δράση συνεργατικής εποπτείας

Εκπαίδευση στη Συνεργατική Εποπτεία Ομοτίμων

Πρακτικές και αισθητική της ψυχοθεραπείας  στην μετανεωτερικότητα

Ηλίας Γκότσης

με τη συνεργασία της  Άννας Κιαπόκα

Οκτώβριος 2020 – Ιούνιος 2021

Τι σχέση μπορεί να έχουν  ένα δοκίμιο του Ρολάν Μπάρτ με το οποίο διακηρύσσεται ο θάνατος του συγγραφέα και η δυνατότητα του αναγνώστη να αυτονομηθεί από αυτόν και να επανα-εγγράψει το κείμενο,  μία φράση  του Γιόζεφ Μπόις που υποστηρίζει  ότι ο καθένας είναι ο καλλιτέχνης της ζωής του και όχι το ακροατήριο κάποιου, μία προκλητική πρόταση-πρόκληση που λέει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους εργάζονται οι θεραπευτές/τριες είναι οι «ειδικοί», αυτοί που γνωρίζουν και όχι οι θεραπευτές, η ρήση του Βίτγκενσταϊν  ότι στόχος της φιλοσοφίας είναι να δείξει στη μύγα την έξοδο από την μυγοπαγίδα, η φράση που έκανε διάσημη ο G. Bateson ότι ο «χάρτης δεν είναι ο τόπος»  και η πρόταση του K. Gergen,  «επικοινωνώ άρα υπάρχω»;

 Πως αυτές οι ιδέες επηρεάζουν την ψυχοθεραπεία, την εκπαίδευση και την εποπτεία  και μπορούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα σε ένα τοπίο  που συντίθεται από την ποικιλομορφία, την πολυποικιλότητα,  την αποδόμηση, την αβεβαιότητα και την ρευστότητα;

Και τελικά πως η ηθική της φιλοξενίας και της συνάντησης με τον άλλον, η αναγνώριση της ετερότητας, η εξοικείωση με το ανοίκειο μπορούν να είναι δρόμοι οι οποίοι οδηγούν σε διεύρυνση και σε εμπλουτισμό τον πολυφωνικό εαυτό του ψυχοθεραπευτή;

Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν, την πράξη και τη θεωρία της συνεργατικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία, την εκπαίδευση και την εποπτεία.

Η συνεργατική προσέγγιση έχει αναπτυχθεί σαν μια  ανεξάρτητη σχολή αλλά και άμεσα συνδεδεμένη προσέγγιση με την ευρύτερη συστημική σκέψη, μέσα σε ένα μετανεωτερικό και μετα-συστημικο τοπίο και εμπνέεται από τις αρχές του κοινωνικού κονστραξιονισμού. .

Τον Οκτώβριο ξεκινάμε στις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ την υλοποίηση ομάδας συνεργατικής εποπτείας.

Η ομάδα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και σε φροντιστές και φροντίστριες που εργάζονται στο χώρο της παιδικής προστασίας ή της ειδικής αγωγής.

Οι βασικές αρχές της συνεργατικής εποπτείας αφορούν στα ακόλουθα:

Ο επόπτης/πτρια αμφισβητεί την έννοια της αυθεντίας και λειτουργεί σαν ένας διαλογικός συντονιστής, ο όποιος έχει σαν στόχο τη δημιουργία, από κοινού με τα μέλη της ομάδας, ενός χώρου ασφάλειας στον οποίο όλοι και όλες μπορούν να συνδεθούν τόσο με τις ευάλωτες πλευρές τους όσο και με τα αποθέματα και τις δεξιότητες τους. Έτσι, τα μέλη της ομάδας αξιοποιούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με ένα ομότιμο τρόπο, προκειμένου να διερευνήσουν πώς οι συνηχήσεις που αναδύονται σε μία θεραπευτική σχέση μπορούν εν δυνάμει να κινητοποιήσουν είτε φωνές που περιορίζουν, είτε φωνές που διευρύνουν το θεραπευτικό πεδίο.

Στην ομάδα εποπτείας τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα αφενός να εργαστούν μέσω βιωματικών εργαστηρίων και να επεξεργαστούν ζητήματα που συνδέονται με το κλινικό πεδίο, αφετέρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της συνεργατικής προσέγγισης και της συνεργατικής  εποπτείας.

Στα μέλη της ομάδας θα δοθεί αντίστοιχη   βιβλιογραφία  στα αγγλικά και τα ελληνικά και προβλέπεται  να υπάρξει δομημένο πλαίσιο για τον διάλογο σχετικά  με βασικές θεματικές που απασχολούν τους/τις ψυχοθεραπευτές/τριες στο μετανεωτερικό πεδίο όπως λ.χ. τα ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, διαπολιτισμικότητας, ψυχικής ανθεκτικότητας, ετεροκανονικότητας και συμπερίληψης,  αποδόμησης της εξουσίας του θεραπευτικού συστήματος, σχεσιακή υπευθυνότητα και συν-κατασκευή της θεραπευτικής υπευθυνότητας , κυρίαρχες ιστορίες και  εναλλακτικές αφηγήσεις, συστημική ηθική και ηθικός ανστοχασμός κ.α.

Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς η συνεργατική εποπτεία βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και την αυτογνωσία, καθώς ο στόχος είναι όσοι και όσες εργαζόμαστε θεραπευτικά με ανθρώπους να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από προσωπικούς αναστοχασμούς να μετακινούμαστε όσον αφορά το βλέμμα, τη γλώσσα, την αισθητική και την ηθική με την οποία εργαζόμαστε και να είμαστε ανοιχτοί /ες στην αποδοχή της ρευστότητας , της αβεβαιότητας και την υποκειμενικότητα της ερμηνείας μας.

Η ομάδα θα συναντάται κάθε δεύτερη εβδομάδα για τρεις ώρες,  Παρασκευή απόγευμα ή Σάββατο πρωί (ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων/ουσων).

Επειδή το υλικό που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ομάδας θα αξιοποιηθεί για τη συγγραφή σχετικών άρθρων, καθώς και για ερευνητικούς σκοπούς, το κόστος συμμετοχής θα είναι μειωμένο. Χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι, όσον αφορά το ερευνητικό μέρος, θα διαφυλαχτεί η ανωνυμία των συμμετεχόντων/ουσών. Για τα παραπάνω, θα σας ζητηθεί μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης έγγραφη συναίνεση, ωστόσο  η συμμετοχή στην ποιοτική έρευνα που θα υλοποιηθεί με την συνεργασία της κας Φιλίας Ίσαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο  ΕΚΠΑ, δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στην ομάδα. .

Για αναλυτικές λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε είτε στο info@synixiseis.gr , ή στο τηλέφωνο 690 837 2437.

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *