Το πληγωμένο εσωτερικό παιδί

Κοινοποίηση

Το πληγωμένο εσωτερικό παιδί

Η επανασύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Ποιοι παράγοντες  συντελούν στο να “γεννηθεί” ‘ ένα πληγωμένο εσωτερικό παιδί;
Πολλά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό, όπως εμπειρίες της παιδικής ηλικίας  που έχουν βιωθεί ως κακοποιητικές και τραυματικές δίχως να  έχει υπάρχει ταυτόχρονα η αίσθηση της φροντίδας ή της επανόρθωσης. Επίσης βιώματα που χαρακτηρίζονται από την    εγκατάλειψη και την  παραμέληση.

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε είναι ότι υπάρχει μια πλευρά του εαυτού μας, η οποία “γεννήθηκε” στην παιδική μας ηλικία, η οποία έχει μείνει δίχως φροντίδα παρά τις πληγές που βίωσε ή που παραμένει ακόμα δίχως δικαίωση  αν και παραβιάστηκε ή κακοποιήθηκε.
Έτσι  ως ενήλικα άτομα φέρουμε ξανά στο προσκήνιο στοιχεία αυτής της πλευράς καθώς  υπάρχουν πυροδοτήσεις  από ερεθίσματα που παραπέμπουν στο πρωταρχικό τραύμα, τα οποία μας  αποσυνδέουν  από την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε με ένα ενήλικο τρόπο τις συναισθηματικές ή σχεσιακές  δυσκολίες.
Σε αυτή την περίπτωση  συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η ανημπόρια, ο  θυμός  και η οργή, το παράπονο ότι δεν μας καταλαβαίνουν ή δεν μας αναγνωρίζουν και  η αίσθηση της αδικίας κυριαρχούν μέσα και  δημιουργούν δυσκολίες όχι μόνο στην κατανόηση  των συναισθημάτων μας αλλά και στις σχέσεις μας ή στην διαχείριση των καταστάσεων που βιώνουμε στο  παρόν.  Οι  κίνδυνοι όταν το “πληγωμένο εσωτερικό  παιδί” εισέρχεται στο προσκήνιο, δίχως να το αναγνωρίσουμε,  είναι  να απομονωθούμε από τους άλλους, να γίνουμε επικριτικοί ή σκληροί και επικριτικοί με τον εαυτό μας, να αποσυνδεθούμε από την ικανότητα να θέτουμε  όρια, να εκφράσουμε και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας, να δεσμευτούμε σε μια συνθήκη όταν βιώνουμε δυσκολίες  ή φοβόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε.
Η αναγνώριση αυτών των αντιδράσεων, ως αποτέλεσμα του τραύματος, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και θεραπεία του εσωτερικού μας παιδιού.

Αναγνωρίζοντας το πληγωμένο εσωτερικό παιδί

Καθώς  περνάμε την περίοδο της εφηβείας και φτάνουμε πια στην ενηλικίωση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές πτυχές της πραγματικότητας, οι οποίες συχνά, ανεξάρτητα αν θεωρούνται ως καλές ή κακές, οδηγούν τον άνθρωπο στο να σταματά να εξελίσσει τη φαντασία του, μιας και σταματά να παίζει. Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενήλικης και παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά επιτυγχάνουν τη μάθηση του κόσμου γύρω τους, μέσω της εμπειρίας και του παιχνιδιού. Ενώ ως ενήλικες, επικεντρωνόμαστε στα πρέπει και στο πως θα διατηρήσουμε ένα σοβαρό προφίλ. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, ως ενήλικές να συνδεθούμε με αυτό το μικρό εσωτερικό παιδί που κρύβεται μέσα μας και να ξανά γνωρίσουμε τη ζωή μέσα από τα δικά του μάτια.
   Φυσικά , αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς το να γυρίσουμε πίσω σε εκείνο το παιδί, μπορεί να εκκινεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα και διεργασίες, εξαιτίας κάποιων βιωμάτων. Όμως με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουμε να δουλέψουμε τον εαυτό μας και να επουλώσουμε πληγές , επιτρέποντας έτσι στο πάθος και τη φαντασία, να ζωντανέψουν ξανά.
Πολλές πληγές και βιώματα, λοιπόν, μας συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή δίχως να το γνωρίζουμε και μας αποτρέπουν από το να είμαστε λειτουργικοί σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Ξεκινώντας την προσπάθεια να θεραπεύσουμε το εσωτερικό μας παιδί, φροντίζουμε όλες αυτές τις πληγές που κουβαλά ένα ευάλωτο μέρος του εαυτού μας, δείχνοντάς του φροντίδα και αγάπη. Με ποιο τρόπο το κάνουμε αυτό; Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, διανοητικά και συναισθηματικά, σε ένα τραυματικό γεγονός και μέσα από την οπτική γωνία του ενήλικα, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως νιώσαμε κάποτε και ποιους μηχανισμούς άμυνας έχουμε εξελίξει, εξ αιτίας αυτού.

Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι πολλαπλά, με πρώτο και κυριότερο την ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Πολλές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την επαφή με το εσωτερικό παιδί, δείχνουν ότι η διεργασία αυτή ακολουθεί μια σειρά από βήματα, με πρώτο την ενδοσκόπηση, η οποία θέτει και τα θεμέλια για την ανάπτυξη των υπόλοιπων.

Τα οφέλη από την αναγνώριση του πληγωμένου εσωτερικού παιδιού

https://goodmenproject.com/featured-content/7-life-changing-benefits-of-inner-child-work/
τα οφέλη από την αναγνώριση του εσωτερικού παιδιού

Όσο περισσότερο, επομένως, εμβαθύνουμε και αποκτούμε αυτογνωσία, κατακτώνται και άλλα οφέλη:

  1. η κατανόηση του πως ένα τραύμα μας επηρεάζει στο εδώ και τώρα
  2. ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας που είναι υγιείς για το άτομο
  3. επανασύνδεση με όνειρα και πάθη που έχουν θαφτεί
  4. ανάκτηση ελέγχου της ζωής
  5. βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση
  6. αυξημένη αυτοεκτίμηση, συμπόνια για εμάς αλλά και για τους άλλους

Ποιοι παράγοντες  όμως συντελούν στο να “γεννηθεί” ‘ ένα πληγωμένο εσωτερικό παιδί;
Πολλά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό, από το πιο μικρό και ασήμαντο, όπως η απόκτηση ενός παιχνιδιού που δεν έγινε ποτέ, μέχρι και το πιο σημαντικό, όπως η παιδική κακοποίηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όσο σημαντικό και αν είναι, τα αποτελέσματα του τραύματος είναι φανερά ακόμα και σήμερα. Σημάδια που φανερώνουν ένας  άνθρωπος “φέρει μέσα”  ένα    τραυματισμένο παιδί μπορεί να είναι, η απογοήτευση, η ευερεθιστότητα, τα ξεσπάσματα και το να λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, τα  παράπονα ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει, η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων,  η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένας σκληρός εσωτερικός κριτής, η ανωριμότητα, ο φόβος εγκατάλειψης ή προβλήματα δέσμευσης, θέματα ορίων και έκφρασης αναγκών.
Η αναγνώριση αυτών των αντιδράσεων, ως αποτέλεσμα του τραύματος, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και θεραπεία του εσωτερικού μας παιδιού.

Το πληγωμένο εσωτερικό παιδί

Η επανασύνδεση με το εσωτερικό  πληγωμένο παιδί

Πώς ξεκινάμε την διεργασία σύνδεσης με το εσωτερικό μας παιδί;

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση που έχει το παρελθόν επάνω μας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία επούλωσης:

Η επανασύνδεση με το εσωτερικό παιδί
  1. Ακούστε τον εαυτό σας
    Όταν αναστατώνεστε, απογοητεύεστε ή νιώθετε συναισθηματικό πόνο, τι είδους πράγματα συμβαίνουν γύρω σας; Η προσοχή σε αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να σας βοηθήσει να τα συνδέσετε με πληγές της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί τρόποι για να ακούσετε τον εαυτό σας. Μέρος της ανάπτυξης της αυτογνωσίας είναι η εξάσκηση της αυτό – φροντίδας. Μερικές φορές, όταν οι ανάγκες μας δεν ικανοποιήθηκαν ως παιδιά και κρατάμε αυτά τα πρότυπα ως ενήλικες. Η φροντίδα των δικών σας αναγκών μπορεί να είναι μια ισχυρή πράξη αγάπης για τον εαυτό σας.
  2. Διαλογιστείτε
    Ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη, αλλά ένα από τα πιο δυνατά είναι ότι σας μαθαίνει να έρχεστε αντιμέτωποι με δύσκολα συναισθήματα. Το να μάθετε πώς να είστε παρόντες ό,τι συναίσθημα και αν νιώθετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης και να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας.
  3. Δημιουργήστε ένα νέο δίκτυο σχέσεων, φροντιστών και σημαντικών άλλων
    Οι γονείς κανενός δεν είναι τέλειοι. Ακόμα κι όταν έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν, όλοι σκεφτόμαστε πόσα άσχημα πράγματα έκαναν οι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε.
    Δεν μπορείτε να επιστρέψετε και να πείτε τα σωστά πράγματα στον εαυτό σας για να τα κάνετε όλα καλύτερα, αλλά μπορείτε να ασκήσετε αυτό – φροντίδα και συμπόνια τώρα. Αποφασίστε να γίνετε γονιός του εαυτού σας. Όταν νιώθετε το εσωτερικό πληγωμένο παιδί σας να αναστατώνεται, προχωρήστε στον τρόπο που θα θέλατε να είχε κάποιος όταν ήσασταν νέος.
  4. Αναζητείστε βοήθεια  για να θεραπεύσετε το εσωτερικό σας παιδί
    Εάν πιστεύετε ότι θα επωφεληθείτε από την επαγγελματική υποστήριξη θεραπείας του εσωτερικού παιδιού, υπάρχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ειδικεύονται σε αυτό το είδος. Πιο συγκεκριμένα, σας βοηθούν να δημιουργήσετε συνδέσεις μεταξύ των εμπειριών της παιδικής σας ηλικίας και του τρόπου με τον οποίο μπορεί ακόμα να καθοδηγούν ασυνείδητα την ενήλικη συμπεριφορά σας. Μπορεί να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένες αναμνήσεις, τα εσωτερικά οικογενειακά σας συστήματα και τα ερεθίσματα που εξακολουθούν να σας επηρεάζουν.
  5. Συνδεθείτε και κατανοείστε την παιδική σας ηλικία
    Πολλοί τύποι θεραπείας του εσωτερικού παιδιού ξεκινούν με έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό. Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με τον νεότερο εαυτό σας. Οι τεχνικές οπτικοποίησης είναι αποδεδειγμένο ότι σας βοηθούν να βελτιώσετε την απόδοση και την ικανότητά σας να χειρίζεστε το άγχος.
  6. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για τα παράπονα και τις αδικίες που έχετε βιώσει
    Πολλοί από εμάς κρατάμε κακία σε άτομα της οικογένειάς μας από την παιδική μας ηλικία που μας έχουν πληγώσει. Μπορεί να τους κατηγορήσουμε γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα ή ορκιστήκαμε να μην τους μοιάζουμε καθόλου. Αλλά ως παιδιά, είναι πιθανό να ήμασταν εντελώς αποσυνδεδεμένοι και δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε όσα εκείνοι μπορεί να αντιμετώπιζαν ως ενήλικες.
    7. Θυμηθείτε πώς να παίξετε
    Ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα όταν μεγαλώνουμε είναι ότι σταματάμε να παίζουμε. Νιώθουμε ότι για να έχουμε επιτυχία, πρέπει να είμαστε σοβαροί. Δεδομένου ότι τα διακυβεύματα φαίνονται υψηλότερα και το μέλλον μας φαίνεται ότι είναι πάντα σε ισορροπία, παίρνουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά. Αλλά – το πιο σημαντικό – παίρνουμε τα λάθη μας πολύ σοβαρά. Αρχίζουμε να αφήνουμε τον φόβο της αποτυχίας να μας καθορίζει με τρόπους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ως παιδιά.

Δημιουργικότητα και εργασία

https://www.creativithee.com/why-creativity-is-important-for-your-mind/
Η αξία της δημιουργικότητας

Μέρος της σύνδεσης με το εσωτερικό παιδί είναι η θεραπεία των συναισθηματικών σας πληγών και το άλλο μέρος είναι η ανάκτηση  του παιχνιδιού. Ως ενήλικες, η δημιουργικότητα και η χαρά μας είναι  περιορισμένη και εκτός των καθημερινών μας πρακτικών. Σταματάμε να ρισκάρουμε γιατί δεν θέλουμε να αποτύχουμε. Αλλά αν δεν ριψοκινδυνεύσουμε, δεν μαθαίνουμε και έτσι κάνουμε τους εαυτούς μας πιο πιθανό να αποτύχουν. Η επαφή με το εσωτερικό παιδί, λοιπόν, μπορεί να αποκαταστήσει το μέρος του εαυτού μας που ένιωθε ελεύθερο και χωρίς το φόβο της αποτυχίας. Μια ισχυρή ερώτηση η οποία μπορεί να βάλει τον εαυτό μας  σε σκέψεις είναι «Τι θα έκανες αν δεν ανησυχούσες για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι;» Είναι εύκολο να παρασυρθούμε  από τις προσδοκίες των άλλων. Αλλά όταν το κάνουμε, αφήνουμε αυτές τις φωνές να πνίξουν τη δική μας εσωτερική φωνή και χάνουμε τη δική μας ματιά και τα θέλω μας.
Η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο η διασκέδαση (αν και έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το χιούμορ στον εργασιακό χώρο). Η δημιουργική σκέψη είναι μια σημαντική  δεξιότητα σήμερα.  Η ψυχική μας υγεία επηρεάζει άμεσα και τη δημιουργικότητά μας. Το στρες και το άγχος σταματούν τη δημιουργική σκέψη. Σε αρκετές έρευνες, διαπίστωσαν ότι τα μέλη που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες (εντός και εκτός του χώρου εργασίας) βαθμολόγησαν τη δημιουργική σκέψη ως σημαντική πηγή ενέργειας.
Η δουλειά με τον εαυτό — και ιδιαίτερα η δουλειά με το πληγωμένο  εσωτερικό παιδί — μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε  περισσότερη δημιουργικότητα στο χώρο εργασίας σας. Το εσωτερικό μας παιδί κρατά άμυνες , αυτός είναι ένας τρόπος να νοιώσουμε ασφάλεια. Αλλά όταν αισθανόμαστε  ελεύθεροι από φόβο, δεν γινόμαστε απλώς πιο καινοτόμοι και τολμηροί. Γινόμαστε πιο ανθεκτικοί επειδή αρχίζουμε  να εμπιστευόμαστε την ικανότητά μας να ξεπερνάτε πράγματα που δεν μας ταιριάζουν. Και ειλικρινά, αυτό είναι ενηλικίωση.

Μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά: Νατάσσα Παπαδοπούλου Ψυχολόγος

Πηγή
https://www.betterup.com/blog/inner-child-work?fbclid=IwAR2ZKUGcmPZ5QUWlN__TYtcC16E48uB3oX615sx8rz-9YnSAFTHe5hk3Veo

Κοινοποίηση

Ρωτήστε μας ότι σας ενδιαφέρει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...