Γεννήθηκα στην Αθήνα σε μια έναστρη νύχτα του Αυγούστου του 1959.

Από μικρό παιδί θυμάμαι να ζω ανάμεσα στο καθημερινό και το φανταστικό, το ορατό και το αόρατο, τις «γεννήσεις» και τους «θανάτους». Ονειροπολώντας γνώριζα μια ύπαρξη δίχως όρια.

Το 1980, στα 21 μου χρόνια, σπουδάζω ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στην πόλη των Μεδίκων, την αναγεννησιακή Φλωρεντία, γενέθλιο τόπο του Leonardo και του Μιχαηλάγγελου.

Έχοντας κάνει σπουδές κλασσικής κιθάρας στην Αθήνα, παρακολουθώ για ένα χρόνο ένα masterclass στη διεθνούς φήμης Scuola Musicale di Fiesole. Συνεργάζομαι, ως μουσικός, με το περίφημο Teatro Communale di Firenze.

Κάτω από το αυστηρό βλέμμα του φλωρεντινού ποιητή Δάντη, συμμετέχω εθελοντικά σε ομάδες εικαστικής έκφρασης στις φυλακές ανηλίκων. Αυτό μοιάζει να είναι το πρώτο σκίρτημα για να αφιερωθώ αργότερα στην Art Therapy. Η ανάγκη για απόδραση, δίνει στα χέρια χιλιάδων φυλακισμένων σύμβολα και γραμμές που γίνονται πουλιά και βουνοκορφές στο βωμό της ελευθερίας.

Παραμένοντας στη Φλωρεντία για μια δεκαετία, ως ζωγράφος, εκθέτω τα έργα μου σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς. Τελειόφοιτη, συνεργάζομαι με ένα διεθνές εργαστήρι, μια ανάσα από το επιβλητικό Palazzo Pitti ζωγραφίζοντας ελαιογραφίες προορισμένες για τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Το 1992 ταξιδεύω για το Σικάγο με τη βεβαιότητα ότι τον 21ο αιώνα οι θεραπείες μέσω τέχνης θα γίνουν το αντίδοτο-αντίδωρο οικουμενικά.

Το 1994, ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στην Art Therapy με τιμητική διάκριση “Student Leadership Award” και Υποτροφία 2ου έτους σπουδών. Συμμετέχω με δέκα έργα σε διεθνή ομαδική έκθεση στο ελληνικό μουσείο του Σικάγου.

Από το 1995, επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, μέσα από διαλέξεις, συμμετοχές σε συμπόσια και συνέδρια και χώρους εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, παρουσιάζω την Art Therapy.

Οργανώνω πιλοτικά προγράμματα σε μουσεία.

Το 1995, η πρώτη μου επαγγελματική «έξοδος» είναι έπειτα από πρόσκληση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» στο πρόγραμμα ανταλλαγής EUCREA / IBM «Συνδέοντας την Ευρώπη μέσω της δημιουργίας». Στον ίδιο χώρο οργανώνω πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα εικαστικής έκφρασης για νέους και νέες με εγκεφαλική παράλυση. Με την Ε.Π.Σ., της οποίας είμαι μέλος, συνεργάζομαι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο «Είμαστε όλοι πολίτες στο έργο – Μόνος ή μοναδικός – διαφορετικότητα και ρατσισμός» οργανωμένο από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η συνεργασία μου με το Μ.Ε.Π.Τ. συνεχίζεται με τη συμμετοχή μου στην πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με τέχνη», σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.

Από το 1995 έως το 1998, στο Κ.Τ.Ψ., διδάσκω στο εκπαιδευτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Art Therapy.

Το Δεκέμβριο του 2019, οργανώνω στον ίδιο χώρο, μαραθώνιο με τίτλο «Λάμπει μέσα μου ‘κείνο που αγνοώ…» (από ποίημα του Ο. Ελύτη) – Η Γέννηση της Μορφής, Art Therapy.

Τον Ιούλιο του 2000, συμμετέχω στο 1ο Διεθνές Forum της Λέρου για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το Σεπτέμβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, στην 1η Biennale, λαμβάνω μέρος στο Διεπιστημονικό Συνέδριο Λήξης «Ετεροτοπίες» με εικαστικό project. Έχω ήδη συνεργαστεί με ιδιωτικό χώρο για 3 χρόνια, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την Art Therapy.

Ως καθηγήτρια εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2003-2018) στολίζω τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας με ζωγραφικά έργα έφηβων μαθητών μου.

Από το 2009 δημιουργώ, ως απόσταγμα των βιωμάτων μου και της εμπειρίας μου ως ζωγράφος και art therapist, εκπαιδευτικά Master class τα οποία έχω διδάξει εντός και εκτός Αθηνών.

Από το 2015, έχω ξεκινήσει να γράφω ένα βιβλίο γύρω από τη θεραπευτική, αφυπνιστική δύναμη των εικαστικών τεχνών.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *