Ανησυχείτε για τον Κορονοϊό; Λέγοντας ιστορίες ηρεμεί η ανησυχία στην οικογένεια. Ας αφηγηθούμε ιστορίες, ας συνδεθούμε ξανά

Κοινοποίηση

Ανησυχείτε για τον Κορονοϊό; Λέγοντας ιστορίες ηρεμεί η ανησυχία στην οικογένεια. Ας αφηγηθούμε ιστορίες, ας συνδεθούμε ξανά

κατεβάστε το άρθρο από το

https://docs.google.com/document/d/1SoIftoNOKxJKy3htJOJtLxi8t51nLeDv07g3e_bMwac/edit?usp=sharing

Στη προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε τους γονείς και τα παιδιά που μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοίού, αναζητούμε τρόπους και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του άγχους στο σπίτι. Η αφήγηση ιστοριών είναι ένα ισχυρό εργαλείο έκφρασης συναισθημάτων  και δημιουργεί σύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού. Δεν πρόκειται για αναπαραγωγή των ιστοριών μας – πρόκειται για τη δημιουργία της δικής μας ιστορίας.

Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται και τα σχολεία, οι παιδότοποι , τα πάρκα  έχουν κλείσει, οι γονείς αισθάνονται άγχος. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα άδεια ράφια κάνουν να λαχταρούμε την κανονικότητα. Χρειαζόμαστε δεξιότητες για τη διαχείριση της νόσου, αλλά χρειαζόμαστε επίσης εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανησυχίας που ακολουθεί κατά την διάρκεια της. Η αφήγηση ιστοριών είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να γίνει αυτό.

Οι ιστορίες μας βοηθούν να αναπροσανατολίζουμε και να εστιάζουμε την προσοχή μας σε έμάς  – κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά την εκθέση που έχουμε δεχθεί από τα ΜΜΕ. Καθώς οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι μάχονται για την ιστορία του κορονοϊού, οι γονείς συμμετέχουν σε μια διαφορετική μάχη – την ιστορία που θα πλάσουν  στις καρδιές των παιδιών μας. Αφηγούμενοι μια ιστορία, παρέχουμε μια κοινή εξιστόρηση για όλη την οικογένεια, κάτι που τα μικρά παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι η αφήγηση είναι εγγενώς χαλαρωτική λόγω της σχέσης που βρίσκει στην καρδιά μας. Η αφήγηση μιας ιστορίας βοηθά ένα παιδί να νιώσει το παρόν. Συχνά συνοδεύεται από το χουχούλιασμα και την οικειότητα του σπιτιού. Και δεν κοστίζει τίποτα, δεν απαιτεί ταξίδια οπότε δίνει την δυνατότητα όλοι  να  μπορούν να το κάνουν.

Αυτό το άρθρο δεν αποσκοπεί να μειώσει τις πραγματικές και μερικές φορές τις τραγικές συνέπειες του κορονοϊού ή οποιασδήποτε άλλης  ασθένειας. Όμως καθώς εξακολουθείτε να βρίσκεστε στο σπίτι σας με το παιδί σας και να ανησυχείτε για τις επόμενες εβδομάδες, ορίστε ένα εργαλείο που αμβλύνει το άγχος, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας.

Οι στόχοι μας

  • Να βοηθήσουμε τους γονείς να συνδεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τα παιδιά τους
  • Να μετακινήσουμε το κέντρο μιας ιστορίας από την αφήγηση στη σχέση
  • Να μοιραστούμε την επιστήμη πίσω από την αφήγηση ιστοριών (είναι εξαιρετική)
  • Να ενδυναμώσουμε τους γονείς (είστε αποκλειστικά οι καλύτεροι παραμυθάδες για τα παιδιά σας)
  • Να δείξουμε στους αρχάριους μια απλή μέθοδο

Πρακτική Άσκηση

Ζητήστε από το παιδί σας να σας πει μια ιστορία για την ασθένεια. Μπορεί να έχει πρωταγωνιστή ένα μικρό παιδί ή μια αρκούδα που αρρώστησε, στη συνέχεια  σκεφτείτε τί έπρεπε να κάνει για να γίνει καλά, ή τι θα μπορούσε να έχει κάνει η μητέρα ή ο πατέρας κλπ. Η άσκηση είναι να του δώσετε πλήρη ελευθερία. Ακούγοντας την ιστορία, θα ανακαλύψετε τους φόβους και τις δυνάμεις στο παιδί σας που διαφορετικά θα μπορούσατε να δυσκολευτείτε για να τις εκμαιεύσετε με σαφή λόγια. Τι ιστορίες και ιδέες το ενοχλούν; Τι το κάνει να αισθάνεται ασφαλές; Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να το κρατήσετε υγιές και σε καλή διάθεση; Αν η ιστορία είναι λυπημένη ή βαριά, τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να την μετατρέψει;

Ο ανθρωπομορφισμός μιας ασθένειας μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να καταλάβει κάτι που διαφορετικά διαφεύγει από την κατανόησή του. Το εξατομικεύει και σχετίζεται με αυτό. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος της αφήγησης. “Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν αφηγήσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν”, λέει ένα πρόσφατο άρθρο στο Atlantic, “επειδή η αφήγηση μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας”.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει από συρραφές δεκαετιών μια θεωρία της αφήγησης. Αυτό που έχουν μάθει είναι ότι η αφήγηση μας βοηθά να θυμόμαστε τις πληροφορίες, να εστιάζουμε την προσοχή μας και να χτίζουμε με  ενσυναίσθηση και εμπιστοσύνη – πολύ σημαντικά εργαλεία για κοινωνικά πλάσματα όπως εσείς και εγώ.

Τα τελευταία χρόνια  έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα σε μια ενοποιημένη θεωρία. Χωρίς να είναι μια καινοτομία ή απλά ψυχαγωγία, η αφήγηση είναι ένα από τα πρωτογενή γνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κατανοήσουν πολύπλοκους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παρέχει εστίαση. Το βλέπουμε σε θρησκείες, έθνη, γειτονιές και οικογένειες.

“Οι ιστορίες μπορούν να είναι ένας τρόπος για να αισθανόμαστε οι άνθρωποι ότι ελέγχουμε τον κόσμο”, λέει το Atlantic, “Επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν μοτίβα όπου υπάρχει χάος, δηλαδή όπου υπάρχει τυχαιότητα (εντροπία)”.

Όταν σκεφτόμαστε την αφήγηση, σκεφτόμαστε συνήθως την ιστορία. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά σας ενθαρρύνω να εστιάσετε αντ’ αυτού στη σχέση που σχηματίζεται μεταξύ ομιλητή και ακροατή. Ο καθένας μπορεί να δει ότι η ιστορία που είπα δεν μας έδωσε καμία βοήθεια για τις πραγματικές ασθένειες που παλεύαμε – μας έδωσε ένα κοινό νήμα, ένα δεσμό. Αυτό είναι που μπορείτε να δημιουργήσετε για την οικογένειά σας με μια ιστορία για τον κορονοϊό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν τη λέξη αφήγηση, σκέφτονται την ιστορία. Σκέφτονται τη διήγηση.

Σας προσκαλούμε αντ’ αυτού να εστιάσετε στη σχέση που γεννιέται ανάμεσα στον ομιλητή και τον ακροατή, το γονιό και το παιδί.

Είναι εύκολο να μας κυριεύσει η ασθένεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το ξέσπασμα απαιτεί μια σοβαρή ανταπόκριση. Αγαπάμε τα παιδιά μας. Θέλουμε να είναι υγιή. Αλλά αν έχουμε κάνει τα δέοντα, χρειαζόμαστε  κάτι περισσότερο από χαρτί υγείας και το πλύσιμο των χεριών. Χρειαζόμαστε κάτι που μπορεί να μας φέρει κοντά μέσα στο χάος, να μας δώσει μια συλλογική αίσθηση του νοήματος, και ίσως ακόμη και να φέρει κάποια ελαφράδα στην ημέρα μας.

Αυτός είναι ο ακριβής ρόλος που διαδραματίζει η αφήγηση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σας ενθαρρύνουμε να γίνετε δημιουργικοί και να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες για τον κορονoϊό. Η αφήγηση μιας ιστορίας είναι μια δεξιότητα που βρίσκεται βαθιά μέσα σας. Τα γονίδια σας, σας προδιαθέτουν γι’ αυτό. Οι πρόγονοί σας το έκαναν για σας, και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να δημιουργήσουμε κοινό νόημα. Ένα χαριτωμένο βίντεο ή μια ιστορία από έναν επαγγελματία δεν βλάπτει, αλλά τίποτα δεν θα αντικαταστήσει την οικειότητα μιας αυθεντικής ιστορίας από τη μαμά ή τον μπαμπά.

 Δημιουργήσαμε επίσης μια απλή ιστορία που σχετίζεται πιο άμεσα με τον  κορονοϊό. Χρησιμοποιήστε τα ως έμπνευση, αλλά πιστεύουμε ότι θα το βρείτε πολύ πιο συναρπαστικό, εάν φτιάξετε τις δικές σας ιστορίες.

Απόδοση στα ελληνικά:Xaris Paraskevopoulou

joint project of Silke Rose West and Joseph Sarosy, authors of How to Tell Stories to Children.

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...