[pl_row]
[pl_col col=12]
[pl_text]

Άννα  Κιαπόκα

Είμαι Ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός και Οικογενειακή – Καταξιωτική Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικών Θεραπευτών (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.).

Γεννήθηκα στο Σικάγο των Η.Π.Α. και μεγάλωσα στην Κω.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Κοινωνική Εργασία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Πατρών.  Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχω εκπαιδευθεί στη Συστημική Διαλεκτική προσέγγιση στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), τόσο στην Οικογενειακή Θεραπεία, όσο και στη Διεργασία Ομάδας. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Γενεογράματος, συμβουλευτικής στον επαγγελματικό ρόλο, συντονισμού, καθώς και σεμινάρια στο Emotional Focused Therapy και στο Process Work, στο ΑΚΜΑ. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μου, συμμετείχα στην εκπαιδευτική ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης βιωματικού σεμιναρίου σε Πρωτοετείς φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικού σεμιναρίου για γονείς στο 7ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου. Ήμουν ακόμα, συντονίστρια μικρών ομάδων σε βιωματικά σεμινάρια.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο, με  θέμα:  «Το  Θέατρο  στην  Εκπαίδευση»  από το Σωματείο  Τεχνών  «ΑΡΟΔΟ», ενώ είχα συμμετάσχει για 2 μήνες σε εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία, στο εκπαιδευτικό κέντρο «Αιών».

Έχω παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα διετούς διάρκειας στη «Συμβουλευτική στον Τομέα της Τοξικοεξάρτησης: οι Γνώσεις, οι Δεξιότητες και η Στάση στην Επαγγελματική Πρακτική», το οποίο υλοποιείται από το ΚΕΘΕΑ &  το Πανεπιστήμιο του San Diego.

Έχω εργαστεί ως Κοινωνική Λειτουργός στον Δήμο Ζωγράφου, στο Πρόγραμμα «Κοινωνική  Μέριμνα». Από το 2001 έως το 2003, εργάστηκα στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR). Αρχικά, στο  Κέντρο  Ημέρας  και  στον  Ξενώνα  Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης  Προσφύγων, στα  πλαίσια  του  Πιλοτικού  Προγράμματος «ΙΟΛΑΟΣ».  Εκεί εργάστηκα ως ατομική και ομαδική θεραπεύτρια, ενώ παράλληλα, οργάνωνα, συντόνιζα και υλοποιούσα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων για τους θεραπευόμενους. Ήμουν, ακόμα, υπεύθυνη  οργάνωσης  εθελοντικού  δικτύου  και  εκπαίδευσης  εθελοντών  ψυχικής  υγείας. Ταυτόχρονα, συμμετείχα στον συντονισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων στην Κοινότητα. Στη συνέχεια, εργάστηκα στο  Πρόγραμμα  Συνοδευτικών  Υποστηρικτικών  Υπηρεσιών  (Σ.Υ.Υ.)  “Καινούργια  Αρχή” του  Ελληνικού  Συμβουλίου  για  τους  Πρόσφυγες, όπου ασχολήθηκα, κυρίως, με την επαγγελματική, ατομική  και  ομαδική  συμβουλευτική και υποστήριξη και τη διασυνδετική.  

Από το 2004 έως σήμερα, εργάζομαι στον ΟΚΑΝΑ. Από το 2004 έως το 2017, εργάστηκα ως Θεραπεύτρια και Κοινωνική Λειτουργός. Η εργασία μου αφορούσε κυρίως, την ατομική, οικογενειακή και ομαδική συμβουλευτική, τον συντονισμό ομάδων γονέων, καθώς και τη συμβουλευτική ζεύγους. Συντόνιζα, ακόμα, εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης. Παράλληλα, ήμουν επόπτρια σε φοιτήτριες Κοινωνικής Εργασίας και σε εθελοντές ψυχικής υγείας.

Την ίδια περίοδο, συμμετείχα ως Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα «Κατάρτιση Αστυνομικών σε Θέματα Εξαρτήσεων».

Από τον Ιούλιο του 2017, είμαι Στέλεχος του Τμήματος Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΚΑΝΑ, όπου αναλαμβάνω τον σχεδιασμό, την οργάνωση, τον συντονισμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Συμμετέχω στην Εκπαιδευτική Ομάδα του Συστημικού Συνθετικού Μοντέλου Καταξιωτικής Διερεύνησης (ΣΣΜΚΔ), η οποία έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχω εργαστεί ως εκπαιδεύτρια επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση, έχοντας  εκπαιδεύσει περισσότερους από 400 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες και φροντιστές/τριες που εργάζονται σε Κέντρα Πρόληψης για την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις για πρόσφυγες, σε χώρους  παιδικής προστασίας όπως τα Παιδικά Xωριά SOS, η Κιβωτός του Κόσμου, Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε  Υπηρεσίες επιμελητών Ανηλίκων καθώς και σε δομές  Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους.

Είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Εγχειριδίου για το Συστημικό  Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης  (Σ.Σ.Μ.Κ.Δ.), το οποίο έχει εκδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ.

Είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Εγχειριδίου «Το σχολείο που ονειρεύομαι», τοοποίο έχει εκδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ και έχει λάβει έγκριση από το ΙΕΠ και αφορά την μεταφορά της καταξιωτικής προσέγγισης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είμαι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Εγχειριδίου  «Το σχολείο που μας χωράει», τοοποίο έχει εκδοθεί από τον ΟΚΑΝΑ και έχει λάβει έγκριση από το ΙΕΠ  και το οποίο έχει ως βασικό στόχο την  ενδυνάμωση  των εκπαιδευτικών  για την ανάπτυξη προγραμμάτων που συνδέονται με την καταπολέμηση του αποκλεισμού στη σχολική κοινότητα, σχετικά με τις ταυτότητες φύλου και τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Είμαι συντονίστρια ομάδας έργου και μέλος της συγγραφικής ομάδας του υπό έκδοση Εγχειριδίου του ΟΚΑΝΑ «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ήμουν συντονίστρια ομάδας έργου για την ευαισθητοποίηση για την διακοπή του καπνίσματος και συμμετείχα σε εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Από το 2017 έως το 2019, διετέλεσα Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Γραφείου Στήριξης και Ενημέρωσης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία του ΟΚΑΝΑ.

Έχω συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων με προφορικές ανακοινώσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Έχω συμμετάσχει στη συγγραφή άρθρων σχετικά με το Σ.Σ.Μ.Κ.Δ.

Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αξιοποίηση της Συστημικής μεθοδολογίας και επιστημολογίας, στο άτομο, στην ομάδα και στην οικογένεια, αλλά και σε ευρύτερα συστήματα. Η εμβάθυνση στις μεταμοντέρνες συστημικές προσεγγίσεις, τον κονστρουξιονισμό, τις συνεργατικές, διαλογικές, πολυφωνικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις και βεβαίως, την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση έδωσε μία νέα προοπτική στη δουλειά μου, τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία μου. Με ενδιαφέρει πολύ πως μέσα από τις ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν πλούσιες, ελεύθερες και λειτουργικές ταυτότητες, που θα χωρούν ολόκληρη την εμπειρία τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιτρέπουν τη σύνδεση με τους άλλους και την αλληλεξάρτηση. Με ενδιαφέρει, ακόμα, ιδιαίτερα, η δουλειά με την κοινότητα, η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Με ενδιαφέρει επίσης, η αξιοποίηση συστημικών καταξιωτικών πρακτικών στη σχολική κοινότητα για την ενδυνάμωση της ταυτότητας των παιδιών. Με ενδιαφέρει, ακόμα, πως μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί/ές και να αντλούμε χαρά στον συντροφικό και γονεϊκό μας ρόλο, μέσα σε έναν κόσμο ρευστό.

Είμαι μέλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Είμαι μέλος της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής.

Έχω διατελέσει μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.

Τα τελευταία χρόνια, ασχολούμαι ενεργά στον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου.

Αγαπώ το θέατρο, τη λογοτεχνία, φιλοσοφία, την μουσική, τις ωραίες συναντήσεις – συζητήσεις με ανθρώπους και τα ταξίδια.

Είμαι μητέρα δύο παιδιών και απολαμβάνω το μεγάλωμα μας.

[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *