Κασσάνδρα Πήτερσεν

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Bio

Το όνομά μου είναι Κασσάνδρα Πήτερσεν και είμαι λευκή, ετεροφυλόφυλη, cis-gendered, able-bodied Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια. Γεννήθηκα στην Κοπεγχάγη της Δανίας και κατοικώ στην Θεσσαλονίκη όπου διατηρώ και το ιδιωτικό μου γραφείο. Η οικογένειά μου και η διαπολιτιστική μου κουλτούρα ευνόησε από νωρίς την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε δημοκρατικούς τρόπους συν-ύπαρξης με τους ανθρώπους και με την κοινωνία. Σε συνεργασία με «σημαντικούς άλλους» (θεραπευόμενους, συναδέλφους, ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων κτλ) μαθαίνω διαρκώς πώς να αναστοχάζομαι στις θέσεις δύναμης και προνομίων που μπορεί να κατέχω μέσα από τους πολλαπλούς μου ρόλους και ιδιότητες ως θεραπεύτρια και άνθρωπος μεταξύ ανθρώπων.

Την πρακτική μου διαπνέουν οι αξίες και τα ethics της Αφηγηματικής θεραπείας, των φεμινιστικών προσεγγίσεων, της διαθεματικότητας (intersectional feminism) και των προσεγγίσεων κοινωνικής δικαιοσύνης (social justice frameworks), οι οποίες αντιμετωπίζουν την προσωπική θεραπεία και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης ως αμετάκλητα συνυφασμένα. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές με κρατούν υπόλογη απέναντι στο συστηματικό feedback που προσκαλώ από τους ίδιους τους θεραπευόμενους. Ο τρόπος που επιλέγω να φέρω τον εαυτό μου στην θεραπεία διαμορφώνεται με όρους συνεργατικότητας και συν-έρευνας.

Είμαι Ψυχολόγος, Διδάσκουσα στο διεθνές Master Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Master of Narrative Therapy and Community Work, University of Melbourne), MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια και Επίτιμος Κλινικός Συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Εργάζομαι ιδιωτικά προσφέροντες τις υπηρεσίες μου μέσα από πολλαπλούς ρόλους, ως θεραπεύτρια, ως επόπτρια σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ως συντονίστρια ομάδων, ενώ παράλληλα διδάσκω σταθερά στο Πανεπιστήμο της Μελβούρνης και προσφέρω σεμινάρια σε ακαδημαικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην ιδιωτική μου πρακτική, δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με βάση της Αφηγηματική προσέγγιση με ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες. Η κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε μια σειρά ζητημάτων όπως τραύματα, κακοποίηση, ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, ζητήματα ψυχοπαθολογίας, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, διατροφικές προκλήσεις (ανορεξία, βουλιμία), ζητήματα σχέσων, ζητήματα γονεικότητας, μεταβάσεις και διλήμματα ζωής κτλ.

Στην δουλειά μου ως θεραπεύτρια γίνομαι μάρτυρας τόσο των προκλήσεων όσο και των πολλαπλών (συχνά πολύ δημιουργικών) τρόπων που βρίσκουν οι άνθρωποι να ανταπεξέρχονται. Θεωρώ πολύ τιμητική την γενναιοδωρία με την οποία οι θεραπευόμενοι μου εμπιστεύονται αυτές τις ιστορίες και μεγάλο προνόμιο να με προσκαλούν να τους συνοδεύσω υποστηρικτικά σε μια απο κοινού συν-έρευνα των προτιμώμενων για εκείνους τόπους ζωής και ταυτότητας.

Η εποπτεία που παρέχω σε ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες και σπουδαστές του χώρου ψυχικής υγείας/κοινωνικής & κοινοτικής εργασίας, είναι κάτι που με συν-κινεί και με συναρπάζει. Εκτιμώ ιδιαιτέρως αυτήν την διαδικασία συντρόφευσης συναδέλφων, καθώς διερευνούν την προσέγγισή τους στην υποστήριξη άλλων  και διαπραγματεύονται την θέση τους στα μοναδικά πλαίσια της δουλειά τους.

Ως εισηγήτρια σεμιναρίων προσκαλώ την διαδραστικότητα στις ομιλίες και τα σεμινάρια που καλούμαι να προσφέρω σε εκπαιδευτικούς χώρους, κέντρα ψυχικής υγείας, οργανισμούς, επιχειρήσεις κτλ.

Σχετικά με τις σπουδές μου…

Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση, στο πεδίο της Ψυχοθεραπείας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (University of Melbourne). Έχοντας κερδίσει διεθνή υποτροφία για την ένταξή μου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Anita Morawetz scholarship), ολοκλήρωσα με έπαινο στην Αυστραλία τις Μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Ψυχοθεραπεία και Κοινοτική Πρακτική (M.Sc. in Narrative Therapy and Community Work). Προηγήθηκε η διετής, ολοκληρωμένη επαγγελματική μου εκπαίδευση στην Αφηγηματική θεραπεία και Κοινοτική Πρακτική στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΙΑΨ Ελλάδας -Κύπρου).

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης μου προσφέρθηκε από το ίδιο Πανεπιστήμιο η θέση της Επίτιμου Κλινικού Συνεργάτη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας (Ηonorary Clinical Fellow of the School of Social work, University of Melbourne). Έτσι σήμερα απολαμβάνω να διδάσκω στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στο διεθνές πρόγραμμα Masters of Narrative Therapy and Community Work σε φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, ποικίλα κοινωνικοπολιτισμικά background και ιδιόμορφα πλαίσια δουλειάς.

https://dulwichcentre.com.au/about/our-people/

Ως International tutor του Dulwich Center (Australia, Adelaide) διδάσκω σε εκπαιδευτικά προγράμματα Αφηγηματικής θεραπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Τουρκία, Ουκρανία κτλ).

Στο παρελθόν, έχω εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική. Συνεργάστηκα με γονείς και ενήλικες σε ομάδες στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς. Παρείχα υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης. Εργάστηκα στο «Κ.Α.Α.Π.Α.Θ (πρ. «Κ.Ε.Π.Ε.Π»,«Αγ. Δημήτριος») προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικες & παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες και προβλήματα συμπεριφοράς, συμβουλευτική υποστήριξη στην ομάδα εργαζομένων & στην ομάδα εθελοντών, και εποπτεία νέων ψυχολόγων από το ΑΠΘ.

Έχω διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).

Συμμετέχω τακτικά στις διεθνείς αποστολές του Dulwich Center Foundation, ενός μη-κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού, στα πλαίσια των δράσεων κοινοτικής πρακτικής που αναπτύσσει (π.χ στην Παλαιστίνη, Ρουάντα) για την ανταπόκριση στις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ομάδες και κοινότητες ως αποτέλεσμα σημαντικών κακουχιών (πόλεμος, συλλογικό τραύμα, βία, φτώχεια, ρατσισμός,ναρκωτικά και αλκοόλ, απώλεια & πένθος, συνέπειες αποικιοκρατίας, και ούτω καθεξής)

Συμμετέχω ενεργά ως εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές από την εμπειρία της δουλειάς μου στο χώρο της Αφηγηματικής θεραπείας (Αδελαΐδα, Ιάσιο, Βαρκελώνη, Brighton κτλ).

Άρθρα σχετικά με την πρακτική μου έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

Είμαι ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής.

Είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ) και κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου (6911/12).

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...