ανδρόπαυση και ψυχική υγεία

Κοινοποίηση

Η ανδρόπαυση , που αναφέρεται επίσης ως ανδρική εμμηνόπαυση , είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης που μπορεί να εμφανίσουν ορισμένοι άνδρες ως αποτέλεσμα της γήρανσης . Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας και συχνά αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα, ορμονοθεραπεία ή/και συμβουλευτική.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ;

Ενώ οι άνδρες δεν περνούν από μια σαφώς καθορισμένη περίοδο εμμηνόπαυσης, βιώνουν μια φυσική μείωση της τεστοστερόνης καθώς γερνούν. Αυτό αναφέρεται συχνά ως ανδρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση. Η πτώση των ορμονών στους άνδρες συμβαίνει πολύ πιο σταδιακά από ό,τι στις γυναίκες και ορισμένοι άνδρες μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα ανδρικής εμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με το εάν η ανδρική εμμηνόπαυση υπάρχει πράγματι. Ορισμένα συμπτώματα που πιστεύεται ότι οφείλονται σε μείωση της τεστοστερόνης μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι παρενέργειες των φαρμάκων ή η υπερβολική χρήση αλκοόλ.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗΣ

Η ανδρόπαυση μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική λειτουργία ενός άνδρα. Η χαμηλή ενέργεια, η αϋπνία και η μειωμένη οστική πυκνότητα είναι κοινά σωματικά συμπτώματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν σωματικές αλλαγές στο σώμα, όπως μειωμένη μυϊκή μάζα, αυξημένο σωματικό λίπος, πρησμένα ή ευαίσθητα στήθη, μεγέθυνση μαστών και απώλεια τριχών στο σώμα.

Η αντρόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη , μειωμένο κίνητρο , χαμηλή αυτοπεποίθηση και δυσκολίες με την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Τα σεξουαλικά συμπτώματα μπορεί επίσης να προκύψουν από τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η στυτική δυσλειτουργία , η μειωμένη λίμπιντο και η απώλεια γονιμότητας είναι κοινά παραδείγματα σεξουαλικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω της ανδρόπαυσης. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν μείωση του μεγέθους των όρχεων τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ

Για τη διάγνωση της ανδρόπαυσης απαιτείται εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει εξετάσεις για να αποκλείσει υποκείμενα ιατρικά ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πάθηση. Είναι πιθανό για τους άνδρες να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης χωρίς να εμφανίσουν σχετικά συμπτώματα και σε αυτές τις περιπτώσεις γενικά δεν απαιτείται θεραπεία. Για όσους εμφανίζουν συμπτώματα που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και συμβουλευτική.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ρουτίνας άσκησης μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν τη δύναμη και την ενέργεια και μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και στον καλύτερο ύπνο. Για τους άνδρες που εμφανίζουν κατάθλιψη ως αποτέλεσμα ανδρόπαυσης, μπορεί να συνιστάται ψυχοθεραπεία . Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό μέρος για τους άνδρες για να συζητήσουν τις αλλαγές που βιώνουν ως αποτέλεσμα της γήρανσης και οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν ρουτίνες αυτοφροντίδας και να ανακαλύψουν δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης για τη διαχείριση της κατάθλιψης και τη βελτίωση της ευεξίας.

Ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι μια άλλη πιθανή θεραπεία για την ανδρόπαυση, είναι αμφιλεγόμενη. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης , η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή συνθετικής τεστοστερόνης στο σώμα, ενδέχεται να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες όπως ο καρκίνος του προστάτη. Συνιστάται στα άτομα να εξετάζουν προσεκτικά το πιθανό κόστος και τα οφέλη και να τα συζητούν με τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας και τον σύμβουλό τους, προτού ξεκινήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Πολλά άτομα είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης χωρίς ιατρική θεραπεία. Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας και η χρήση δεξιοτήτων υγιούς αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να αντιμετωπίσουν τις σωματικές, σεξουαλικές και ψυχικές επιπτώσεις που συμβαίνουν με τη γήρανση και τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η επαρκής ανάπαυση και η μείωση του στρες μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως και η τακτική ενσωμάτωση υγιεινών δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα κάποιου. Η συζήτηση για προβλήματα με έναν έμπιστο φίλο ή γιατρό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Πολλά άτομα μπορεί να αισθάνονται αμήχανα και να αποφεύγουν να συζητούν τα συμπτώματά τους, ειδικά για τα σεξουαλικά , αλλά η αναζήτηση υποστήριξης και η γνώση ότι και άλλοι άνδρες αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα μπορεί να προσφέρει άνεση και ανακούφιση, σε πολλές περιπτώσεις.

References: 

  1. Krans, B. (2016, March 8). What is male menopause? Retrieved from http://www.healthline.com/health/menopause/male#overview1
  2. Male menopause. (2017, January 14). Retrieved from http://www.webmd.com/men/guide/male-menopause#1-4
  3. Male menopause: Myth or reality? (2017, May 18). Retrieved from http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/male-menopause/art-20048056?pg=1

πηγή δημοσίευσης: https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/andropause#:~:text=Andropause%20can%20also%20cause%20psychological,a%20decrease%20in%20testosterone%20levels.

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...