“Να ξέρεις πως οτιδήποτε φέρνεις σ΄αυτό το δωμάτιο – είτε είσαι αρχάριος/α είτε είσαι πολύ έμπειρος/η – οτιδήποτε φέρνεις, είναι Αρκετό.

Εσύ Είσαι Αρκετός/ή.

Αυτό είναι το Σημείο Εκκίνησης.

Οτιδήποτε φέρνεις είναι Αρκετό. Αν δεν ήταν Αρκετό, δεν θα ήσουν Εδώ. Το ότι είσαι Εδώ σημαίνει πως έχεις Αρκετά για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι.

Τί χρειαζόμαστε για να κάνουμε αυτό το ταξίδι; Τί χρειαζόμαστε να έχουμε μαζί μας; Χρειαζόμαστε το μυαλό μας, το σώμα μας και χρειαζόμαστε περιέργεια και δέσμευση.

Το μυαλό και το σώμα είναι ένας ενιαίος οργανισμός. Θα παρατηρήσουμε αυτόν τον οργανισμό. Και μέσα από την Προσοχή που θα δώσουμε σ΄αυτό τον οργανισμό, θα Αναπτυχθούμε.

Αυτή η ομάδα θα Αναπτυχθεί από Αυτό Που Φέρνεις

Εσύ

Ο καθένας από εμάς

Και εγώ

Όλοι

Κύριος στόχος της τεχνικής σωματικού θεάτρου Self-With-Others είναι να αναπτύξει το μέλος της ομάδας μια υγιή σχέση με τον εαυτό του/της, την εργασία του/της και τους άλλους που συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία με οδηγό την αναζήτηση της ευχαρίστησής του/της. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική προσέγγιση στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η via negativa, δηλαδή η διαδικασία αναγνώρισης και αφαίρεσης από τον ίδιο/ την ίδια των μπλοκαρισμάτων που δεν του/της επιτρέπουν να κάνει αυτό για το οποίο είναι πραγματικά ικανός/ή. Ενώ είναι μια καθαρά καλλιτεχνική εκπαίδευση, οι αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν επηρεάζει θετικά όχι μόνο την ποιότητα της εργασίας τους, αλλά και της ζωής τους. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά από θεραπευτές που καθοδηγούν ομάδες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Περιγραφή εργαστηρίου Self-With-Others

Σωματικό θέατρο, ελεύθερη σωματική έκφραση

“Το σώμα μας είναι ο εαυτός μας. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό και αυτόνομο. Αν το αγνοήσουμε, θα είναι σαν να αγνοούμε το σύνολο του εαυτού μας. Σαν να έχουμε απαρνηθεί μια βασική πηγή πληροφόρησης και αντίληψης.” ~ Λ.Μάρσαλ

Η τεχνική Self-With-Others είναι μία ψυχοσωματική, πρακτική και βιωματική μέθοδος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο ομάδας (ensemble). Πρόκειται για τον πυρήνα της εργασίας του John Britton – ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE. Αποτελεί την κύρια σφραγίδα κάθε δουλειάς με την υπογραφή DUENDE και διδάσκεται ευρέως σε διάφορες χώρες του κόσμου από τον ίδιο και από καλλιτεχνικούς συνεργάτες / μέλη των DUENDE.

Μέσα σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον που βασίζεται στην αμέριστη αποδοχή και τη θετική στάση απέναντι στον άλλο, εκπαιδεύομαστε στην έννοια της ανατροφοδότησης (feedback) για τον εαυτό μας και τους άλλους. Η εκπαιδευτική αυτή προσέγγιση μας ωθεί και μας υποστηρίζει να αναγνωρίσουμε, συνειδητοποιήσουμε και εν τέλει να ξεπεράσουμε τα μπλοκαρίσματα που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε αυτό για το οποίο είμαστε πραγματικά ικανοί. Η εργασία είναι ψυχοσωματική και ολιστική – αντιμετωπίζει τη σωματική, ψυχική και πνευματική εξέλιξη ως αλληλένδετες έννοιες. Επικεντρώνεται και αναπτύσσει τη ζωντάνια, το πάθος, την ταχύτητα και ποιότητα ανταπόκρισης, τον αυθορμητισμό, την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την έμφαση στη λεπτομέρεια. 

Εργαζόμαστε ομαδικά. Τί σημαίνει να είμαι μέλος μιας ομάδας; Πώς μπορώ να υποστηρίξω την ομάδα χωρίς να χάνω τον εαυτό μου μέσα σε αυτήν ή να προσπαθώ να επιβληθώ σε αυτήν; Θα ανακαλύψουμε πώς μπορώ να είμαι δυνατά και αυθεντικά Ο Εαυτός Μου Με Τους Άλλους. 

φωτό: Δ.Νικολάου
Κατά τη διάρκεια αυτής της μίνι εκπαίδευσης, θα δώσουμε προσοχή στην κεντρική σημασία του σώματος και στο ρόλο του ως γέφυρας που συνδέει τον εσωτερικό μας κόσμο με τον έξω κόσμο. Στόχος είναι να γίνει το σώμα πιο ευαίσθητος δέκτης πληροφοριών από τον έξω κόσμο και να μάθει να επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες με νέους και πιο δημιουργικούς τρόπους. Και ακόμα περισσότερα: να επεκτείνουμε το πεδίο των δυνατοτήτων μας πέρα από τα ήδη γνωστά μας όρια. Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στο σώμα μας να «ανοίξει» και να εξερευνήσει άγνωστες περιοχές, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε καινούργιες αντιδράσεις, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη σωματική πραγματικότητα ενός άλλου ατόμου, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η κατανόησή μας. 

Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και τεχνικές αυτοσχεδιασμού για να εξερευνήσουμε την εκφραστικότητα του σώματος ως εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους. Μέσα από τις ασκήσεις που θα χρησιμοποιηθούν, θα μας δωθεί η ώθηση και η έμπνευση να είμαστε ανοιχτοί, άφοβοι, αυθόρμητοι, δυνατοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη και θα τροφοδοτήσουμε την εργασία μας με πρωτοφανή χαρά

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *