Ηλίας Γκότσης

TO KENTΡO

Bio

Ηλίας Γκότσης

Είμαι κοινωνιολόγος,  οικογενειακός-συστημικός θεραπευτής και επόπτης,   συγγραφέας.
Ασχολήθηκα  με το χώρο των εξαρτήσεων από το 1991, όταν εργάστηκα ως εθελοντής στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.
Από το 1995 εργάστηκα στον ΟΚΑΝΑ, αρχικά στον τομέα της πρόληψης (έως το 1999), κατόπιν ως επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ (έως το 2015) και ως προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ(έως 2021).
Έχω εκπαιδευθεί (1996-2010) στην οικογενειακή θεραπεία, στις αφηγηματικές πρακτικές, στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση και στην συστημική αναπαράσταση.
Έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αναστοχαστικότητα και τη διαλογική και πολυφωνική προσέγγιση και έχω παρουσιάσει εφαρμογές από το πεδίο σε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Έχω συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την πολυφωνική προσέγγιση και την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση.
Την περίοδο που ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος στην ΑΤΡΑΠΟ εργάστηκα ως οικογενειακός και ομαδικός θεραπευτής και επόπτης, ενώ επί μεγάλο χρονικό διάστημα αξιοποιώ  βιωματικές και εκφραστικές πρακτικές σε εποπτικές και θεραπευτικές ομάδες.
Ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ έχω διατελέσει επόπτης και εκπαιδευτής επαγγελματιών στο πεδίο της οικογενειακής θεραπείας, της εποπτείας, των εκφραστικών μέσων και της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης.
Τα τελευταία χρόνια είμαι  επιστημονικά υπεύθυνος στις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ- ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΞΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ (ΚΕ.ΣΥ.ΚΕ.ΨΥ.), στο οποίο παρέχω ατομική, ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία καθώς και εποπτεία και εκπαίδευση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Οι ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, είναι ένα κέντρο το οποίο είναι μέλος στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας, στην Ελληνική Εταιρεία ψυχοθεραπείας και στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία  Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα είναι εγκεκριμένα από αυτές τις επιστημονικές εταιρείες.
Στην επαγγελματική διαδρομή ως ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης, από το 1998 έως σήμερα,  έχω καταγράψει 25000 παροχής  ώρες ατομικής  και ομαδικής ψυχοθεραπείας, 3000 ώρες εκπαίδευσης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και 1300 παροχής εποπτικής υποστήριξης.
Την άνοιξη του 2018 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, ένα βιωματικό ψυχολογικό μυθιστόρημα με τίτλο Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη, ενώ το Νοέμβριο του 2019 το δεύτερο με τίτλο Η γραμματική των Αποθεμάτων — και τα δύο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ.
Τον Ιούνιο 2020 εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ, η ΟΝΕΙΡΟΤΟΠΙΑ, ένα βιβλίο με άρθρα και αφηγήσεις για την ψυχική ανθεκτικότητα.
Τον Μάιο 2023 εκδόθηκε επίσης από τον ΑΡΜΟ, ένα συλλογικό βιβλίο, στο οποίο έχω κάνει τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια, με τίτλο Κρίση νοήματα και μετασχηματισμοί:   Διάλογοι για το νόημα, την (ψυχο)θεραπεία και τη ζωή.
Τα τελευταία χρόνια  με απασχολούν ιδιαίτερα:

  •  η ανάπτυξη πρακτικών θεωριών  για την συνεργατική μη  κατευθυντική ψυχοθεραπεία, μια προσέγγιση που εστιάζει στην ανάδυση της γνώσης και της εμπειρίας που έχουν οι άνθρωποι  σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν,
  •  το ζήτημα των επιπτώσεων του αποκλεισμού  και της αορατότητας στην ψυχική υγεία,
  • η δυνατότητα των ανθρώπων να ανακαλύπτουν εναλλακτικές αφηγήσεις για τη ζωή τους  και τις  ποιότητες με τις οποίες συνδέονται με τα αποθέματά τους και τα όνειρά τους για το μέλλον
  • η  ανάδειξη αισθητικών και η ηθικών   στάσεων που ενδυναμώνουν μια κουλτούρα συμπερίληψης και συμβάλουν στην δημιουργία διαλογικών τοπίων ασφάλειας που να μας χωρούν όλες και όλους.

Η ίδρυση των ΣΥΝΗΧΕΣΩΝ είναι ένα  παλιό όνειρο που έχει στόχο την   δημιουργία ενός χώρου, στον οποίο  θα αναπτυχθεί ένα συνθετικό ψυχοθεραπευτικό  συμπεριληπτικό  μοντέλο που θα έχει ως κύριο μέλημα την εξατομικευμένη φροντίδα των ανθρώπων που ζητούν υποστήριξη
Στην προσωπική μου ζωή είμαι  παντρεμένος, έχω μια κόρη και αγαπώ ιδιαίτερα τη  μουσική, τα ζώα, το διάβασμα και τη συγγραφή λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.

Κείμενα και άρθρα μου δημοσιεύονται τακτικά στο site των ΣΥΝΗΧΣΕΩΝ, και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους.
Ιστότοπος: https://synixiseis.gr/
e-mail: ilgotsis@gmail.com
facebook: https://www.facebook.com/ilgotsis
https://www.facebook.com/profile.php?id=100023189621823
διαβάστε αναλυτικά το βιογραφικό μου σημείωμα στο pdf  που ακολουθεί:

αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα Ηλίας Γκότσης

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...