Η γιόγκα ως σωματική έκφραση και ψυχική ενδυνάμωση

  • από
Featured Video Play Icon

“Το στρες της καθημερινότητας δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό, αλλά χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε πότε αρχίζει να μας ξεπερνά ώστε να μπορούμε να το διαχειριζόμαστε. 

Όταν δεν καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε, το σώμα μας ανταποκρίνεται στη συνεχή πίεση εκκρίνοντας κορτιζόλη η οποία επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και εκκρίνει υπερβολική αδρεναλίνη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση ασθενειών στις οποίες θα μπορούσαμε να παρέμβουμε προληπτικά: Ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα,  διαβήτης, κάποια είδη καρκίνου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Κρον και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Μέρος της εκπαίδευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φλεγμονών του σώματος περιλαμβάνονται τεχνικές που οδηγούν στην εύρεση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Μια μέθοδος που μας ενδιαφέρει είναι οι τεχνικές της αναπνοής.  Η αναπνοή είναι εύκολη να την κατανοήσουμε διότι ζούμε με αυτή.

Όταν μπορούμε να εστιάσουμε στην αναπνοή, κάποια ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν: νούμερο ένα, με το να παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές «κόβουμε ταχύτητα», εστιάζουμε την προσοχή μας στη παρούσα στιγμή, αντί να ανησυχούμε για τις καταστάσεις που έκαναν τον νου μας «να τρέχει».

Ένα άλλο θαυμαστό επίτευγμα που σχετίζεται με την αναπνοή είναι,  ότι όταν αναπνέουμε συνειδητά αρχίζουμε να μετακινούμαστε από το συγκινησιακό μέρος του εγκεφάλου που μπορεί να μας λέει: «είσαι σε κίνδυνο», «κάνε περισσότερα», «χρειάζεται να ανταγωνιστείς για να επιβιώσεις».

Μετακινούμαστε από αυτή τη περιοχή του εγκεφάλου, στη περιοχή που έχει στρατηγική σκέψη και περιλαμβάνει: μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κατανόηση της ανάγκης μας για στάση και διάλειμμά, συμπόνια και ενσυναίσθηση για τους άλλους και για τον εαυτό μας.

Με αυτόν τον τρόπο μετακινούμαστε σε αυτό επίπεδο συνειδητότητας, σε αυτό το καινούριο επίπεδο ύπαρξης, απλά παίρνοντας μερικές αργές αναπνοές.

Απόσπασμα από την παρουσίαση του Eddie Stern, στο βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *