Η Ψυχή και το Βλέμμα (Αναζητώντας το βαθύτερο νόημα του βλέμματος): Εργαστήριο

Ο κύριος άξονας του εργαστηρίου είναι η βλεμματική επαφή: Η σημασία της

Σας προσκαλούμε να αναζητήσετε και να μετασχηματίσετε την προσωπική σας ματιά, εφαρμόζοντας στην ψυχοθεραπεία τα εργαλεία που προσφέρει ο οπτικός γραμματισμός.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς ιδιαίτερη απαίτηση ή προηγούμενη εμπειρία. Βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή και την ομαδικότητα. Οι επιμέρους θεματικές και υλικό προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών. Ανατίθενται προαιρετικές ασκήσεις για το σπίτι.

Η πρώτη μας συνάντηση 23/09 γίνεται δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να γραφτούν μέχρι την πρώτη συνάντηση, αλλά προσοχή οι θέσεις μπορεί να εξαντληθούν γρήγορα.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12-14 άτομα. Παρακαλούμε πριν δηλώσετε συμμετοχή να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις οκτώ συναντήσεις κατά τις παραπάνω αναφερόμενες ημέρες και ώρες.

*Οσα άτομα αποφασίσουν να συμμετέχουν είναι δεσμευτική η συμμετοχή τους και μετά τη πρώτη συνάντηση. Σας παρακαλούμε να έχετε διασφαλίσει την διαθεσιμότητα σας για τις επόμενες 7 συναντήσεις, καθώς το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και θα καταλήξει σε μια συμπεριληπτική δράση.

Θέμα/τα Εκπαίδευσης

Η Ψυχή και το Βλέμμα (Αναζητώντας το βαθύτερο νόημα του βλέμματος): Εργαστήριο

Ο κύριος άξονας του εργαστηρίου είναι η βλεμματική επαφή: Η σημασία της

Η βλεμματική επαφή είναι από τις πρώτες αλλά και πιο σημαντικές προγλωσσικές δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει ένας άνθρωπος από την βρεφική του κιόλας ηλικία και αφορά τον τρόπο έναρξης της επικοινωνίας με τους ανθρώπους.Το βλέμμα αντιμετωπίζει τη σύγχρονη τέχνη, την τεχνολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις  ως ένα κοινωνικό πεδίο καλλιέργειας διασταυρούμενων εικόνων , βιωματικής ανατροφοδότησης και κριτικού αναστοχασμού για το νόημα της  στην καθημερινή μας ζωή.

O oπτικός γραμματισμός (αλφαβητισμός) είναι ο οπτικός τρόπος σκέψης. Αναφέρεται στην ικανότητα ερμηνείας, διαπραγμάτευσης και νοηματοδότησης της πληροφορίας που παρουσιάζεται με τη μορφή εικόνας. Η καλλιέργειά του ενισχύει τις νοητικές και συναισθηματικές μας δεξιότητες ως προς την εικόνα. Εξασκούμαστε στην παρατήρηση, τη σύγκριση, την ανάλυση, τη νοηματοδότηση και την ερμηνεία οπτικών ερεθισμάτων. Η ζεστασιά, η φροντίδα, το ενδιαφέρον ή η αγάπη που μπορούμε να αντιληφθούμε  και να αναζητήσουμε στο συμπονετικό βλέμμα ενός θεραπευτή, είναι ίσως ένα από αυτά τα στοιχεία  που αναζητούμε γύρω μας.

 

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός της τέχνης. Ασχολείται με τον οπτικό γραμματισμό από το 2014 οργανώνοντας πρωτότυπα εργαστήρια για το ευρύ κοινό στα οποία η εικόνα προσεγγίζεται όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ. α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Βενετίας και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2007 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Εγώ Κατ’ Εμέ», στην γκαλερί Νέες Μορφές με έργα γλυπτικής. Το 2013, το 2016 και το 2020 πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας αλλά κυρίως γλυπτικής, στην γκαλερί A.antonopoulou.art.

Απασχολήθηκε ως ζωγράφων σκηνικών στο Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, με προεξέχουσα την «No Country for Young Men» στην Bozar (Βρυξέλλες, Βέλγιο) σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εικαστικό του έργο φιλοξενείται στην συλλογή του Δάκη Ιωάννου, του Σωτήρη Φέλιου κ.α. Ως εκπαιδευτικός της τέχνης σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για ενήλικες και παιδιά από το 1998.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Κορομπίλια Μιρέλλα Μαρία είναι ψυχολόγος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια.Ασχολείται με ευάλωτα κοινωνικά πληθυσμούς και αγαπά πολύ την τέχνη, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει μετεκπαίδευση στη συμπεριφορική, στο embodiment, στη μουσικοκινητική, στις εξαρτήσεις και κυριώς στη μουσικοθεραπεία των εξαρτήσεων.  Τα τελευταία χρόνια έχει εκπαιδευτεί και ασχολείται με το playback  ( σωματικό αφηγηματικό θέατρο ). Έχει ενεργή  δράση από το 2003 σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς και σωματεία εως και σήμερα παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, βιωματικά εργαστήρια και εθελοντικές δράσεις.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ( Κάθε δεύτερο Σάββατο, 8 συναντήσεις)

  • 23-09-23, ώρες διεξ. 17:00-20:00 (εργαστήριο γνωριμίας)

  • 7-10-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 21-10-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 4-11-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 18-11-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 2-12-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 16-12-23, Από τις 17:00 εως τις 19:30

  • 6-01-24, Από τις 17:00 εως τις 20:00 κλείσιμο εργαστηρίου.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ τηλ.επ.6948622003, mkorobilia@gmail.com

Πληροφορίες

ΑΡΤΕΜΩΝΟΣ 55, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ( μετρό Α.ΙΩΑΝΝΗΣ 4 λεπτα)

Ημερομηνίες και ώρές

Κάθε  Σάββατο (8 συναντήσεις)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 - 14 άτομα

Κόστος συμμετοχής

50 ευρώ ανά συνάντηση (350 ευρώ συνολικό κόστος)

Εγγραφή
137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...