ένα μουσικό λεξικό με αφορμή την αγάπη και την ψυχοθεραπεία

Η ιδέα για τη δημιουργία, από κοινού με άλλους ανθρώπους, ενός μουσικού λεξικού για την ψυχοθεραπεία, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να συν- κατασκευαστεί μια εναλλακτική αφήγηση για το πως διαφορετικοί άνθρωποι νοηματοδοτούμε την ψυχοθεραπεία και ορισμένες πολύ σημαντικές λέξεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή όπως είναι για παράδειγμα η εμπιστοσύνη ή η αγάπη.

Προσκάλεσα έτσι τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέομαι μέσα από το διαδίκτυο, να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσα από μια οικουμενική γλώσσα όπως η μουσική.

Η επιλογή της μουσικής έγινε για ορισμένους βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος για αυτή την πρόσκληση είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε ένα τοπίο διαλόγου στο οποίο τα νοήματα με τα οποία επενδύουμε σημαντικές έννοιες να μπορούν να συνυπάρχουν και να συνομιλούν αρμονικά, δίχως την επιθυμία της κυριαρχίας κάποιων από αυτά. Σε μια αισθητική στάση που βασίζεται στη συνεργατική αντίληψη, όπως είναι αυτή των ΣΥΝΗΧΗΣΕΩΝ, αυτή η διάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έτσι αποκτά μια πρακτική χρηστικότητα η ιδέα ότι μέσα από τη γλώσσα κατασκευάζουμε τον κόσμο που ζούμε και ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε το δικό μας νόημα σε ότι θεωρούμε σημαντικό.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την μορφή αυτής της πρόσκλησης που γίνεται μέσα από μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μια αμφίσημη διάσταση: από τη μία μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο των κοινωνικών δεσμών και των διαπροσωπικών σχέσεων από την άλλη έχουν τη δύναμη να δημιουργούν κοινότητες ανθρώπων μέσα από την δυνατότητα που υπάρχει για μοίρασμα ιδεών, αισθητικών στάσεων, αντιλήψεων και συναισθημάτων.

Έτσι η επιλογή να βρούμε κοινά σημεία συνδέσεων και συναντήσεων με τους άλλους ανθρώπους μέσα από την τέχνη και το συναισθηματικό βίωμα και όχι μόνο μέσα από τις ιδέες ή τις θεωρίες μας, ταιριάζει στην αντίληψή μας ότι η γραμματική με την οποία συνδεόμαστε με τους ανθρώπους περιλαμβάνει κάτι πολύ περισσότερο από τον προφορικό ή τον γραπτό λόγο. Μέσα από αυτή την οπτική η γλώσσα και ο διάλογος είναι οι λέξεις μας αλλά και οι αισθήσεις, τα συναισθήματά μας, οι κινήσεις μας και κάθε μορφή εξωλεκτικής έκφρασης όπως η τέχνη. Ουσιαστικά η γλώσσα και ο διάλογος είναι η ύπαρξή μας.

Η επιλογή της μουσικής σαν μέσο σύνδεσης μου φάνηκε ταιριαστή καθώς η λέξη ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, που είναι η ονομασία του Διαλογικού Κέντρου Βιωματικής και Καταξιωτικής Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης, είναι ένας μουσικός όρος που αναγνωρίζει την ετεροφωνία, την ύπαρξη διαφορετικών φωνών και ήχων, οι οποίοι συναντώνται και συνδέονται προκειμένου να παράξουν μια σύνθεση.

Τι σημαίνει όμως το να συν-ηχώ μαζί με τους άλλους;

  •  να αφήνω το μέσα μου να αναζητήσει ένα τρόπο να συντονίσει τον ρυθμό του με την άλλη και τον άλλο
  • να αναγνωρίζω την ετερότητα, τον διάλογο και την πολυφωνία
  • να  κατανοώ τη σημασία του να υπάρχει ένα πλήθος  από πολλές διαφορετικές φωνές τριγύρω μου
  • να αναζητώ τον  ρυθμό, το σεβασμό και την αρμονία
  • να αφήνω  ελεύθερη τη φωνή μου να συντονιστεί με τις φωνές τριγύρω μου και εντός μου
  • να μην επιδιώκω την   κυριαρχία αλλά σύνδεση, την επικοινωνία, τον συντονισμό  και την αγάπη στις σχέσεις μου
  • να δημιουργώ χώρο ώστε οι ιστορίες μου να συνυπάρχουν με τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων
  • να αναζητώ το  ουσιαστικό νόημα στη ζωή
  • να συμβάλω στην συγκατασκευή  τοπίων ασφάλειας, νησίδων ευτοπίας και συμπερίληψης 

Anthi Kapritsani : “Tα τραγούδια κ οι μικρές τους ιστορίες που με κάποιο τρόπο πάντα θα τρυπώνουν στις αποσκευές της προσωπικής μας ιστορίας..Και κάπου εκεί, κάποιοι άνθρωποι πάντα θα συναντιούνται και θα συνηχούν”

Αναγνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή η συνάντηση δεν είναι πάντα αρμονική ή μελωδική, καθώς ο κίνδυνος της μονοφωνίας ελλοχεύει διαρκώς.

Από αυτό τον κίνδυνο μπορούμε να προστατευτούμε μονάχα αν τον αναγνωρίσουμε και κατανοήσουμε ότι αν ένας ήχος ή μια φωνή κυριαρχήσει το αποτέλεσμα θα είναι μια κακοφωνία ή μια παραφωνία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς το έχουμε βιώσει συχνά στην καθημερινότητά μας.

Έτσι αν μια φωνή γίνει κυρίαρχη δημιουργούνται αποκλεισμοί, ματαιώσεις και στερήσεις, αορατότητες και η σύγκρουση ή η βία παραμονεύουν στο παρασκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο η αναζήτηση μιας αρμονικής μελωδίας, μιας αισθητικής που θα βασίζεται, όπως προτείνει η Καταξιωτική, σε ποιότητες που ενισχύουν την αρμονία, τον σεβασμό, τον ρυθμό στην συνάντηση και τη σύνδεση, ( στη λειτουργική σχέση ουσιαστικά με τους άλλους) , παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο. Ζητούμενο παραμένει επίσης η συυν-δημιουργία ενός διαλογικού τοπίου ασφάλειας και συμπερίληψης που να χωρά τα αποθέματα και τα όνειρα όλων μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο συντονισμός των οπτικών μας, των αισθήσεων και των ιδεών μας παραμένει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αυτού του τοπίου.

Ο συντονισμός στην Καταξιωτική, ωστόσο δεν σημαίνει συμφωνία, ούτε ομοιομορφία, σημαίνει κάτι πολύ πιο πλούσιο και πολύ πιο όμορφο. Ο συντονισμός στο νόημα που αποδίδουμε σε μια εμπειρία σημαίνει στην γλώσσα της Καταξιωτικής, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, το να μπορούν οι ιστορίες μας να συνυπάρξουν, το να μπορούν τα νοήματά μας να βρουν χώρο ώστε να λάβουν το σεβασμό που τους αξίζει.

Η ανταπόκριση σε αυτή την πρόσκληση ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική καθώς η σελίδα και η ομάδα που ιδρύσαμε στο facebook για τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ , άρχισε να κατακλύζεται από τραγούδια, μουσικές, συναισθήματα και σκέψεις. Το να συλλέξουμε και να ταξινομήσουμε αυτά τα μηνύματα αποτέλεσε μια τεράστια ευθύνη καθώς ήταν σημαντικό να ακουστούν όλες οι μουσικές και οι διαφορετικές φωνές.

Ελπίζω και εύχομαι αυτό το λεξικό που είναι ένα συλλογικό έργο, να “διαβαστεί ” και να ακουστεί από πολλές και πολλούς που αγαπούν την ψυχοθεραπεία ή την αναζήτηση μιας εσωτερικής αλήθειας για τον εαυτό μέσα από δρόμους και προσωπικά μονοπάτια.

Μουσικές, τραγούδια και σχόλια

Θα ξεκινήσω την αποτύπωση, όπως και στην πρόσκληση που απεύθυνα, με το τραγούδι των Pink Floyd, το Hey You. Διάλεξα αυτό το τραγούδι όχι μόνο γιατί αγαπώ πολύ τους Pink floyd, που με συνόδεψαν τα μοναχικά χρόνια της εφηβείας μου αλλά και γιατί οι ακόλουθοι στίχοι με συνδέουν συναισθηματικά με εκατοντάδες έφηβους και έφηβες χρήστες και χρήστριες ουσιών, που συνάντησα και δούλεψα μαζί τους για πάνω από 13 χρόνια. Η εμπειρία με αυτές και αυτούς τους/τις έφηβους/ες με δίδαξε ότι πρώτα από όλα η ψυχοθεραπεία είναι η αυθεντική συνάντηση δυο ή περισσότερων ανθρώπων, μέσα σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει να εκφραστούν όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα με ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η ψυχοθεραπευτική σχέση γίνεται μια εμπειρία ευτοπίας, ένας τόπος δηλαδή που κανείς αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αληθινός/η και να έχει την αίσθηση ότι οι άλλοι τον αναγνωρίζουν ως σημαντικό και ως ένα άνθρωπο που έχει αξία.

Marianna Seka : “Πολλές φορές με τη φαντασία μας δημιουργούμε ευτοπίες οι οποίες είναι τόσο έντονες που γίνονται πραγματικότητα σιγά _σιγά. Ονειρέψου και που ξέρεις…

Σε αυτή την εμπειρία, ενός τοπίου ασφάλειας, οι άνθρωποι δεν επεξεργάζονται μονάχα τα συναισθήματα τους ή τα μοντέλα που επικοινωνούν και σχετίζονται αλλά προσκαλούνται να αναρωτηθούν και να αναστοχαστούν με ένα υπαρξιακό τρόπο για το σύνολο της ύπαρξής τους και να ορίσουν τα σημεία των αλλαγών και των μετακινήσεων που επιθυμούν. Προσκαλούνται επίσης να ορίσουν την έννοια της ανθρωπινότητας, της βασικής ανθρώπινης ιδιότητας, σε ένα μεταβαλλόμενο, πολύπλοκο, ρευστό και αβέβαιο κόσμο.

Άννα Σολωμού: Παίρνουμε τρεις λέξεις : τέχνη, θεραπεία, άνθρωπος.
Κι αυτή τη φορά τολμάμε να τις βάλουμε στην σωστή σειρά γιατί τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: θεραπεία είναι η τέχνη να είσαι άνθρωπος …
Ύστερα παίρνουμε την φράση και την τοποθετούμε δίπλα στην ένδεια των καιρών μας ως ακολούθως:
Για την κρίση,
Για την κοινωνική κατάθλιψη,
Για την κατάντια της εξαθλίωσης,
Για τον εκφασισμό,
Για τον υποσιτισμό του σώματος και του μυαλού,
Για τον ωχαδερφισμό και το φόβο του διαφορετικού…
… θεραπεία είναι η τέχνη να είσαι άνθρω
πος.

Pink Floyd Hey You

Έι εσύ, εκεί έξω στο κρύο που νιώθεις μοναξιά και γερνάς

Μπορείς να με νιώσεις;

Έι εσύ, που στέκεσαι στους διαδρόμους

με νευρικό βηματισμό και δίχως χαμόγελα

Μπορείς να με νιώσεις;

Έι εσύ, μην τους βοηθήσεις να θάψουν το φώς

Μην παραιτείσαι αμαχητί.

Άννα Κιαπόκα : Γιατί η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αναζωογονητική διεργασία. Από τη μία πλευρά, έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τις σκοτεινές, δύσκολες πλευρές μας, να τις φροντίσουμε & μετά τη βροχή, την καταιγίδα, το βίωμα του πόνου, να έρθει το ουράνιο τόξο. Από την άλλη, έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε με πολλές, διαφορετικές, πολύχρωμες εκδοχές του εαυτού μας που δεν τις είχαμε ανακαλύψει ή αναγνωρίσει.

Στα σχόλια των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό το πρότζεκτ διαπιστώνουμε ότι άλλα από αυτά παραπέμπουν στην σημασία που έχει μια οπτική αναγνώρισης και εκτίμησης των δώρων που μας έχουν δοθεί, των σημαντικών άλλων που υπάρχουν στις ζωές μας, άλλα στη φροντίδα των σχέσεων ή του εαυτού και πολλά στο συνεχές ταξίδι που υπάρχει μέσα σε αυτή την εξερεύνηση.

Επιλέξαμε να παραθέσουμε αναλυτικά όλα τα σχόλια καθώς και τους συνδέσμους με τα τραγούδια και τις μουσικές που διάλεξαν οι φίλες και οι φίλοι μας!

Μπορείτε να σταθείτε και να ακούσετε ή να διαβάσετε αυτό ή αυτά με τα οποία συνδέεστε περισσότερο!

Χριστίνα Τσολάκη Μέσα από τα βλέμματά μας υπάρχουν πολλά να δούμε και πολλά για τα οποία μπορούμε να αισθανθούμε περήφανοι!

Χριστινα Παπαδατου

Εμπιστοσύνη είναι , όταν κάνω λάθη, να μη φοβάμαι. Αγάπη είναι να λες ναι, να λες όχι και να’ναι δώρο!

Ψυχοθεραπεία είναι να παραδίνεσαι στην ευαλωτότητά σου και όχι στον άλλο.

“παλιά πληγή, βαθιά πληγή
μονάκριβη δική μου
την ξεριζώνω απ’ την καρδιά
φυτρώνει στην αυλή μου
ανθίζει καταχείμωνο που οι φωνές κοπάζουν, έχει τη φυλλωσιά πυκνή
και νύχια που χαράζουν
βαθιά πληγή, παλιά πληγή
πες μου πού να κοιτάξω
να μπω σε κόσμο σκοτεινό
ή πάλι ν’αγκαλιάσω;
Αγαπημένα πρόσωπα, αγαπημένα μάτια
έρχονται σαν τα κύματα
κι αφήνουν κατακάθια”

Απόστολος Μακρής 

Αν δεν γνωρίσεις τον πόνο δεν δίνεσαι!

“Της ψυχής ο ήχος είναι αυτός που ακούς

Σε παραπλανώ με στίχους ψεύτικους…

Σε γνωρίζει ο πόνος και έρχεται κοντά σου

Ακουμπάει το χέρι πάνω στα μαλλιά σου

Κι έτσι κάνεις κουράγιο και τραγούδι άγιο.

Anna Kiapoka 

Ένα τραγούδι που για μένα συνδέεται με την ψυχοθεραπεία και είχα την τύχη να μου το αφιερώσει μια αγαπημένη φίλη είναι το Rainbow των Beatles, για αρκετούς λόγους.
Γιατί η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αναζωογονητική διεργασία. Από τη μία πλευρά, έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τις σκοτεινές, δύσκολες πλευρές μας, να τις φροντίσουμε & μετά τη βροχή, την καταιγίδα, το βίωμα του πόνου, να έρθει το ουράνιο τόξο. Από την άλλη, έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε με πολλές, διαφορετικές, πολύχρωμες εκδοχές του εαυτού μας που δεν τις είχαμε ανακαλύψει ή αναγνωρίσει.
Σαν ψυχοθεραπεύτρια νιώθω τυχερή & ευγνώμων γιατί έχω την ευκαιρία να συνταξιδεύω με τους ανθρώπους & να ανακαλύπτω & να θαυμάζω πολλές πολύχρωμες πλευρές τους.
Και αν και το τραγούδι μιλάει για γυναίκα, αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους όλων των φύλων.
Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει και πολύ χαρά. Δεν είναι κάτι βαρύ, δύσκολο και ασήκωτο, όπως έχει κυριαρχήσει να γίνεται αντιληπτή.

Lina Nika

πως να κρυφτείς από τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα

 Αντώνης Φιλιππίδης 

ψυχή είναι ο ήχος της σιωπής

και τυχεροί όσοι μπορούν να τον ακούσουν

Marianna Seka 

Πολλές φορές με τη φαντασία μας δημιουργούμε ευτοπιες οι οποίες είναι τόσο έντονες που γίνονται πραγματικότητα σιγά _σιγά. Ονειρεψου και που ξέρεις…

ALexandros Alamanos 

Τα παιδιά που μέσα μας κρύβονται, μεγάλωσαν η δεν μεγάλωσαν, έζησαν ή δν έζησαν όσα η ηλικία αυτή εμπεριέχει. Ο κρυμμένος κήπος που η καθεμία κ ο καθένας από εμάς έχει.

 Zafiria Detoraki 

Για μένα αυτό το τραγούδι είναι αντιπροσωπευτικό της θεραπευτικής διαδικασίας και πορείας του κάθε ένα από εμάς, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε. Είτε του θεραπευτή , είτε του θεραπευόμενου

Πελαγία Μπιρλιράκη 

Εμπιστοσύνη είναι όταν σε αφήνουν να ονειρεύεσαι!!!!!

Κάβα Κούμπω

 Έδιωξα από πάνω μου τη γκρίνια, τα παράπονα… Μερα από τα απλά είν τα ωραία: Καλημέρα, Αγκαλιά! Πήρα τη ζωή μου απ την αρχή. Μαζί μ όλα τ άλλα κι εμένα αγαπώ.

Victoria Samothraki 

Αγάπη είναι…..τα φτερά που κρατάνε τον άνθρωπο για να μην πέσει στη γη και χτυπήσει…

Symeonidoy Marika 

Olga Zafeiri

ο ταχυδρόμος ….όταν η μουσική γλυκαίνει το μέσα μας και οι ρόδες του ποδηλάτου μας πάνε εκεί που θέμε.

Peny Solouga‎ 

Ψυχοθεραπεία είναι εκεί η η υπέροχη διαδικασία, που μπορεί να μπει τελικά το εσωτερικό παιδί σε κύκλο. Από τις ρωγμές που ξεπροβάλλει φως, κράτα από τους αγαπημενους εσωτερικευμενους εαυτους ότι σχετίζεται με αποθέματα αγαπης και χαράς!!
Από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον εαυτό του, στους άλλους, στο Όλον!

Eri Feidi κοινοποίησε την πρώτη της δημοσίευση.

Ψυχοθεραπεία … το μαγικό ταξίδι για την ανακάλυψη της ζωής

Xara Skordouli κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

William Bigelow Pro Jr.


Απο Rogers and Hammerstein 1957 Cinderella, με την απορία για την κατασκευή της πραγματικότητας ενός ερωτευμένου… Are you the sweet invention of a lover’s dream

χρυσούλα ζερβού 

Kostas Kantounis 

“Endless emptiness, endless ringing bells

I couldn’t show you but I’d hoped to one day

A pretty promise to teach the tender child

To welcome madness every Monday”

Maria Manesioti 

Sofia Tsitoura 


Αγάπη ειναι μια ανοιχτή ζέστη αγκαλιά

 Hara Galanou

Αγγελική Θερμού 

«…Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,
που κάπως ξέρεις από φάρμακα,
νάρκης του άλγους δοκιμές, εν Φαντασία και Λόγω….»
Κωνσταντίνος Καβάφης

Vasiliki Katopodi .

Καλησπέρα κι απο μενα κι αφού σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή μου στην ομάδα που την πορεία της την θεωρώ προδιαγεγραμμένη με θετικά πρόσημα, οπως και του κέντρου, να σας στείλω κι εγω ένα κομμάτι αφενός για την αξία του ήχου τις σιωπής / ησυχιας , στην ψυχοθεραπεία και τα νοήματα που κρύβει

 Ritsa Soulioti 

Και ενώ αρχικά πίστευες ότι όσα σε φοβίζουν και σε δυσκολεύουν είναι αξεπέραστα..”στέλνεις το μήνυμα ” που ακόμη κσι μέσα από το μπουκάλι βρίσκει τον τρόπο να εκφραστεί και προς έκπληξη να συναντηθεί και να συνηχήσει με μια πλειάδα άλλων μηνυμάτων ..
Μου θυμίζει πολύ την αίσθηση της “σύνδεσης”που νιώθεις στην ομάδα και είναι τόσο δυναμωτικό!!
https://www.youtube.com/watch?v=MbXWrmQW-OE&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0iLhDuniebXo-rgGFnx0JIP4Z3tc2YKs4YQpF6vrUc1HZ-NbjloND8ZqY

Vasso Romaiou 

Ο ύμνος της αγάπης…
https://www.youtube.com/watch?v=2v_Vtjo1kUg&fbclid=IwAR1UEabKKS8sldrVNwHODRRVuiH-TDPyz-NP_jcQNaVLm7-PefZEXV0ABPY&app=desktop

Ευτυχία Παπατζανάκη 

Καλημέρα και θέλω να συμβάλω στο όμορφο εγχείρημα με 2 τραγούδια που “εικονογραφούν” την αντίληψη μου για τα 2 σημαντικά στάδια της Ψυχοθεραπευτικής διεργασίας.

Η αναγνώριση, ο σεβασμός και η “ενσωμάτωση” στο Όλον, των ξεχασμένων, αποκλεισμένων και υποτιμημένων (ανθρώπων, γεγονότων, ιστοριών, συναισθημάτων, αναγκών) και η ευγνωμοσύνη για το δώρο της ζωής…

Giorgos Lexouritis Σ’ αγαπώ θα πει σού δίνω μέσα μου χώρο και μ’ αρέσει να ‘σαι ο εαυτός σου!

 Sina Michaloglou 

 Ισορροπία είναι να ζεις το τώρα

 Νίκος Δριβας  Για μένα ψυχοθεραπεία λοιπόν είναι ένα άνοιγμα στα πρωτότυπα αισθήματα ως παιδιά και στην διαδικασία αυτά να μην χαθούν μέσα από τα στερεότυπα των βιωμάτων.

 Στερεότυπα μου έτσι το όνομα μου δεν ξανακουσα…
https://youtu.be/_6sN2qdKnEI

 Η πηγή για μένα συμβολίζει την αγάπη που δεν ζητεί τα εαυτής..όλοι ψάχνουμε τις πηγές μας λοιπόν.

Μαρία Παπαδοπούλου

Ναντίνα Κούλη Η συνθετική ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι , στην αρχή νομίζεις ότι είσαι μόνος , μετά είσαι μαζί και στη συνέχεια είσαι και μόνος και μαζί και το αντέχεις , έχοντας ξετυλίξει το δώρο που σου έδωσε η ζωή και ο θάνατος μαζί .
Ένα εσωτερικό σημείο αναφοράς που πάλλεται ζωντανά και μπορείς να αντλήσεις κουράγιο και έμπνευση για δημιουργία .
Το είμαστε μαζί έχει φροντίσει να φωτίσει τον χώρο και η σκιά να ενσωματωθεί …

Angeliki Giannatou  Αγάπη είναι να μη σου λείπει κάποιος, ακόμη κι αν είναι μακριά. Εξ ου και το Τραγούδι της ερήμου..

RkxfS4bEhk


Alexandros Kidonakis
 …
Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being round…https://www.youtube.com/watch?v=MKUex3fci5c&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Tyan1CCXpzq_GAGuP0i1YRkP73jcpauegjKhXgMBw2OPCouqfXGnrjpI


 Thea Vasayianni 

Zoey Const Ψυχοθεραπεία για εμένα είναι να βρεθεί ο τόπος, ο χρόνος, και ο τρόπος να συναντηθούμε με το μέσα μας παιδί

 Kosmas Anagnostopoulos 

Η δική μου συνεισφορά με ένα κομμάτι που δεν έχει στίχους, αλλά έχει τίτλο και λέγεται DECISION.

Ας προσθέσει ο καθένας το περιεχόμενο που τον αφορά…

 Theano Polyzogopoulou 

“…speaking words of wisdom…”. Αυτό το τραγούδι ήρθε στο μυαλό μου όταν ολοκλήρωνα το θεραπευτικό μου κύκλο. Από τότε, όταν το ακούω θυμάμαι μ’ αγάπη το θεραπευτή μου. Με πολλή αγάπη.

Χρόνια πέρασαν, κι απέκτησε ακόμα περισσότερα νοήματα.

Το μοιράζομαι με την ομάδα των συνηχήσεων

 Adora Vega 

Η ευτυχία είναι μια αλληγορία και η δυστυχία μια ιστορία, η ψυχοθεραπεία κινείται μεταξύ των δύο αυτών με ευελιξία.

Konstantinos A Papanikolaou 

 Aggeliki Avramidou 

Η πόλη είναι μαγική όταν φιλιόμαστε στο πάρκο δίχως φόβο όταν δεν γίνονται έφοδοι στα καφενεία και στους σινεμάδες

η πόλη είναι ασφυκτική όταν την πνίγουν τα εθνικά ιδεώδη η πόλη είναι ασφυκτική όταν ξυπνάμε με εμβατήρια χακί

Μαρία Σκουλάξενου 

Κι αν κάτι λείπει…αυτό είναι η αγάπη….

Elena Kousteni 

You can’t always get what you want
But if you try sometimes you just might find
You get what you need…….

Παναγιώτα Τζαφέρου  Εκεί που σε καίει  και υποσυνείδητα κάνεις το ίδιο και ας ξέρεις πώς λογικά εξηγείται η διαδικασία

Πόπη Γκανά

Ενθυμουμένη τα λόγια του Δασκάλου μας Τάσου Ζήση σκέφτομαι ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα είδος ταγκό. Ο θεραπευτής και ο πελάτης προσκαλούν και ακολουθούν ο ένας τον άλλον στην επόμενη κίνηση. Η χορογραφία δεν είναι προκαθορισμένη, συγκατασκευάζεται κάθε φορά από τους παρτενέρ. Το ύφος του χορού είναι πάντα ταγκό, ο ρυθμός όμως,η ένταση και τα βήματα εξαρτώνται από τους ίδιους. Ακόμα και κινήσεις τσάμικου μπορούν να εμφανιστούν, αν προσδίδουν νόημα στις φιγούρες. Αμφότεροι μαθαίνουν να επιφέρουν την ισορροπία ανάμεσα στις απαλές και τις απότομες, κοφτές κινήσεις. Το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση από την ακινησία και τις αγκυλώσεις δοκιμάζοντας διαφορετικά βήματα, στροφές αλλά και παύσεις για να ανακαλύψει ο πελάτης πώς να “χορεύει” πότε σόλο και πότε με άλλους με το δικό του αυθεντικό στυλ ώστε να συνδέεται με το πνεύμα του και με τους άλλους.

Ένα από τα μηνύματα του θεραπευτή προς τον πελάτη για τις δυνατότητες.

Πέτα μαυροπούλι μέσα στο φως της κατασκότεινης νύχτας. Επειδή και η κατασκότεινη νύχτα έχει το φως της.

 Stavropoulos Theodoros 

Το παράξενο με τη ζωή, είναι ότι παραμένει εύθραυστη, ανεκτίμητη και απρόβλεπτη. Κάθε μέρα είναι ένα δώρο και όχι μόνο δικαίωμα…Κι όταν μοιράζεται ένας πόνος, διπλασιάζεται η χαρά..

 Eftychia Barzou 

Anthi Kapritsani 

..Tα τραγούδια κ οι μικρές τους ιστορίες που με κάποιο τρόπο πάντα θα τρυπώνουν στις αποσκευές της προσωπικής μας ιστορίας..Και κάπου εκεί, κάποιοι άνθρωποι πάντα θα συναντιούνται και θα συνηχούν.
Βγάζω κι αφήνω κι εγώ από το βαλιτσάκι μου αυτό..με σχόλιο τους υπέροχους στίχους-ποίηση του B.Dylan.
Να είσαστε καλά πάντα, υπέροχος τόπος συνάντησης!

 Ειρήνη Λουκιανού

“Break on through to the other side…”

Vicky Said 

Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι οι ενήλικες δεν εχουμε ξεχάσει το παιδί μέσα μας.
Οικογένεια, σχέσεις, ψυχοθεραπεία.
Ή αλλιώς ενσυναισθηση, εκπαίδευση ,φως.

Asylum Joanna 

Ιωσηφίνα Μοσχοπούλου 

“Το μηδέν θα κάνω κύκλο

Κι εκεί μέσα θα χορεύω

Κι ας μην ξέρω που πηγαίνω

Κι ας μην ξέρω τι γυρεύω.

Τη ζωή μου μηδενίζω,

Πάει να πει πως ξαναρχίζω,

Τη ζωή μου μηδενίζω,

Πίσω δεν ξαναγυρίζω…”

Πόσες φορές έχουμε “μηδενίσει; Πόσες φορές έχουμε κάνει βήματα πίσω για να πάρουμε φόρα για το μπροστά;

Το Μηδέν ισούται με την αφετηρία, με την αρχή ενός ξεκινήματος, με το “σήκωμα” ενός ανθρώπου, την ανακάλυψη της δύναμης που έχει μέσα του, γιατί αυτό είναι το φως που βρίσκουμε και μέσα από μια ψυχοθεραπεία και γιατί αυτή είναι η ΖΩΗ!!!!!!!!!!!

Ioannis Vythoylkas 

Σπύρος Στογιάννης 

Φωτογραφίες δείξτε μου αυτών που Κυριακή
γεννήθηκαν κι εκείνων που έχουν πέσει,
από τη βάρκα λίγο πριν φτάσει στην ακτή,
γιατί η ζωή τους πια δεν τους αρέσει.

Τα τραγούδια πείτε μου που λέτε την αυγή,
σαν σβήνουνε τα φώτα στην πλατεία.
Καθώς και τ’ απογεύματα μετά την προσευχή
και πριν να ξεκινήσει η αλητεία.
Τα τραγούδια πείτε μου που λέτε την αυγή.

Terry Giannakopoulou 

Αναζητώντας το δικό σου τρόπο να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου

Mavromichalis Anastasis 

…. Υπαρξιακό το δίλημμα θαρρώ

 Litsa Malliora 

Εμπιστοσύνη είναι.. αυτή η αίσθηση να θέλεις να αφεθείς.. δίχως φόβο, δίχως αγωνία, δίχως ανασφάλεια, όπως ένα παιδί σε μια αγκαλιά που το νανουρίζει..


Σοφία Δρόσου

Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνδεσή μας με άλλους ανθρώπους και η σύνδεση μας με άλλους ανθρώπους σημαντική προϋπόθεση για την ευτυχία μας…

Angelika Kouveli 

το πιο κουραστικό ταξίδι το΄κανα μέσα μου βαθιάΙωάννα Μαρίνου κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Anna Otter 
Πηγαίνω βόλτα στο σταθμό κι αλλάζω θεωρίες Καιρός να διώξω απ’ το μυαλό τις πίσω μου σελίδες

 Nikiforos Farkonas 

Αν σ’ αγαπούν να μάθουν να το λένε
κι αν δε στο πουν να μάθεις να το κλέβεις
κι αν θες να δεις τ’ αληθινά να καίνε
πρέπει στο ύψος της φωτιάς ν’ ανέβεις…

 Αγαπημένος στίχος αλλα και ολο το τραγούδι…

Νίκη Μποτωνάκη 

 Για να μοιραζόμαστε “κάτι στιγμές,
τρυφερές και λεπτές,
σαν κλωστές τυλιγμένες σ’ αδράχτι”… “σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι…

…………..
για όλα αυτά που ζητάς,
για πολλά που πονάς,
για το τίποτε μιας ευτυχίας..

Κατερίνα Καργάκου

 Persefoni Spanou 

“For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has naught
To say the things he truly feels
And not the words of one who kneels
The record shows I took the blows
And did it my way…”

 Ζωγραφιά Βακάλογλου 

Στα εφηβικά μου χρόνια κάτι είχε να μου πει αυτό το τραγούδι …..

Μιχάλης Μιχαήλ 

Μπορεί η θεραπεία να είναι δύσκολη, αλλά αξίζει.

Katerina Konidari 

Ε, ναι! Αποθέματα ανάτασης!

Anna Mamantzi 

δεν υπάρχει για μένα πιο μαγικη μουσική από αυτή… γεννά την ελπίδα μέσα από την απώλεια .. εκφράζει την αγάπη.. Και όπως ειπε και ο αείμνηστος συνθέτης της “Λατρεύω την αγάπη, γιατί με κάνει να σκέφτομαι. Λατρεύω τη σκέψη, γιατί με οδηγεί στην πράξη. Λατρεύω την πράξη, γιατί με κάνει ελεύθερο να σκέφτομαι και να αγαπώ.”

Christina Argiropoulou https://www.youtube.com/watch?v=2EntxPIULUI

Αν μ’αγαπάς,μη νοιάζεσαι πού πάω και πού πας,και πάλι θα βρεθούμε αν μ’αγαπάς..τα σύνορα μαζί μου να περνάς..και πάλι θα βρεθούμε αν μ’αγαπάς”(Γ.Κότσιρας).Για το “μαγικό των ανθρώπων”,Τις “άυλες συναντήσεις” και την αγάπη για την ψυχοθεραπεία.

“Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια,μόνο τρόπο να κοιτάνε”.


Σμαρούλα Παντελή

https://www.google.com/search?q=come%20healing%20by%20leonard%20cohen&oq=come%20Hilling%20&aqs=chrome.1.69i57j0l7.16944j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8&fbclid=IwAR2Iw_6AeMBPi5FSuE7AQxOkaOXdp7wxJmlMueLHK8DwrA8VCWXPeJOqeJg

Angelika Kouveli 

 συνήχηση της μοναξιάς Sound of Silence  “Μες στη βουή των σιωπηλών συνοδοιπόρων, βλέμματα παγωμένα στο τίποτα, βήματα τρεχάτα να πιάσουν τη ζωή….Κι η μοναξιά κραυγάζει την αγωνία της νίκης της”

χριστινα ασημακη https://youtu.be/heNFSvY3E2w

 Στην ψυχοθεραπεία έχεις άλλη μια ευκαιρία να μεγαλώσεις και να φροντίσεις το μέσα σου παιδί

Panayiotis Pantazis 

Για εμενα ψυχοθεραπεια ειναι το μεγαλωμα που κανεις αναμεσα στις συναντησεις. Και το soundtrack αυτου

Ελένη Μακαντάση 

Καλή Αρχή, μελωδική, ηχηρή όταν χρειάζεται και με πολλά, πολλά δώρα!


Efi Georgoulopoulou
 https://www.youtube.com/watch?v=2GHBtKQ32bw

Fotine Konstantopoulou https://www.youtube.com/watch?v=zmMb7qKyg0c


Νταιζη Τσοχατζιδου
 https://youtu.be/JdLYor92JqY

Μαρία Μπάκα https://www.youtube.com/watch?v=HoG2i_h420A

Ειρηνη Βεκκου )

ποιο φοβο αγαπησες…..αν και ολοι στιχοι μιλανε.

..https://www.youtube.com/watch?v=eEfw5-iePfo

Λιάνα Τελειώνη https://www.youtube.com/watch?v=2r8kLSakqNw


Anna Tzovanou
 

https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=jOCt0x6-qK8
…λέω να ζήσω τα υπόλοιπα κ πολλά μου χρόνια αγνός κ άβγαλτος.

Lina Bezevegki https://youtu.be/A_MjCqQoLLA

Λιλη Παντα https://www.youtube.com/watch?v=7-qaKLyDf48

Alexandros Vlahos https://www.youtube.com/watch?v=aiDerHIEPqs&feature=share

Κυριακή Ψαρρού 

https://youtu.be/e29HejcnzCE
..ζητάω τη μέσα μου ηλιοφάνεια
στο βάθος και στην επιφάνεια
τα θαύματα δεν είναι σπάνια
αν έχεις μάτια να τα δεις

https://youtu.be/Gw7hLwrYzKE
..κι αυτό

EVi MiLioti https://www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI

Ναντίνα Κούλη https://youtu.be/7IRIP-hSfJ0 η θεραπεία είναι η σχέση και η σχέση είναι η θεραπεία

Eleftheria Margarita Spanou Οι φράσεις που ξεχωρίζω ιδιαίτερα από αυτούς τους στίχους είναι: ” when you’are safe inside your room, you tend to dream” και ” if you will learn to begin to trust the voice within”.

https://m.youtube.com/watch?v=nA2k79EGHbc…

Penmpfoc Trigoni https://youtu.be/0BdfH0CAKK4

Μπρέντας Δημήτρης Ένας μονάχα άνθρωπος
αλήθεια δεν ξεθάβει
δυο θέλει: ένας να την πει
κι άλλος να καταλάβε

Apostolis Press https://www.youtube.com/watch?v=OZRb1nnaEqY

Elena Agape

Athena Motsiou Και αυτό…”έχω μια τίγρη μέσα μου…μα ελπίζω να φιλιώσει, καιρό με τον καιρό” https://www.youtube.com/watch?v=heWLnEDzkkE…

Yianna Klissari Για αρχή αυτό. Γιατί η ψυχοθεραπεία είναι ταξίδι.
The ocean is the river’s goal..


Kwnstantina Sourila
 

 Η ψυχοθεραπεία είναι για εμένα μια λέξη. Μεταμόρφωση!

..https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=M73x3O7dhmg

Ελενη Μαλλιου 

https://swky.co/HfaVmP

Dimitra Papanastassiou 

Και για το τραγούδι και για το εξώφυλλο . Συμβολικά και τα δύο! 

Αγγελική Ζαχαριά 

Έλα κοντά, το χέρι κρατά μου στα σκοτεινά… Έλα κοντά να σου μιλήσω για αυτά που μέσα δεν χωράνε πια. Να με προσέχεις μέχρι να σηκωθώ ξανά λίγο ακόμα μοναχά..Να με προσέχεις να με αντέχεις …Έλα κοντά μια σπίθα ρίξε να βγει απ’ τη στάχτη μου ξανά φωτιά ..

Mirella Korobilia 

https://youtu.be/Cq095POMUTQ
Το τραγούδι αυτό με συντροφεύει από παιδί σαν καλός φίλος ,σε κάθε ηλικία με διαφορετικά νοήματα.
Θα αρκεστώ στους στίχους”Cause love’s such an old fashioned word-
(Freddie: give love, give love)
And love dares you to, Care for the people on the Edge of the night (Both: people on streets),And love dares you to Change our way of,Caring about ourselves ,This is our last dance…Η αγάπη έχει το νόημα που επιλέγουμε να της δώσουμε…

Vassiliki Papanastasiou

Η ψυχοθεραπεία είναι ΣΧΈΣΗ, που βοηθάει στο παρόν, να δεις αλλιώς το παρελθόν σου και να φωτίσεις το μέλλον σου (και αντίστροφα)

Anna Solomou 

Παίρνουμε τρεις λέξεις : τέχνη, θεραπεία, άνθρωπος.
Κι αυτή τη φορά τολμάμε να τις βάλουμε στην σωστή σειρά γιατί τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: θεραπεία είναι η τέχνη να είσαι άνθρωπος …
Ύστερα παίρνουμε την φράση και την τοποθετούμε δίπλα στην ένδεια των καιρών μας ως ακολούθως:
Για την κρίση,
Για την κοινωνική κατάθλιψη,
Για την κατάντια της εξαθλίωσης,
Για τον εκφασισμό,
Για τον υποσιτισμό του σώματος και του μυαλού,
Για τον ωχαδερφισμό και το φόβο του διαφορετικού…
… θεραπεία είναι η τέχνη να είσαι άνθρωπος …

Maria Vanikioti

ψυχοθεραπεία είναι το καθρέφτισμα της αξίας του θεραπευόμενου από τον θεραπευτή για να εμπιστευτεί και να μιλήσει ώστε να αναδυθούν τα δυνατά σημεία (του θεραπευόμενου) και να αρχίσει η αλλαγή. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ και κάθε συνάντηση είναι μια μοναδική ΠΟΡΕΙΑ.

Αργυρώ Ολυμπίτου

Stefanos Kantounis

https://youtu.be/mmCnQDUSO4I Το Walz No 2 του Dmitri Shostakovich για το εναλλασσόμενο συναίσθημα από μελαγχολία σε έκρηξη χαράς.

Sina Michaloglou 

Don’t you cry for the lost
Smile for the living
Get what you need and give what you’r given
Life’s for the living so live it
Or you’re better of dead

Η φράση που συνοδεύει το τραγούδι μου είναι: Ισορροπία είναι να ζεις το τώρα

Evanthia Tazoglou 

“Start again… There’s a crack in everything, that’s how the light gets in…” Μαγικές λέξεις…

Maria Viou https://youtu.be/lf65H6XPQLQ

Crystalia Patouli το τραγούδι που βγάζει αληθινή -εκτός των άλλων- την έρευνα που παρουσίαση η Κατερίνα Μάτσα στο βιβλίο της Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη

Lygeri Iliopoulou https://youtu.be/2K3oo01teCo
Ψυχοθεραπεία είναι ο τόπος που κανείς δεν είναι ξένος!

Vagelis Thanellos https://www.youtube.com/watch?v=q5rbGF1OPyg

 Elpida Romyliou 
“… open mind for a different view…”

Paulina Gegiou Ηθελα να εκφρασω ποσο…”Χαρτινο το φεγγαρακι,ψευτικη η ακρογιαλια,αν με πιστευες λιγακι θαταν ολα αληθινα…. “

Μαρια Γεωργιου https://youtu.be/4-JYzSGL0RM

Ψυχοθεραπεία είναι να προσπαθείς να αγγίξεις τη ψυχή σου με πυρακτωμένα χέρια!

 Ιωάννα Παπαδοπούλου 

https://youtu.be/s_dRX_bDYi0
….γιατί τι άλλο είναι η ψυχοθεραπεία αν όχι ένας καθρέφτης;

Elena Skarpidou 

“Η μόνη απάντηση που ικανοποιεί την ψυχή βάζοντας τέλος στην εσωτερική διέγερση, είναι η απάντηση που η ίδια δίνει”

 Zoey Const 

Ψυχοθεραπεια για εμενα είναι να βρεθει ο τόπος, ο χρόνος, και ο τρόπος να συναντηθουμε με το μεσα μας παιδί

Thea Vasayianni 

Vicky Said 

Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι οι ενήλικες δεν εχουμε ξεχάσει το παιδί μέσα μας.
Οικογένεια, σχέσεις, ψυχοθεραπεία.
Ή αλλιώς ενσυναισθηση, εκπαίδευση ,φως.

Litsa Malliora 

…σαν ταξιδακι αναψυχης μ ενα κρυμμενο τραυμα

 Archontoula Alexaki κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Elena Karageorgiou 

Andromachi Katsarou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Lyrics to Bill Wither’s Lean On Me. OH MY GOSH! Thank you guys so much for the 2,000+ views! This is my most popular video yet! ❤Κατερίνα Μιχαλοπούλου 

Πόση αλήθεια κρύβει αυτό το τραγούδι!
Αλλάζουμε Όμορφα τον Κόσμο μας, όταν Μοιραζόμαστε με Αγάπη, Συνεννοούμαστε με Αλήθεια, Φροντίζουμε τον Εαυτό μας και τους Άλλους.

Διαδικασίες με πολύ έργο και βάθος Σε μία φράση;… Οι σχέσεις μας μεταμορφώνουν τη ζωή μας καθώς εξελίσσονται στον χρόνο.

Ελένη Σιδηροκαστρίτη https://www.youtube.com/watch?v=eaAsmncdJoM

Κική Τσιάτα https://m.youtube.com/watch?v=vYstVGMmggQ

Vicky Douka https://youtu.be/KUALaq8oVQs

Ένα τραγούδι για τη δύναμη που μας δίνει η θέληση να φροντίσουμε όταν αγαπάμε

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *