διεθνείς πρακτικές για την ψυχολογική βοήθεια σε κρίση

Κοινοποίηση

προωθούμε ένα κείμενο για τις ορθές πρακτικές ψυχολογικής υποστήριξης σε περιόδους κρίσεις. Εκτιμάμε ότι θα είναι χρήσιμο για όσες και όσους επαγγελματίες ψυχικής υγείας επιθυμούν να εργαστούν διαδικτυακά αυτή την περίοδο.

Θα θέλαμε να βάλουμε ορισμένες παραμέτρους που συνδέονται με την πρωτοβουλία που πήραμε ως ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία μας εντάσσεται στην κουλτούρα ενός κέντρου που επιθυμεί να έχει μια ενεργή σύνδεση με την κοινότητα. Εξάλλου οι περισσότεροι/ες από εμάς έχουμε εργαστεί στο δημόσιο τομέα και ξέρουμε ποιές είναι οι ανάγκες στην κοινότητα και έχουμε σχεδιάσει από άλλα πόστα σημαντικά κοινοτικά προγράμματα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είναι τυχαίο που στον τίτλο της ομάδας δεν βάλαμε καθόλου τη λέξη ψυχοθεραπεία αλλά ψυχική φροντίδα και ενδυνάμωση καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να οργανώσουμε και να προσφέρουμε σε μια πλατιά βάση βασικές υπηρεσίες σε ένα πρώτο επίπεδο τόσο σε συναθρώπους μας που αναμένουμε ότι θα βιώσουν ή βιώνουν ειδικά προβλήματα σε σχέση με τη ψυχική τους υγεία όσο και υπηρεσίες ανακούφισης σε ομάδες που μπορεί να πιεστούν ιδιαίτερα από την καραντίνα όπως π.χ. είναι οι ΑΜΕΑ.

Στην ομάδα συμμετέχουν τόσο έμπειροι/ες θεραπευτές όσο και φοιτητές ή απόφοιτοι αλλά κάθε ένας και κάθε μια θα βρεί τη θέση που ταιριάζει καθώς ήδη δημιουργείται μητρώο εποπτών, μητρώο των εθελοντών αλλά και ομάδα που θα κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο μεγάλος πλούτος της ομάδας είναι έχουμε συναντηθεί επαγγελματίες από όλες τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και ότι υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα με μακροχρόνια εκπαίδευση, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Όσον αφορά στους/στις εκπαιδευτικούς/ες και στους ανθρώπους δεν είναι ειδικοί ψυχικής υγείας που συμμετέχουν στην ομάδα θα δούμε πως θα εμπλακούν αλλά ούτως ή άλλως ήδη συμμετέχουν στην ομάδα οργανωτικής υποστήριξης ή στην ομάδα επικοινωνίας.

Τέλος σε σχέση με τους/τις εναλλακτικούς/ες θεραπευτές που μας έχουν προσεγγίσει αποφασίσαμε να κάνουμε δεκτή τη συμμετοχή τους στην ομάδα καθώς σε αυτή την περίοδο ίσως υπάρξουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από την ενσυνειδητότητα!

Σε σχέση με το γεγονός ότι πολλοί και πολλές από εσάς θα συνδεθείτε με κόσμο μέσα από τα προσωπικά σας γραφεία ενώ ταυτόχρονα είστε συνδεδεμένοι/ες με την ομάδα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εμείς κρατάμε στο μητ΄ρωο των αιτημάτων μόνο όσα έχουν συνδεθεί απευθείας με την ομάδα

Επίσης ενεργά μέλη της ομάδας θεωρούνται μόνο όσοι και όσες έχουν απαντήσει με θετικό σχόλιο σε αυτή τη δήλωση που έχουμε αναρτήσει στην ομάδα.

Δήλωση προσωπικής & επαγγελματικής  ευθύνης

Δηλώνω υπεύθυνα ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας,  ότι επιθυμώ να συμμετέχω στην εθελοντική δράση ψυχικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης για  τον κοροναϊό  που οργανώνει το Διαλογικό  Κέντρο Βιωματικής και Καταξιωτικής Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ.

Με βάση αυτή τη  διαθεσιμότητα  δεν θα προσποριστώ προσωπικά οφέλη ή οικονομικά ανταλλάγματα από τους ανθρώπους που θα ζητήσουν βοήθεια από την ομάδα που έχει συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό στο facebook με τον τίτλο εθελοντική ομάδα για την ψυχική ενδυνάμωση και την φροντίδα  ανθρώπων  στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Δεσμεύομαι ότι δεν θα επιδιώξω κανενός είδους κέρδος από την παροχή  των υπηρεσιών που θα προσφέρω

Έχω πλήρη ευθύνη για την ανάληψη των περιστατικών που θα επιλέξω να υποστηρίξω και θα τηρήσω τον κώδικα της επαγγελματικής μου δεοντολογίας.  Όσον αφορά στη μορφή των υπηρεσιών που θα προσφέρω (διαδικτυακή ή τηλεφωνική υποστήριξη ή εποπτεία σε όσες και όσους ζητήσουν), αυτή θα αποφασιστεί με βάση τις  ανάγκες των ανθρώπων, την προσέγγιση με την οποία εργάζομαι, την εμπειρία μου  και τις  αντικειμενικές δυνατότητες .

Οποιαδήποτε καταγγελία για οικονομική συναλλαγή με θέτει αυτόματα εκτός της ομάδας.

_________________ Υπογραφή____________________ Ημερομηνία ____________(Ονομ/νυμο

Τέλος στο πλαίσιο της δράσης της ομάδας διερευνούμε τη σύνδεση με κάποιο επίσημο φορέα όπως π.χ. Υπουργείο Υγείας ή Περιφέρεια Αττικής

https://www.who.int/mental_health/emergencies/guidelines_iasc_mental_health_psychosocial_june_2007.pdf

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...