Δρ Αντωνία [Τάνια] Μπατζόγλου

Είμαι Δραματοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος και Ηθοποιός.

Ο διάλογος και η σύνδεση μεταξύ της τέχνης του θεάτρου και της ψυχολογίας είναι καθοριστικά στην εξέλιξη τόσο της επαγγελματικής μου πορείας όσο και στο καθορισμό της ταυτότητας μου. Σπούδασα ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης. Με την υποστήριξη του ΙΚΥ πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στην δραματοθεραπεία [Sesame approach to Drama and Movement therapy] και διδακτορική έρευνα στο Royal Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο. H διδακτορική μου έρευνα επικεντρώθηκε στην εννοιολογική και φιλοσοφική σημασία της ψυχαγωγίας στην αρχαία Ελλάδα και στην σχέση αυτής με το θέατρο και τη δραματοθεραπεία. Η έρευνα πρότεινε μια νέα βιωματική και διαλογική προσέγγιση της ψυχής μέσα από την χρήση μύθων, σωματικής διαδραμάτισης και αυτοσχεδιασμού.

Παρέμεινα στο Λονδίνο για 12 χρόνια όπου παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα σε προγράμματα δραματοθεραπείας, ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα σε σχολεία, ως λέκτορας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα την ανώτατη εκπαίδευση καθώς και ως ηθοποιός. Πιο συγκεκριμένα, έχω δουλέψει σε διάφορα θεραπευτικά προγράμματα τόσο σε κέντρα ψυχικής υγείας, Ψυχιατρικές κλινικές του Αγγλικού συστήματος υγείας (NHS), όσο και σε ειδικά σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και θέατρα και με διάφορους πληθυσμούς – όπως ομάδες παιδιών με αυτισμό και συναισθηματικά, συμπεριφορικά προβλήματα, με οικογένειες που βιώνουν πένθος, με ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και με ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ και άνοια. Επιπλέον έχω σχεδιάσει και εφαρμόσει καλλιτεχνικά προγράμματα πολιτισμού και ψυχικής ευεξίας σε μουσεία [Victoria &Albert museum, TATE modern, British museum] και ιστορικούς χώρους [Historical Royal Palaces] δουλεύοντας με πάσχοντες πληθυσμούς όπως ηλικιωμένοι με άνοια, ενήλικες με αυτισμό και γνωστικές δυσκολίες, πρόσφυγες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

Έχω παρουσιάσει τη πρακτική μου σε συνέδρια στην Αγγλία και έχω γράψει δύο κεφάλαια που έχουν εκδοθεί στα εξής βιβλία:

  • “Story in Performance and Psychology” στο Performing Interdisciplinarity, edited by Dr Experience Bryon, 2018 Routledge
  • Psychagogia” στο Contemporary Reflections in Dramatherapy praxis edited by Richard Hougham and Bryn Jones, 2018 Palgrave

Από το 2013 εώς το 2017 συν-σχεδίασα και δίδαξα αρχές της δραματοθεραπείας στο καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Τάλιν στην Εστονία.

Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 2018  ξεκίνησα να δουλεύω στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας –Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου στην Άμφισσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *