Νομικές συμβουλές για τον εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός έχει να κάνει μόνο με το άμισθο μέρος της παρέμβασης. Τα θέματα ευθύνης θα παραμένουν εάν δεν καταβάλλεται η συνήθης επιμέλεια που απαιτείται από κάθε επαγγελματία.

 Γι αυτό όσοι επιλεγούν θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες και να παρέχουν τις υπηρεσίες του κλάδου τους. Η αστική, ποινική και πειθαρχική τους ευθύνη δεν μεταβάλλεται. Οπότε τα βαριά ψυχιατρικά περιστατικά που εκδηλώνουν αυτοκτονικότητα θα πρέπει να παραπέμπονται στην Ελληνική Ψυχιατρική εταιρία που επίσης προσφέρει αυτήν την περίοδο δωρεάν υπηρεσίες ή στο ΕΚΚΑ (ΤΗΛ 197) που μπορεί να αναλάβει περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή προστασίας παιδιών (1107 ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) . Καλό είναι να κοινοποιηθεί στους εθελοντές κείμενο με τις αρχές που διέπουν την ομάδα και να προκύπτει από αυτό ότι οι επαγγελματικές αρχές δεοντολογίας παραμένουν αμετάβλητες,

θα μπορούσε επίσης εισαγωγικά στους εξυπηρετούμενους να διατυπώνεται το όριο της παρέμβασης, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες είναι συμβουλευτικής, ανακούφισης και υποστήριξης και όχι θεραπείας, να γίνεται δηλαδή στην αρχή μια κουβέντα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η συζήτηση και η βοήθεια και ότι με πολλή φροντίδα εάν χρειασθεί θα γίνει η σχετική διασύνδεση εάν ο επαγγελματίας το κρίνει.

Οποιαδήποτε δήλωση του εξυπηρετούμενου αφορά πράξη ή απειλή πράξης αυτοβλάβης, βλάβης τρίτου ή παιδιού θα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπως άλλωστε θα χρειαζόταν και εάν ο επαγγελματίας αμειβόταν.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *