Εικόνα που περιέχει ράφι, βιβλίο, άτομο, εσωτερικό

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Είμαι Κοινωνιολόγος και Οικογενειακός- Καταξιωτικός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής.

Έχω  εκπαιδευτεί στην Ψυχοθεραπεία και την Οικογενειακή θεραπεία, από το 1996 έως το 2010,  στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Στην συνέχεια  από το 2002 έως το 2010 εκπαιδεύτηκα στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση και σε  σύγχρονες μετα- συστημικές  θεωρίες, όπως η αφηγηματική προσέγγιση, ο κοινωνικός κονστρουξιονισμός και η συνεργατική προσέγγιση, στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.

Επίσης την περίοδο 2015-2016, έλαβα μια ετήσια εκπαίδευση στην Συστημική Αναπαράσταση.

Έχω  ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Βιωματική Ψυχοθεραπεία, την Αναστοχαστικότητα,  τη Διαλογική και Πολυφωνική θεωρία και έχω  παρουσιάσει εφαρμογές από το πεδίο  της ψυχοθεραπείας και της εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας  σε επιστημονικά συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες.

 Έχω  επίσης συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και το διαδίκτυο,   σχετικά με  την  εξάρτηση, την Διαλογικότητα και την Πολυφωνική Προσέγγιση, την Αναστοχαστικότητα, την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση καθώς και για  ειδικές θεματικές που συνδέονται με παρεμβάσεις πρόληψης στην σχολική κοινότητα. 

Ξεκίνησα  να ασχολούμαι  με τον χώρο των εξαρτήσεων από το 1991 , ως εθελοντής στην Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και στην συνέχεια από το 1995  εργάζομαι στον ΟΚΑΝΑ ως στέλεχος πρόληψης, θεραπευτής σε μονάδα θεραπείας, ως επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας  Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ –  ΟΚΑΝΑ και ως εκπαιδευτής και επόπτης.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, από το 2015 έως σήμερα είμαι επιστημονικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικούς Επιστήμονες που εργάζονται στον Τομέα της Πρόληψης για την Ψυχο-κοινωνική Υγεία  και στην θεραπεία των εξαρτήσεων.

 Την περίοδο που ήμουν  επιστημονικά υπεύθυνος στην ΑΤΡΑΠΟ, από το 2002 έως το 2015,  είχα την ευθύνη για  τον σχεδιασμό και την εποπτεία του επιστημονικού έργου, παράλληλα  εργάστηκα  ως οικογενειακός και ομαδικός θεραπευτής ενώ επί μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποιούσα βιωματικές και εκφραστικές πρακτικές με ομάδες εφήβων. Επίσης την περίοδο 2003-2004 ήμουν επιστημονικά υπεύθυνος για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ως Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ, έχω εργαστεί ως βασικός εκπαιδευτής  και επόπτης  επαγγελματιών ψυχικής υγείας στις θεματικές που αφορούν  στο πεδίο της οικογενειακής θεραπείας, της εποπτείας, της αξιοποίησης των βιωματικών πρακτικών και των εκφραστικών μέσων στην ψυχοθεραπεία και την πρόληψη της ψυχοκοινωνικής υγείας,  καθώς και της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης.

Ειδικότερα για την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση, με την οποία εργάζομαι από το 2003,  έχω  εκπαιδεύσει περισσότερους από 400 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες και φροντιστές/τριες που εργάζονται σε Κέντρα Πρόληψης για την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις για πρόσφυγες, σε χώρους  παιδικής προστασίας όπως τα Παιδικά Xωριά SOS, η Κιβωτός του Κόσμου, Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε  Υπηρεσίες επιμελητών Ανηλίκων καθώς και σε δομές  Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους.

Στο πλαίσιο  των προγραμμάτων που  υλοποιούνται στον ΟΚΑΝΑ, έχω την επιστημονική εποπτεία για  δυο πρότυπα πιλοτικά προγράμματα, που εφαρμόζονται σε πολλούς νομούς της Ελλάδας από στελέχη Κέντρων Πρόληψης.

Το ένα πρόγραμμα ονομάζεται «Το σχολείο που ονειρεύομαι» και αφορά την μεταφορά της καταξιωτικής προσέγγισης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Το σχολείο που μας χωράει»  και έχει ως βασικό στόχο την  ενδυνάμωση  των εκπαιδευτικών  για την ανάπτυξη προγραμμάτων που συνδέονται με την καταπολέμηση του αποκλεισμού στη σχολική κοινότητα, σχετικά με τις ταυτότητες φύλου και τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Την άνοιξη του 2018, εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη», ένα βιωματικό ψυχολογικό μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, ενώ το 2019 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο μου από τον ΑΡΜΟ, ένα επιστημονικό σύγγραμμά με τίτλο Η Γραμματική των Αποθεμάτων, στο οποίο  παρουσιάζεται  αναλυτικά  το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης., το οποίο βασίζεται στη σύνθεση  παραδοσιακών και μετα-συστημικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων.

            Τα τελευταία χρόνια  με απασχολούν ιδιαίτερα:

  •  η ανάπτυξη πρακτικών θεωριών  για την συνεργατική μη  κατευθυντική ψυχοθεραπεία, μια προσέγγιση που εστιάζει στην ανάδυση της γνώσης και της εμπειρίας που έχουν οι άνθρωποι  σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν,
  •  το ζήτημα των επιπτώσεων του αποκλεισμού  και της αορατότητας στην ψυχική υγεία,
  • η δυνατότητα των ανθρώπων να ανακαλύπτουν εναλλακτικές αφηγήσεις για τη ζωή τους  και τις  ποιότητες με τις οποίες συνδέονται με τα αποθέματά τους και τα όνειρά τους για το μέλλον
  • η  ανάδειξη αισθητικών και η ηθικών   στάσεων που ενδυναμώνουν μια κουλτούρα συμπερίληψης και συμβάλουν στην δημιουργία διαλογικών τοπίων ασφάλειας που να μας χωρούν όλες και όλους.

Η ίδρυση των ΣΥΝΗΧΕΣΩΝ είναι ένα  παλιό όνειρο που έχει στόχο την   δημιουργία ενός χώρου, στον οποίο  θα αναπτυχθεί ένα συνθετικό ψυχοθεραπευτικό  μοντέλο που θα έχει ως κύριο μέλημα την εξατομικευμένη φροντίδα των ανθρώπων που ζητούν υποστήριξη.

Στην προσωπική μου ζωή είμαι  παντρεμένος, έχω μια κόρη και αγαπώ ιδιαίτερα τη  μουσική, τα ζώα, το διάβασμα και τη συγγραφή λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.

One thought on “Γκότσης Ηλίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *