστών που λέγεται ως μια σειρά από εικόνες χωρίς λόγια. Ένας άντρας αφήνει τη γυναίκα του και το παιδί του σε μια φτωχή πόλη, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές σε μια άγνωστη χώρα στην άλλη άκρη ενός απέραντου ωκεανού. Τελικά βρίσκεται σε μια σαστισμένη πόλη με ξένα έθιμα, περίεργα ζώα, περίεργα αιωρούμενα αντικείμενα και ανεξήγητες γλώσσες. Με τίποτα περισσότερο από μια βαλίτσα και μια χούφτα συνάλλαγμα, ο μετανάστης πρέπει να βρει ένα μέρος για να ζήσει, φαγητό για να φάει και κάποιο είδος επικερδούς απασχόλησης. Στην πορεία τον βοηθούν συμπαθητικοί άγνωστοι, που ο καθένας κουβαλά τη δική του ανείπωτη ιστορία: ιστορίες αγώνα και επιβίωσης σε έναν κόσμο ακατανόητης βίας, αναταραχής και ελπίδας

Πέρα από οποιαδήποτε προσωπικά ζητήματα, όμως, νομίζω ότι το «πρόβλημα» του ανήκειν είναι ίσως περισσότερο ένα βασικό υπαρξιακό ζήτημα με το οποίο όλοι ασχολούνται κατά καιρούς, αν όχι σε τακτική βάση. Αναδύεται ιδιαίτερα όταν τα πράγματα πάνε στραβά με τη συνηθισμένη μας ζωή, όταν κάτι αμφισβητεί την άνετη πραγματικότητα ή αψηφά τις προσδοκίες μας – που είναι συνήθως η στιγμή που ξεκινά μια καλή ιστορία, τόσο καλό καύσιμο για μυθοπλασία. Συχνά βρισκόμαστε σε νέες πραγματικότητες – ένα νέο σχολείο, δουλειά, σχέση ή χώρα, καθεμία από τις οποίες απαιτεί κάποια επανεφεύρεση του «ανήκειν».

αποσπάσματα από ένα κείμενο του Shaun Tan  στο οποίο αναλύει το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του βιβλίου https://www.shauntan.net/arrival-book

Το The Arrival, ένα εικονογραφημένο  βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός  μετανάστη αλλά στην πραγματικότητα  μιλάει για κάτι ευρύτερο που μας αφορά όλους, όλ@ καθώς  μεταφέρει την αίσθηση ότι όλοι έχουμε κάποια στιγμή υπάρξει  χαμένοι, φοβισμένοι ή μπερδεμένοι σε ένα άγνωστο περιβάλλον . Μας υπενθυμίζει ότι τα νέα ξεκινήματα μπορεί να είναι τρομακτικά και το πνεύμα της υπομονής και της φιλοξενίας είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο λιμάνι σε μια καταιγίδα.

 Το βιβλίο του Shaun Tan είναι μια βάση για να προσκαλέσουμε κάποιον να εργαστεί με τις εσωτερικεύσεις και τις κατασκευές που έχει για την μετανάστευση, την συνάντηση με την ετερότητα και την υποδοχή της,(είτε μέσα από το φόβο είτε μέσα από την ενσυναίσθηση), , με την  απώλεια  με  την νοσταλγία. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αναλύσεις καθώς και εφαρμογές στο πεδίο (π.χ. προβολή σε σχολική τάξη ως ερέθισμα για την ανάδυση διαλόγων ).
Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...